Olympus OM-D E-M10

0

Az E-M10 az Olympus elit rendszerkompakt sorozatának vezető (E-M1) és középkategóriás (E-M5) modellje után a belépő szintet célozza meg. Ugyanúgy fémvázat kapott mint az előző modellek, de ezúttal időjárásálló szigetelés nélkül. Sorozatban is valamivel lassabb, mint a korábbiak, hiszen itt „csak” 8 kép/mp-et kapunk, a 5-tengelyes stabilizátort pedig 3-tengelyesre cserélték. Automata élességállító rendszerét az E-M5-ben ismerhettük meg FAST AF néven, és 1,44 millió képpontos elektronikus keresője is inkább a középső modellre hasonlít.

Az E-M10 kis méretétől függetlenül egy beépített, felnyíló vakut is magáénak tudhat, és külső vakupapucs is található rajta. Szenzora egy 16 megapixeles Live MOS érzékelő a megszokott NégyHarmados méretben, bajonettjén pedig Mikro4/3″-os objektívek cserélhetők, melyekből egy új 14-42mm-es pancake kitobjektív is napvilágot lát a gép mellé. A kitobjektív a világ legvékonyabb ilyen jellegű zoom optikája, mindössze 22,5 mm-es vastagsággal.

Az E-M10 hátuljára, egy dönthető LCD kijelző került 3″-os képátlóval. Adaptive Brightness technológiája a fotó legsötétebb és világosabb területeinek javításában segédkezik.

A készülék újdonsága a beépített Wi-Fi szolgáltatás, mely lehetőséget biztosít használója számára az okostelefonról való távvezérelhetőségre is.

Az E-M10-et már februárban elkezdik forgalmazni. A hazai boltokban 199 990 forintért lesz megvásárolható. A korábbi 14-42mm-es objektívvel 229 990, az új pancake változata 264 990 forintot kérnek érte.

Az Olympus OM-D E-M10 főbb tulajdonságai:

  • Retro hangulatú fémváz
  • 16 megapixeles Live MOS érzékelő
  • TruePic VII processzor
  • 3″-os, dönthető LCD
  • 1,44 millió képpontos EVF kereső
  • FAST AF élességállítás, 81 fókuszmezővel
  • 8 kép/mp sorozat
  • 3-tengelyes képstabilizátor
  • felnyíló vaku és vakupapucs
  • Adaptive Brightness dinamika javító technológia
  • Wi-Fi, okostelefonról való távvezérelhetőséggel
  • Művészi szűrők

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A teljes fémházas, kompakt méretű OM-D E-M10 teszi teljessé az Olympus High-End tükör nélküli fényképezőgépeinek kínálatát

Az OM-D duó trióvá bővült
A hordozhatóság és a képminőség mindenek felett – de az E-M10 emellett WiFi-csatlakozást és vakut is kínál

2014 Január 29, Hamburg – Az Olympus többszörös díjnyertes O-MD családja egy új taggal bővült: az E-M10 fényképezőgéppel. A feltörekvő újonc kiemelkedő képminőséggel, klasszikus stílussal, az E-M5 élességállítási sebességével és az E-M1 vezérmodell színtiszta teljesítményével büszkélkedhet – mindezt pedig egy különösen kompakt, teljesen fémből készült vázban. A kivitel igazi design-paradoxonná teszi az E-M10 gépet: úgy néz ki és olyan érzést nyújt, mint egy DSLR – ráadásul az E-M1 TruePic VII processzorát és WiFi technológiai megoldásait hozza – de méretben csak a töredéke egy tükörreflexes gépnek. A kifinomult, nagy teljesítményű, de napi használatra alkalmas fényképezőgépet kereső hobbifotósok számára az OM-D sorozat ideális választás. A kompakt méretek és a masszív részegységek mellett az E-M10 gépben elegendő hely áll rendelkezésre a nagyméretű és nagysebességű elektronikus kereső, az 1 440 000 képpontos, 3” méretű, dönthető LCD, a 3-tengelyes képstabilizátor, a villámgyors FAST AF élességállítás – és a praktikus szempontokat kedvelők számára különösen kedves felpattanó vaku számára. Az Olympustól már megszokott, ergonomikus, felhasználó-orientált tervezés és kivitelezés biztosítja, hogy az E-M10 egyrészt határozottan simul a kézbe, ugyanakkor magától értetődően kezelhető és eközben meglepően kisméretű. Az E-M10 kétféle objektív-kitben is elérhető 2014 februárjától: az M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 objektívvel 229.990.- HUF áron, valamint az új, extravékony M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ elektronikus zoom objektívvel 264.990.- HUF áron. A váz objektív nélkül 199.990.- HUF áron kerül forgalomba.

