„Gyönyörű világunk – Our world is beautiful”

0

A Duna Plazában tartott kiállítást követően a múlt héten Gödöllőn nyílt meg a Cewe „Gyönyörű világunk – Our world is beautiful” nemzetközi fotópályázatának legjobb képeiből készített fotókiállítás, amelyre Európa 24 országából több mint 94 000 kép érkezett.

A kiállítás 2016. január 10-ig tekinthető meg a Gödöllői Királyi Kastélyban!

Sajtóközlemény:

Gyönyörű világ Gödöllőn

A Cewe „Our world is beautiful” nemzetközi fotópályázat legjobb képei január 10-ig megtekinthetők a Gödöllői Királyi Kastélyban!

Az egyik legnagyobb nemzetközi amatőr fotópályázattá nőtte ki magát a Cewe „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” megmérettetés, amelyre Európa 24 országából több mint 94 000 kép érkezett. A beküldők közül a magyarok voltak a legaktívabbak: a fotók mintegy egyharmadát, azaz 30 000 képet innen töltötték fel! A sportkategória győztese a békési Pusztai Gábor Máté „Utolsó menet” című képe, valamint az első 100 fotó között további 24 magyar alkotás található. A nemzetközi pályázat legjobbjai 2016. január 10-ig megtekinthetők a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett kiállításon.

„A kulturális örökséget őrzik, komoly gondolatokat, értékes pillanatokat örökítenek meg ezek a képek, amelyekben igazán érdemes elmélyedni” – köszöntötte Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója a Cewe „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” fotópályázat díjazottjaiból szervezett kiállítást november 11-én. A Sala Terrena terem ad ugyanis egészen január 10-ig otthont a Budapesten kívül kizárólag Gödöllőn, ingyenesen látogatható tárlatnak.

A nemrég lezáruló, Európa 24 országában meghirdetett Cewe „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” amatőr fotópályázatra minden várakozást felülmúlóan több mint 94 000 alkotás érkezett. Ez azt jelenti, hogy az előző alkalomhoz képest megduplázódott a beküldött képek száma, így az immár harmadik alkalommal kiírt megmérettetés az egyik legnagyobb nemzetközi fotópályázattá nőtte ki magát. A szaktekintélyekből, fotóművészekből és újságírókból álló szakmai zsűrit nagy kihívások elé állította a hat – emberek, építészet, közlekedés és infrastruktúra, sport, tájak, valamint természet – kategóriában meghirdetett verseny, amelynek során összesen több mint 25 millió forint értékben díjazták a legjobb alkotásokat.

„Az összes ország közül a magyarok voltak a legaktívabb résztvevők: a képek mintegy egyharmadát, azaz 30 000 alkotást hazánkból töltöttek fel! Ez a népességarányokat tekintve még nagyobb eredmény, hiszen olyan nemzeteket előztünk meg, mint Németország, Franciaország, vagy Lengyelország. Nagyon örülünk a hazai közösség aktivitásának, a pályázat sikerének, hiszen az első száz fotó között 25 magyar alkotás található, köztük a sport kategória nyertese, Pusztai Gábor Máté, az „Utolsó menet” című képével” – emelte ki Ablonczy László, a Cewe Magyarország kereskedelmi és marketing igazgatója.

A büszke nyertes békési pedagógiai asszisztens állása mellett szabadidejében az egyik megyei hírportálnak készít képeket. „A fotó egy békéscsabai küzdősport gálán készült. A fényviszonyok elég gyengék voltak, ezért egy fix 50 mm-es 1.4-es objektívet használtam. A ring-sarokban néha ugyanolyan izgalmas dolgok történnek, mint a küzdelem során. Az edző karakteres arca és a fiú alázata nagyon megfogott. Szerettem volna megmutatni azt az intim kapcsolatot, ami edző és tanítványa között van. A menet számát jelző táblát mindenképpen bele akartam komponálni a fotóba és szerencsére sikerült is” – mondta Pusztai Gábor Máté, akinek munkáját egy értékes fotós tanulmányúttal és mintegy 450 ezer forint értékű fotófelszereléssel díjazták.

„Több mint 30 éven keresztül dolgoztam a sajtóban, professzionális fotográfiákkal dolgoztam és dolgozom. De ebben a világban is meggyőződésemé vált, hogy az értékes képek mögött az embernek kell állnia. Az amatőröknek – most éppen Gödöllőn – indított fotós oktatások alkalmával is megtapasztaltam: a technika megtanulható, a lényeg a gondolkodó ember. Egy ilyen fotókiállításnak az a nagyszerűsége, hogy a képek megmaradnak. A falakra kerülnek, magasabb szintre emelkednek” – hangsúlyozta a megnyitón Szabó Barnabás, többszörösen díjazott fotóművész. Hozzátette: ezeknek a képeknek és a saját képeinknek egy albumba, egy kinyomtatott könyvbe rendezése nagy lehetőség. „Magam két fotókönyvet készítettem és állíthatom, hogy a szerkesztés az élmények, gondolatok újrateremtését jelenti” – tette hozzá.