Leica T (Typ 701)

0

A német Leica cég bejelentette első tükörnélküli rendszerkompakt gépét a Leica T modellt (Typ 701), mely ennek révén egy új rendszer első képviselője is. A géphez teljesen új bajonett és objektívkínálat társul, közülük elsőként a Leica Summicron-T 23mm F2,0 ASPH, és Vario-Elmar-T 18-56mm F3,5-5,6 ASPH optikák látnak napvilágot a gép megjelenésével egyidőben. Őszre két új zoomoptika kerül bevezetésre. A gyártó egy T/M adaptert is kiad a géphez, melynek segítségével a Leica M bajonettes objektívek is használhatók lesznek a készüléken.

A fényképezőgép egyedi megmunkálású, unibody vázát egyetlen alumíniumtömbből készítik (és kézzel csiszolják), illesztések nélkül, így ez az első ilyen készülék a piacon. Az Audi Design által tervezett váz különlegessége a vállpánt csatlakozás, melynek bármely irányba elforduló tartóvége a mini-jack aljzatokhoz és csatlakozókhoz hasonlóan bedugható.

A Leica T egy 16,3 megapixeles, APS-C méretű CMOS szenzort, és egy új fejlesztésű képfeldolgozó processzort kapott, mely a gyártó ígérete szerint az expozíció után azonnali képmegjelenítést tesz lehetővé.

A gépben kontraszt érzékelős automata élességállítás dolgozik, mely gyors és csaknem hangtalan működésű.

A tetején lévő különálló videó gomb segítségével FullHD mozgókép felvétel indítható. A fontosabb beállításokhoz dupla tárcsát helyeztek el a felső részen, de az opciók zöme a teljes hátlapot uraló, 3,7″-os, fixen beépített érintőképernyőn érhető el. Egyéb keresőt nem találunk a gépen, de külön kapható lesz hozzá egy GPS vevőt is tartalmazó külső elektronikus kereső (VisoFlex).

A T modellre egy apró, vázból nyíló vaku, és külső villanók fogadására alkalmas vakupapucs is került.

A készülék Wi-Fi szolgáltatással is rendelkezik, melynek segítségével azonnal megoszthatjuk képeinket egy kompatibilis mobil eszköz, vagy asztali számítógép között. Ehhez iOS és Android alapú képrendszerező szoftvert is letölthetünk majd. A Wi-Fi funkció további előnye, hogy az említett szoftverről mobilról is távvezérelhető lesz a fényképezőgép.

A Leica T 16 GB belső memóriát kapott, és SD kártyákat is használhatunk hozzá. Áramellátása saját lítium-ion akkumulátoráról biztosítható.

Bővebb információ a Leica T rendszerről a Leica képviselet új hazai oldalán található.

A Leica T főbb jellemzői:

  • APS-C (23,6 x 15,7 mm) CMOS 16,3 megapixel
  • Új fejlesztésű képfeldolgozó processzor
  • Érzékenység: ISO 100-tól ISO 12500-ig
  • Full HD (1080p), vagy HD (720p) videó, 30 fps sebességgel
  • Kontrasztérzékelős AF-rendszer
  • 5 kép/mp sorozat (12 képig)
  • Manuális üzemmódok
  • RAW (DNG) formátum
  • 30-1/4000 mp záridő
  • 3,7″-os, 1,23 millió képpontos, fix, érintésérzékeny LCD
  • Beépített felnyíló vaku
  • Vakupapucs
  • Wi-Fi modul (távvezérlési lehetőséggel)
  • 16 GB belső memória
  • SD kártyákkal bővíthető
  • Lítium-ion akkumulátor
  • Bajonett átalakító Leica M objektívekhez
  • Opcionális EVF kereső (Visoflex), GPS vevővel

