Új portrézseni: Zeiss Otus 85mm f/1,4

0

A Zeiss Otus 55mm f/1,4 után itt a kiváló fényerejű Zeiss Otus 85mm f/1,4 Apo Planar T* objektív, amelyet úgy fejlesztettek, hogy a fullframe szenzoros profi fotósok minden igényét kielégítse (kivéve az automatikus élességállítás lehetőségét). Kézi élességállításkor a fókuszgyűrűt mintegy 260 fokkal kell elforgatnunk, hogy a legkisebb tárgytávolságtól a végtelenig jussunk, amely igen precíz fókuszálást tesz lehetővé. A fém tubusba épített objektívre 86 mm-es átmérőjű szűrőket helyezhetünk, amelyekből UV és polarizációs szűrőt kínál a gyártó.

Az objektíven belül 11 lencsetag dolgozik 9 csoportba rendezve, amelyek a Planar optikai felépítés szerint helyezkednek el. A lencsetagok között apokromát is megtalálható, így a longitudinális kromatikus aberrációt gyakorlatilag nullára csökkentették, így sem a fókuszban lévő témán, sem a fókuszsík előtt, sem mögötte nem jelentkezik majd lilás vagy zöldes elszíneződés. A lebegő elrendezésnek köszönhetően, amely a lencsetagok közötti változtatható távolságot jelenti, az objektív a fókusztartomány teljes terjedelmében kínálja kiváló rajzolatát, így közelfényképezésnél és végtelenhez közeli tárgytávolságnál egyaránt.

A Photokina 2014 szakmai kiállításon és vásáron is bemutatásra kerülő új portréobjektív Nikon F (ZF.2) és Canon EF (ZE) bajonettes változatokban lesz elérhető szeptember közepétől, az árcédulán 3360 euró szerepel majd.

D4, Zeiss Otus 85mm f/1.4 @ F1.6, 1/200 sec, ISO 800