Átadták az első Capa-nagydíjat

0

Ma, Robert Capa (Friedmann Endre) születésének 102. évfordulójának előestéjén, átadták a XX. század egyik legismertebb magyar fotográfusáról elnevezett nagydíjat. A tavaly októberben alapított, majd idén első alkalommal odaítélt Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat egy hat tagú, magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri döntése alapján Kudász Gábor Arion nyerte Emberi lépték című munkájával. A fotós a mindennapi élet egyik alapvető építőelemét a téglát emeli a jelképek szintjére, miközben egy pillanatra sem távolodunk el a kézzel fogható valóságot is jelentő építőelemtől.

KUDÁSZ GÁBOR ARION: EMBERI LÉPTÉK

A két lépcsős kiválasztási folyamat első körében a pályázatra beadott munkák alapján a zsűri három alkotót (Kudász Gábor Arion, Soproni Gyula és Stiller Ákos) választott ki, akiket fejenként 500 ezer forintos ösztöndíjjal támogatott, hogy be tudják fejezni a tervezett projektjeiket. A legjobb anyagot a májusban megnevezett három alkotó befejezett munkái alapján választották ki. A fődíj idén 3,5 millió forint volt.

A nagydíjra idén február 15. és április 5. között lehetett pályázni, a dátumok várhatóan 2016-ban is hasonlóan alakulnak. Az idei kiválasztottak a következő két évben nem pályázhatnak.