Magyar sikerek az első kompakt fotós kiállításon

0

Minden alkalommal örömmel tölt el bennünket, amikor magyar fotós sikeréről számolhatunk be, legyen az hazai siker, vagy nemzetközi porondon történt. Most utóbbi, nagyobb nyilvánosságú fotópályázaton jutottak falra magyar fotósok képei, méghozzá az egyelőre még szokatlanul csengő 1st International Compact Photography Exhibiton, azaz első nemzetközi kompakt fotózás kiállításán. Az Emphoka non-profit szerveződés által alapított pályázat célja, hogy népszerűsítse a kompakt fényképezőgépeket, s rámutasson arra a tényre, hogy nem csak drága DSLR-ekkel lehet minőségi művészeti alkotást készíteni.

Ezen pályázat eredményeként 100 kiállító képeit állítják ki, közöttük találhatjuk Komlósy Mária, Rabi Miklós, Szőke Dániel és Tóth Zoltán nevét, illetve a kiállításról készített videóslideshow-ban Tóth Zoltán képe is megtekinthető.

Szőke Dániel fotói:

Sajtóközlemény:

Október 22 óta látható az első kompakt kamerával készített nemzetközi fotókiállítás a spanyolországi Murciában. A szervezők 35 országból 100 amatőr fotós egy-egy képét választották ki, köztük négy magyar, Szőke Dániel, Komlósy Mária, Rabi Miklós és Tóth Zoltán alkotásait. A kiállítást hamarosan fotóalbumok megjelenése is kíséri majd, amiben már csak húsz alkotó kap lehetőséget a bemutatkozásra – többek között a magyar Szőke Dániel.

Szőke Dániel hobbiból kezdett fényképezni, szakmáját tekintve operatőr. Olyan alkotások köthetőek a nevéhez, mint a Kispál és a Borz zenekar búcsúkoncertjéről készített egészestét dokumentumfilm, a Napozz holddal, a világhírű arcátalakítós Boggie-videoklipp, a Parfüm, vagy a számtalan nemzetközi fesztiváldíjat besöprő rövidfilm, a Strange Kind of Love. Fotóin általában különböző textúrákat, színeket, szimmetriákat és formákat ábrázol, legyen szó anyagról, fényről vagy a kettő kombinációjáról. Célja, hogy megmutassa: egy kis fantáziával milyen sok érdekes részlet fedezhető fel akár a közvetlen környezetünkben, ahol minden nap megfordulunk –- például a saját lakásunkban vagy az utcán. A kész képeket aztán egyedi koncepciók alapján egymáshoz rendeli, így jönnek létre sajátos képhármasai, a triptichonok, amelyek együtt hoznak létre egy új, negyedik képet. Az alkotási folyamat a címadással fejeződik be: általában ezek is a művek szerves részeit képezik.

A kiállítás az Emphoka Collective és a Center for Contemporary Culture Puertas de Castilla rendezésében valósult meg. Az Emphoka egy nonprofit szervezet, amely minél több tehetséges fotós munkáját igyekszik eljuttatni a nagyközönséghez. 2012-es alakulása óta már ezernél is többen csatlakoztak a kollektívához a világ minden tájáról a Flickr nevű képmegosztó közösségi oldalon keresztül.

A tervek szerint a jelenleg Spanyolországban látható kiállítás anyaga a közeljövőben hazánkba is eljut majd.