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Leica az AUDI formatervezőivel együttműködve visszaidézte és újrateremtette a tipikus Leica formanyelvet. A Leica T időtlen és letisztult kialakítása megőrzi a Leica termékekre jellemző összetéveszthetetlen ismérveket, az egyszerű vonalvezetést, a finom felületeket és a formai minimalizmust. A kamera egyik kiváló jellemzője a kompakt és igen tartós váz, amelyet újszerű és kivételesen pontos műszaki eljárással egyetlen alumínium tömbből gyártanak a Leica üzemében. A prémium minőségű anyagok sajátosan kifinomult feldolgozása egészen különleges a kameragyártás területén, ezzel a Leica T összetéveszthetetlen külsőt és megbízhatóságot nyer. A gép súlya és az újólag kifejlesztett működési koncepciója hozzájárul a kamera felhasználóbarát kezeléséhez, ezek a jellemzők összehasonlíthatatlan fotográfiai élményt jelentenek.

A Leica T-Rendszer bevezetésekor először két objektív kapható. A Leica Vario-Elmar-T 18–56 mm f/3.5–5.6 ASPH. a különféle perspektívákkal és gyújtótávolságokkal végzett kreatív kísérletezésekhez ideális. Ez a sztenderd zoom objektív kivételes rugalmasságot biztosít minden helyzetben, például a nagy teret átfogó tájképekhez, dokumentarista fotókhoz, portrékhoz. A teljes formátumnál 35 milliméternek megfelelő gyújtótávolságú, fényerős és kompakt Leica Summicron-T 23mm f/2 ASPH. objektív klasszikus Leica látószöge elsősorban riportszerű fotózáshoz való. A Super-Vario-Elmar-T 11–23 mm f/3.5–4.5 ASPH. nagy látószögű zoom és a Vario-Elmar-T 55–135 mm f/3.5–4.5 ASPH. tele zoom objektívek a photokina 2014 szakvásár idejére várhatók. Valamennyi Leica T objektív a cég hírnevéhez méltó, kivételes képminőséget nyújt.

Új, nagy teljesítményű processzor és szenzor biztosítják a kiváló képminőséget minden helyzetben. A Leica T nagy méretű, APS-C formátumú, 16,5 megapixeles (16,2 millió effektív képpontos) CMOS képérzékelővel rendelkezik; méretének köszönhetően teljesítménye és képalkotó jellemzői ideális megoldást jelentenek a Leica T kompakt kategóriájában. A szenzor ragyogó képet, kiváló kontrasztot ad a legkisebb részleteket visszaadó felbontással és természetes színvisszaadással még kedvezőtlen fényviszonyoknál is.

A kamera letisztult formájához hasonlóan a Leica T működésére a legalapvetőbb és a legfontosabb funkciókra való összpontosítás a jellemző. A koncepció lényege az érintőképernyő egyszerű és jól áttekinthető kialakítása. A felvétel elkészítésének és a képek megtekintésének számos művelete az érintőképernyőről egyszerűen érhető el. A többi beállítást négy, ergonomikusan elhelyezett, intuitív módon kezelhető vezérlő gombbal érhetjük el, így teljes mértékben, zavartalanul figyelhetünk a kép komponálására. A Leica T „MyCamera” menüjét ennél is nagyobb rugalmassággal vehetjük igénybe még spontán helyzetekben is. Ez a menü saját igényünk szerint konfigurálható és programozható. Ez azt jelenti, hogy mindig gyorsan állíthatjuk be a leggyakrabban használt üzemmódokat és az előre beállított funkciókat.

A Leica T az első, beépített Wi-Fi modulos Leica kamera. A fotók és videók vezeték nélkül továbbíthatók közvetlenül a kamerából okostelefonba, tabletre, számítógépre; megoszthatók e-mal-lel, a Facebook-on, vagy más közösségi oldalon. iOS eszközökhöz az ingyenes Leica T app már elérhető. Egészen egyedi a T app távvezérlő funkciója, amellyel a kamera vezeték nélkül összeköttetésbe hozható okostelefonunkkal, vagy tabletünkkel, így elektronikus keresőként használva azokat. Egyebek mellett a zársebesség és a fényrekesz beállítható távvezérléssel is, valamint önkioldós és szokatlan szögből történő beállításra is van mód.

