Nyomtasd ki a fotós felszerelésed!

0

Te sem értetted eddig, hogy mire is jók a gyakorlatban a 3D nyomtatók? Például erre!

WYNG fényterelő

A fényképezőgépre rögzíthető vakuk kevés fényben életmentőek lehetnek, de a témára közvetlenül rávillantva nem éppen ideálisak. Érthető módon komoly kínálat alakult ki az elmúlt évtizedekben különböző fényterelő kiegészítőkből, amiket a vakufejre rögzítve a vaku fényét lehet lágyítani, irányítani. A profik megveszik a bolti eszközöket, a hobbisták barkácsolnak, és van az a hobbista profi, aki magának nyomtat.

Mat Sutor ez utóbbi kategóriába tartozik. Saját állítása szerint kipróbált mindent, de nem volt elégedett a készen kapható fényterelőkkel. Ezért szerkesztett magának egyet, és úgy gondolta, hogy ez mást is érdekelhet. 

A WYNG névre keresztelt fényterelő a vakuablak rövidebbik oldalára illeszkedik, így a vakut a fekvő és álló formátumban is az objektív tengelyével párhuzamosan fordítva kell használni. Ez a két formátum közötti váltásnál gyorsítja a folyamatot, hiszen a vakufejet nem kell forgatni, elég csak a 90 fokkal megdönteni.

WYNG fényterelő

De a WYNG-et nem is igazán ez, hanem az előállítás módja teszi egyedivé. A rugalmas, gumiszerű fényterelőt ugyanis nem egy gyártósor önti valahol kínában, hanem egy 3D nyomtatóval egyedileg készül az Egyesült Államokban. A műanyag alkatrészek gyártásához használt sablon elkészítése drága, ami ilyen kis szériás termékek esetén óriási költség. Ezt váltotta ki Mat egy 3D nyomtatóval. A nyomtatás ellenére a WYNG összegyűrve zsebrevágható, vagy a vakufejen visszahajtva a táskába elrakott gépen is fennhagyható.

WYNG fényterelő

A WYNG kicsi (Canon 430EX, 430EX II, Nikon SB-600, SB-700, SB-800, stb.) és nagy (Ccanon 600EX-RT, 589EX II, 580 EX, Nikon SB-900, SB-910, stb.) méretben készül. Mindkét változat 35 dollárért kapható az Amazonon.