Nikkor 24mm f/1,8G ED AF-S tesztfotók

0

A Nikon nyár végén jelentette be új, nagylátószögű, kedvező fényerejű fix objektívét, amely a húzósabb árú 24mm f/1,4 kistesójaként is felfogható. A héten a 28 mm f/1,8-nál nagyobb látószöget kínáló 24mm-es fix obit fogtuk vallatóra, s be kell ismernünk, nagyon szépeket hallottunk, akarom mondani láttunk tőle.

Nikkor_24mm_f1.8G_ED_AF-S_sample
Érdekes látni, hogy a Nikon mennyire komolyan veszi a fullframe rendszert, s ez nem csak a sok fullframe szenzoros DSLR gépén, de az objektív fejlesztéseken is látszik. A régi objektívek ugyan feltekerhetők az új vázakra is, de a még filmes gépekhez tervezett változatok nem minden esetben elégítik ki egy 36 Mpixeles fullframe gép optikával szemben támasztott igényeit. Jóllehet, a jó öreg Nikkor manuális fixekkel még ma is kiváló képek készíthetők, sok esetben autofókusz nélkül nehéz boldogulni (főképp ha nincs idő kézi élességállítással, állványról vacakolni). A Nikon több komoly nagylátószögű objektívet is kínál már FX formátumra, a 20mm f/1,8-at, a 24mm f/1,4-et és a 28 mm f/1,8-at, illetve pár hete már a 24mm f/1,8 is kapható.
De vajon van létjogosultsága a 24mm f/1,8-nak a 24mm f/1,4 mellett? Úgy értem üzletileg is indokolt? A válasz természetesen igen. A két objektív között ugyanis nem csak fényerőben és árban, de tömegben is jelentős különbség van, így a profik között is bőven akadhat, aki a fele súly miatt hajlandó lemondani kétharmad fényértéknyi fényerőről, már persze ha a képminőség terén egyéb más kompromisszumot nem kell kötnie. Nos, mi megnéztük, hogy mire számíthat, aki egy ilyen objektívet vásárol, a 600e Ft-os f/1,4-es helyett csupán 260 ezer Ft-ért. A tesztfotók elkészültek, azokat fel is töltöttük a helyükre, amelyek már meg is tekinthetők. A cikkünk jövő hét elején jelenik majd meg. Az objektívet Nikon D810 vázra csavartuk fel, a tesztfotók közül a rekeszsorozatok állványról, 5 mp-es önkioldóval és 3 mp-es késleltetéssel, elektronikus első redőnnyel készültek. Nikkor_24mm_f1.8G_ED_AF-S_sample Nikkor 24mm f/1,8G ED AF-S tesztfotók