OM-D design

Az elérhető ár és a praktikus méretek ellenére az E-M10 használói az OM-D sorozat minden előnyét élvezhetik. Az Olympus prémiumkategóriájának legújabb tagja több mint egy fényképezőgép azoknak, akik kivételes minőségű fotókat és videókat szeretnének készíteni – hiszen a szemet gyönyörködtető, ergonomikus kivitel az igényes dolgokra fogékony fotósok számára igazi különlegességet jelent. Amikor a hasonló tükörreflexes fényképezőgépek súlyának csökkentéséhez fröccsöntött műanyagot használnak, az E-M10 teljesen fémből készült váza egy felsőkategóriás fényképezőgép autentikus esztétikájával és masszív érzetével büszkélkedhet. Az E-M10 egyfajta kinyilatkoztatás. Használója a fotós felszerelés legkülönlegesebb részegységének érzetét és kinézetét élvezheti. Ráadásul a Mikro-NégyHarmad kategóriához mérten is relatív kisméretű – különösen az új M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ standard elektronikus zoom objektívvel szerelve. A keresőtől az objektív elülső pereméig mérve mindössze 63,9 mm méretével az E-M10 a „vékony” DSLR fényképezőgépek mélységével egyezik meg – mielőtt objektívet helyeznénk a tükörreflexes gépre.

OM-D képminőség

Az E-M10 az OM-D sorozat első osztályú képalkotó képességeit hozza, csakúgy, mint az Olympus átfogó Mikro-NégyHarmad objektív kínálatának teljes körű használhatóságát. Ahogyan azt független szakértők és tesztelők megjegyezték, a gép 16 megapixeles Live MOS szenzora (az OM-D E-M5-ben tesztelve) többet nyújt a hasonló tükörreflexes gépek által készíthető képekkel összehasonlítva. Ezt a szenzort az OM-D E-M1 vezérmodellben bemutatott, legújabb generációs TruePic VII processzorral ötvözve az Olympus mérnökei élvonalbeli képalkotó képességet adnak az E-M10 használóinak kezébe. A TruePic VII valóban képes arra, hogy a maximumot tudjuk kihozni nagy teljesítményű optikai felszerelésünkből. Erre jó példa a Fine Detail II technológia, mely az egyes objektívek jellemzőit és a rekesz beállítást figyelembe véve segíti a képfeldolgozást. Másik erőssége a moiré eltávolítás funkció, mely az aluláteresztő szűrőt nem alkalmazó digitális fényképezőgépek használatakor jelent igen hathatós segítséget. Az E-M10 kiváló képminőségéhez nagyban hozzájárul a vázba épített 3-tengelyes képstabilizátor rendszer, mely a világ első, E-M5 és E-M1 gépben megismert, 5-tengelyes képstabilizátor rendszeréből származik. A 3-tengelyes verzió hatékonyan küszöböli ki az oldalirányú elmozdulást, a billentést és a függőleges bemozdulásokat – fotók és HD videók felvételekor egyaránt. A képstabilizátor az alkalmazott objektívtől függetlenül, gyenge fényviszonyok között, illetve 1/15 mp vagy ennél kisebb zársebességnél is kiváló segítséget jelent. Talán nem minden E-M10 tulajdonos igényli a fejlett technológiai megoldások működésének megismerését, de kivétel nélkül mindenki értékelni fogja a géppel készíthető felvételek tökéletességét.