A Leica T-Rendszer számos kiegészítővel is rendelkezik, amelyeket kifejezetten ehhez a termékcsaládhoz fejlesztettek ki úgy, hogy azok tökéletesen harmonizáljanak a kamerával. Ezek közé tartozik az elektronikus kereső beépített GPS funkciókkal. A kereső billenthető és elfordítható, különböző nézőpontból és különleges szögekből is elkészíthetjük felvételeinket. Az új Leica SF 26 vakuval bőséges lehetőségünk van mind a közvetlen, mind a derítő villanófényes felvételekre. A vaku reflektora különböző szögbe állítható. A készülék videó felvételekhez LED fényforrással is rendelkezik. Egy másik hasznos kiegészítő a Leica M-Adapter T, amellyel a Leica T vázra tehetők a Leica M objektívek. Az adapter az M objektívekhez csatlakozó, 6 érintkezős jelátviteli felülettel rendelkezik, amely támogatja a Leica T fénymérési, rekesz-prioritási és manuális üzemmódjait.

A négy, divatos színű – sárgadinnye, narancs, fekete és fehér – kiegészítő és a prémium minőségű tokok és táskák bő kínálata – valamennyi AUDI Design tervezésű – töretlenül követik a Leica rendszer elgondolásait és jellemzőit. A különleges kiegészítők nagyszerűen használhatók egymással és közülük sok egyéni igény szerint is kombinálható.

A kemény műanyagból és rugalmas szilikonból készült Leica T-Snap tok jól védi a kamera elejét a karcoktól és az ütődéstől, egyedi formája és színe szemet vonzó, egyéni külsőt adnak T-Snap-nek, amelynek ideális kiegészítője a puha szilikonból gyártott T-Flap. Könnyen csatlakoztatható a T-Snap-hez, kiválóan védi a gép hátulját a kijelzővel és a vezérlő gombokat, amikor nem használjuk a Leica T kameránkat. A hord- és csuklószíj formája és színei tökéletesen illenek a modern T-Snap és T-Flap kiegészítőkhöz. Mindkettő a világon egyedülálló „Easy-Click” rendszerrel gyorsan rácsatolható a Leica T-re. A kamera letisztult formatervezése miatt nincs a gépen kiálló csatlakozófül. A hord- és csuklószíjak egységet képezve pillanatok alatt rátehetők a gépre. A Leica T kiegészítőihez tartozik egy bőr tok, egy bőr védőhuzat és egy szett-táska is.

Leica-T Unibody váz
A Leica T az első kamera, amely teljes egészében alumíniumból készül. Különleges Leica váz: a formatervezés, a minőség és a gyártás tekintetében teljesen egyedi. Látványa és tapintása csábítja érzékeinket. Az eloxált alumínium váz ezüst és fekete színű változatokban készül, matt felülete selymesen finom, fogása kényelmes. Súlyának és a részletekben is ergonomikus felületének köszönhetően a gép kényelmesen illeszkedik kezünkbe.

Kezelő eszközök
Négy alapvető kezelő eszközzel és egy érintőképernyővel vezérelhetjük és állíthatjuk be a kamerát. Minden mást elhagytunk, amely nélkül is biztosítható a tökéletes működés. Logikus, intuitív és ergonomikus.

Képminőség
Leica minőség a legapróbb részletekig. Mint minden Leica, a legjobb képet készíti.

Autofókusz
Gyors, pontos, csendes.

Képérzékelő
Nagy méretű szenzor. Videó felvétel. Full-HD minőség.

Processzor
Gyors, intelligens, a legjobb teljesítmény egy gombnyomásra.

Memória
16 GB belső memória, SD-kártya csatlakozás.

Beépített Wi-Fi modul

Leica T-App
Töltsük le a „Leica-T” applikációt az iOS eszközünkre, majd hozzuk összeköttetésbe azt kameránkkal! Felvétel! Letöltés! Képek megosztása e-mailben, Facebook-on, vagy más közösségi oldalon! Nincs szükség iOS terminálra? Töltsük le képeinket vezeték nélküli LAN hálózaton az Android eszközünk Browser Gallery tárhelyére! Az applikáció távvezérlő funkciójával a kamera élőképét megjeleníthetjük és a kamerával exponálhatunk.