Canon objektívek és a mögöttük húzódó technológia

0

Egy-egy objektív teszt során nagyon könnyű dolgunk van: csupán egy kész terméket kell kipróbálni és hibákat, problémákat feltárni. Jóllehet, a teszteknek nem a hibakeresés a céljuk, mégis valahogy ilyen felhangja lehet ezeknek. Pedig egy-egy objektív fejlesztése elképesztő mennyiségű és minőségű munkát igényel, hogy a gyártásról ne is beszéljük. Brutális technológia, kegyetlen verseny, mindez pedig a fotósok kegyeiért, no és persze a profitért.

Canon_lens_video

A Nikontól már láthattunk technológiát bemutató videót, most pedig a Canontól nézhetünk meg hasonlót. A 12 perc hosszúságú promovideó betekintést nyújt az EF objektívek világába, a fejlesztésbe, a gyártásba. A kisfilmből az is kiderül, hogy miért jók az aszférikus lencsék, milyen előnyt hordoznak a fluorit tagok, miért jó a DO, de bemutatják az ultrahang frekvencián dolgozó gyűrűs USM és a léptetőmotoros (STM)fókuszmotort is.

A videó végén pedig elgondolkozhatunk, hogy a Nikon hol is tart. Pár hete jelent meg az első DO-hoz hasonló, azaz Fresnel-lencsés teleobjektíve, de a fókuszmotorok terén még lemaradásban van, náluk ugyanis még nincs léptetőmotoros objektív, amely az amatőr videózást és a LiveView módú élességállítás gyorsaságát segítené (s persze akkor még nem beszéltünk a Canon Dual Pixel CMOS AF-jéről, ami szintén a videózásnál és a LiveView AF-nél ad látványos előrelépést).