OM-D elektronikus kereső

Az E-M10 több tulajdonságot is örököl az E-M5-től, melynek köszönhetően az éles, ragyogó felvételek készítése igen egyszerű – még ha a téma „nehéz” is. Ilyen jellemző a nagyméretű, gyors képfrissítésű, 1 440 000 képpontos elektronikus kereső (EVF), mely pontos kompozíciót és a fényviszonyok tökéletes ellenőrzését teszi lehetővé szélsőséges körülmények között is. A kategóriára jellemző keresőkkel összehasonlítva a megjelenített kép lényegesen nagyobb. Az E-M1-ben bemutatkozott Adaptive Brightness technológia a sötét és világos képrészleteket is úgy jeleníti meg, mint ahogy szabad szemmel láthatjuk. A hasonló rendszerek jellemzően túlkompenzálják az extrém fényviszonyokat, így gyakorlatilag lehetetlenné teszik a pontos, témának megfelelő expozíció beállítást. Ezzel szemben az E-M10 használói a Creative Control funkció segítségével gyorsan és pontosan állíthatják be a fókuszt, a színeket és a fényeket – a felvétel elkészítése előtt a kereső által megjelenített képen ellenőrizve a beállítások megváltoztatásának hatását. Az elektronikus keresőkre korábban jellemző késés sem jelent problémát ennél a keresőnél, még a gyorsan mozgó témák követésekor sem. A FAST AF élességállító rendszerrel és a nagysebességű sorozatkép felvétel funkcióval együtt az E-M10 így készen áll a sportesemények, az állatvilág és más, gyorsan mozgó témák megörökítésére.

OM-D AF

A FAST AF az Olympus minden eddiginél gyorsabb élességállító rendszere, mely 81 célterület segítségével a teljes képet lefedi. A Small AF Target és Super Spot AF üzemmódok által a célterület felnagyítható, így még pontosabb élességállítás

végezhető. A FAST AF mellett az E-M10 másodpercenként 8 kép sorozatfelvétel funkcióval is büszkélkedhet, szemben a kategóriatársakra jellemző 4-5 fps felvételi sebességgel.

OM-D használhatóság

A felpattanó vaku mellett az E-M10 beépített WiFi csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik, így közvetlenül kommunikálhat kompatibilis okostelefonokkal – a kiválasztott felvételek így egyszerűen weboldalakra, illetve közösségi oldalakra tölthetők fel. Mindemellett a kompatibilis okostelefonok távirányítóként használhatók, ezáltal a hosszú expozícióval készülő felvételek rögzítésékor a fényképezőgépet meg sem kell érintenünk – mely ideális a gép bemozdulásának elkerüléséhez. A két eszköz párosítása QR kóddal végezhető, majd a telefonon a Live View LCD kijelző képe jelenik meg – a telefonnal ekkor a WiFi-n keresztül az élességállítás és az exponálás is elvégezhető (P, A, S, M és Művészi szűrő módokban). Az új M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ elektronikus standard objektív használatakor a kompatibilis okostelefon segítségével a zoom funkció is vezérelhető.

OM-D kompatibilis objektívek

Az E-M10 tulajdonosai számára kézzel foghatóvá válik az a kreatív potenciál, melyet jelenleg* a világ legnagyobb, tükör nélküli fényképezőgép rendszerhez kínált objektív termékskálája – az Olympus 35 tagból álló, speciális cserélhető objektívjeinek családja – nyújt. Két újdonság bemutatkozásával a Mikro-NégyHarmad objektívek kínálata 15 modellre bővül: az extravékony M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake zoom objektív mindössze 22,5 mm mély, ezáltal a világ legvékonyabb standard zoom kit objektívje*. Kifinomult, halk vezérlésű elektronikus zoomja videofelvételkor is gond nélkül alkalmazható. Az extra-fényerős, könnyű és nagyteljesítményű M.ZUIKO DIGITAL 25mm 1:1.8 fix fókuszú objektív ideális portrék és közelképek készítéséhez is – akár 25 cm távolságról.

Az E-M10 váz feketében és ezüst színben, 2014 februárjától, 199.990.- HUF áron érhető el. Kitben az M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 objektívvel 229.990.- áron, vagy az extravékony, fekete M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake elektronikus zoom objektívvel 264.990.- HUF áron választható.

OM-D E-M10 kiegészítők:

  • ECG-1 stílusos, ergonomikus kialakítású markolat a fényképezőgép stabil tartásához
  • BCL-0980 9mm* halszem vázsapka-objektív különleges hangulatú, szuper-nagylátószögű felvételek készítéséhez
  • LC-37C stílusos automatikus objektív sapka gyors felvételkészítéshez is, az objektív biztos és kényelmes por és karcolások elleni védelméhez
  • C-44SF prémium kivitelű, párnázott tok, melynek stílusa az E-M10-hez igazodik és a váz, valamint a hozzá csatlakoztatott 14-42mm objektív védelmét biztosítja
  • MCON-P02 makró konverter, mely hatféle Olympus Mikro-NégyHarmad objektívhez csatlakoztatható