Japán és lengyel nyertesek a Nikon Photo Contesten

0

Kihirdették az idei Nikon Photo Contest fotó és videó kategóriájának győzteseit. Fotó kategóriában Katszuhiró Nogucsi „Fukushima Flowers” („Fukusima virágai”) című sorozatát ítélte idén a legjobbnak a 17 tagú nemzetközi zsűri. Nogucsi 4 éve fotóz napi rendszerességgel virágokat Fukushimában, hogy nyelvtől, kultúrától, nemzetiségtől és nézettől függetlenül mindenkinek megmutathassa a térség szépségeit.

Katszuhiró Nogucsi – „Fukushima Flowers” („Fukusima virágai”)

Sajtóközlemény

Bejelentették a Nikon Photo Contest 2014–2015 verseny győzteseit

Amszterdam, Hollandia, 2015. július – A Nikon bejelentette a Nikon Photo Contest 2014–2015 verseny győzteseit. A világ 164 régiójából érkezett 89 000 másik pályaművet megelőzve a japán Katszuhiró Nogucsi „Fukushima Flowers” („Fukusima virágai”) című fényképe nyerte el a fotó kategória nagydíját, míg a videó kategória győztese a lengyel Chris Rudz lett „One” című videójával. Minden nyertes kép megtekinthető az eredményhirdetési oldalon (http://www.nikon-photocontest.com).

Az idei versenyre beérkező pályaműveket egy 17 tagú, változatos összetételű nemzetközi zsűri értékelte, amelyben kiemelkedő kortárs fotósok, filmrendezők, kreatív vezetők és vizuális szakemberek képviseltetik magukat. A fotó kategória nagydíjának nyerteséről a zsűritag Stephen Mayes a következőket mondta:
„A győztes képek olyan visszafogottan mesélnek az elmúlt évtized egyik legnagyobb horderejű eseményéről, hogy könnyedén elkerülhették volna a figyelmünket. Kifinomult szépségük azonban szinte magába szippantja a nézőt, és alaposabb figyelmet kíván. A fényképezés folyamatának elbeszélő eszközeit használva a képek a közvetlen mondanivaló átadása helyett meditatív hangulatot teremtenek, amely a vizuális síktól az intellektuális síkon keresztül az érzelmekig ívelve egyre nagyobb hatással van a nézőre. A végső, maradandó benyomás pedig a remény, amelyet ugyanaz a föld kínál, amely 2011-ben olyan fájdalmasan elárulta lakóit.”

A videó kategória nagydíjának győzteséről a zsűritag John C Jaytől a következőket tudhattuk meg:
„A történet mesélés művészete még sosem volt ennyire fontos és releváns. Korunk információ áradatában, amikor a népszerűség a legáhítottabb cél, elengedhetetlen az ötletek kontextusba helyezése, az érzelmek személyes nézőpontból történő felkeltése és a képzelőerőnk meglepő módokon való kifejezése. Chris Rudz narratív stílusa nem lineáris, amivel a nézőt saját identitásának átgondolására sarkallja. A videóban látható rútsággal határos szépségtől a mű még magával ragadóbb. Chris videója a pályaművek azon kisebbségébe tartozott, amely írott és beszélt szöveggel is rendelkezik. A női hang ereje nemcsak hívogató, hanem vizuálisan is kifejező volt, amikor azt mondta, „I see what others cannot see” („Látom, amit mások nem”). A Nikon 2015-ös pályázata a vizuális történet mesélők igazán különleges társaságát hozta össze, azonban vitán felül Chris Rudz volt a «One»”

Az 1969 óta megrendezett, nagy tekintélynek örvendő nemzetközi Nikon fotóverseny (NPC) az amatőröktől a profikig minden fotósnak lehetőséget biztosít arra, hogy egymással kommunikálva gazdagítsa a világ fotókultúráját. Eddig 390 000-nél is több fotós több mint 1 540 000 műve indult a megmérettetésen. Idén először lehetett bármilyen digitális eszközzel, így okoseszközökkel készített munkákkal is indulni, továbbá új kihívások is születtek:
A fénykép- és videokategóriák mindegyikében újonnan bevezetett „Home” (otthon) tematika a pályázók otthonról alkotott egyedi értelmezéseit várta. A videó kategóriában 6–180 másodperces pályaművekkel lehetett indulni. A verseny új, „Generation N” (N generáció) díját az összes kategóriában a legfeljebb 19 éves pályázók kaphatják meg.

A későbbiekben további 107 nyertest fognak meghirdetni a Nikon Photo Contest webhelyén, és minden díjnyertes mű megtekinthető lesz. A tervezett kiállításokról további részletek a www.nikon-image.com/activity/salon/ weboldalon olvashatók.