Nagytelét fejleszt a Panasonic

0

Két új objektívvel bővül az eddig sem szerény Mikro4/3″-os kínálat, bár mindkét bejelentett objektív egyelőre még fejlesztés alatt áll.

Egyikük, a LEICA DG 100-400mm F4,0-6,3 igazi újdonság, hiszen a nagyobb gyújtótávolságú teleobjektívek igen ritkák a MILC világban, sőt ekkora gyújtótávolságút még nem adtak ki. A Mikro4/3″-os bajonettel szerelt készülékeken ez az optika 200-800mm-nek megfelelő képkivágást ad majd. A készülő objektívről egyelőre annyit tudni, hogy viszonylag kicsi és könnyű lesz, időjárásálló kivitellel. Támogatja majd a 240 fps sebességű, nagy precizitású autofókusz és az új gépekben megjelenő DFD (Depth From Defocus) technológiát. Az objektívet POWER O.I.S. optikai stabilizátorral is ellátják, melynek köszönhetően kézből is használható lesz.

A Panasonic egy készülő 25mm F1,7 normál objektívot is beharangozott, mely szintén támogatja a fenti fókusz technológiákat.

A két optika ára és megjelenési ideje egyelőre nem ismert. Pillanatnyilag a közzétett termékfotóik sem véglegesek. Külsejük a végső megjelenésig változhat.

Az objektívekkel együtt jelentették be, a szintén fejlesztési szakaszban lévő Post Focus technológiát, melynél a DFD fókuszállítás, és a 4K sorozat kombinációját kihasználva utólag is beállíthatjuk a képen az élesség helyét. Gépünk 30 kép/mp sebességgel 8 megapixeles sorozatot készít, közben fokozatosan állítva az élességet, mely így minden fotón máshová kerül. Ezután egy előnézeti fotón mi határozhatjuk meg, hogy az előtér, a középre eső téma, vagy netán a háttér legyen éles. A tervek szerint 50 pozíció lesz kijelölhető a képen. A kiválasztott élességgel egy végleges fotó kerül mentésre.

A Post Focus funkciót – egy firmware frissítés keretében – idén év végéig megkapja az új GX8 és FZ300, valamint néhány magasabb szériás Panasonic kompakt. 2016-tól a jobb gépeik már eleve ezzel a szolgáltatással jelennek meg.