Budapest más szemszögből – a Canonnal

0

A Canon Hungária Kft. tegnapra egy közös fotózást szervezett a sajtósokkal. Élménybeszámolónkban a Canon EOS-M3 MILC géppel a helyszínen készült fotóinkat is megosztjuk. Canon-Budapest_más_szemszögből A Canon tavaly váltott szlogent a You Can-ről Come and See-re, amelyet valóban komolyan vesznek, olyannyira, hogy a Canon Hungária Kft. valóban jópár szakmai és nem szakmai újságírót, valamint bloggert hívott meg egy közös, nem mindennapi látvány átélésére és lefotózására, mindebben pedig Imre Tamás természetfotós, fotográfus nyújtott szakmai segítséget. A délelőttre szervezett esemény egy gyors ismertetővel (miértek és hogyanok) kezdődött, amelynek során a fejlesztésekről és a nyomtatási lehetőségekről tájékoztattak bennünket. A fotózás első helyszíne a budapesti Körszálló volt, ahol a 14. emeleten négy irányból tettek lehetővé fotózási lehetőséget úgy, hogy az egyébként lezárt ablakokat kinyitották, így szabad kilátást és reflexiómentes fotózást biztosítva a résztvevőknek. Az onnan megtekinthető látvány fenomenális, főként a Parlament, a Budai Vár valamint a Gellért hegy, s mintegy szurdokként a kettő közé „szorulva” a Duna és a Szabadság híd.

01_IMG_0212 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 02_IMG_0202 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 03_IMG_0170 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 04_IMG_0169 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 05_IMG_0178 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 06_IMG_0179 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 07_IMG_0185 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el!
A következő helyszínünk Buda kevésbé ismert kilátópontja, amelyet sajnos egy kicsit be is nőtt a növényzet, de a közeli kutyafuttatóról szép látvány nyílt, igaz, a délelőtti fények nem voltak túl ideálisak, s az EOS-M3 18-55mm-es kitobjektívjével nem volt értelme lőni. Apropó M3, nem csak ilyen gép állt egyébként rendelkezésre, választhatóak voltak az EOS rendszer friss tagjai is, a 760D és a 750D, de voltak fullframe szenzoros 6D-k is, s objektívekből is igen bőséges volt a kínálat. Én mégis az EOS-M3 mellett döntöttem, hiszen következő tesztem ez lesz, így pont kapóra is jött a fotózási lehetőség. Persze néhány teleobjektívet igénylő képnél azért sajnáltam, hogy így nem tudtam megfotózni. A legfőbb attrakció a fotós sétánk végén várt ránk, ez pedig a Bazilika, illetve annak legteteje, ahová normál körülmények között nem lehet feljutni. A kupola felett lévő körkörös erkély kiváló nézőpontul szolgál mind a Budapest Eye-ra, mind a Budai oldalra, de a Bazilika közelében futó Bajcsy-Zsilinszky út is jól mutat a magasból. A belső és külső kupola közötti acélszerkezet érdekes geometriája is szép absztrakt hatást rejt magában, ahogy maguk a felfelé vezető lépcsők is fotós szemnek valók.
09_IMG_0337 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 10_IMG_0328 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 11_IMG_0346 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 12_IMG_0222 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 13_IMG_0307 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 14_IMG_0256 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 15_IMG_0259 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 16_IMG_0267 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 17_IMG_0235 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 18_IMG_0246 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 19_IMG_0237 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 20_IMG_0243 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 21_IMG_0253 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 22_IMG_0239 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 23_IMG_0285 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el!
A gépeket és objektíveket a közeli Zizi bárban adták át a többiek a jogos tulajdonosoknak, ahol Canon nyomtatón ki is lehetett nyomtatni a legjobban sikerült fotókat. Én azonban nem adtam vissza az EOS-M3-at. Nem, sajnos nem ezzel a remek géppel díjazták a kiemelkedő munkámat, de egy teszt erejéig még nálunk marad 🙂
24_IMG_0361 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el! 25_IMG_0372 Eredeti, teljes felbontású kép ITT érhető el!
Az első képen kívül a közzétett fotók módosítás nélküliek, leszámítva a veszteségmentes forgatást. Fotós újságírónak lenni nem csak akkor jó, amikor a legújabb kütyükkel lehet fényképezni, hanem akkor is, amikor egy gyártó igyekszik kreatívan a kínálatára irányítani a figyelmet. Ilyenkor olyan helyeken és helyekről lehet fotózni, ahova máskülönben nem jutnánk be. A Canon mostani túrája kiváló példa volt arra, hogy szűk környezetünkben is bőven akadnak ilyen érdekes helyek. Ti hol vagy honnan fotóznátok Budapesten vagy Magyarországon?