World Premiere: Panasonic LUMIX G 12-60mm

0

World Premiere – hangzik már évek óta a CP+ szlogenje. Mivel a fényképezőgép piac java részét a japán gyártók adják, a bejelentéseiket is a hazai szakmai rendezvényre időzítik. Legalábbis elméletileg. Az utóbbi években ugyanis rájöttek, hogy a legnagyobb hírverést akkor érhetik el, ha nem egy nagy eseményhez igazítva, hanem a saját ritmusukban jelentik be a termékeket. A jokohamai kiállításra idén szinte csak a Panasonicnak sikerült újdonságot időzítenie.

A LUMIX G 12-60 mm f/3,5-5,6 ASPH Power O.I.S. alapzoom a Panasonic által is támogatott MikroNégyharmados rendszerhez készült, amin kisfilmes rendszerbe átszámítva 24-120 mm-nek megfelelő látószöget biztosít. Bár fényerő terén nem különösebben erős, mégis egy kiváló mindenes. Pláne úgy, hogy tömege mindössze 210 g. A megnyitó után ezt az objektívet kerestem meg legelőször.

Mivel a rendezvényen az első két óra a sajtóé, így akadály nélkül jutottam el a Panasonic standjáig, ahol még az utolsó eligazításokat tartották, és a termékekért sem volt még közelharc. A 12-60 mm-es optika viszonylag testes darab, de méretéhez képest rendkívül könnyű. Nagyon jól illik a MILC-ek által képviselt filozófiába.

Az objektív belső élességállítású, de nem belső zoomos, így mérete a gyújtótávolság függvényében változik. Kb. 18 mm-es gyújtótávolságig enyhén összemegy, majd 18-tól 60 mm-ig megnő a hossza. A kitolódó résznél is nyilván van valamilyen szigetelés, de homokviharban oda azért beszorulhatnak a kvarckristályok. Az időjárásálló szigetelés, aminek kívülről a bajonett körül végigfutó gumicsíkban van nyoma, leginkább az eső ellen védhet.

Az optikát sikerült feltenni egy GH4-re is, így ki tudtam próbálni, hogy milyen az élességállítási sebessége. Bár a fényerőből és úgy általában a kivitelből nem következik, de megfelelő vázon ez az objektív úgy állít élességet, mint a legprofibb tükrös objektívek. Mint a villám, szinte azonnal beáll, nem hintázik. Legalábbis ha teszi, akkor annyira gyorsan, hogy nem érzékelhető. Bár nem lesz olcsó (500 amerikai dollár), mégis a rendszerhez kapható egyik legjobb alapzoom lehet a gyors fókuszálásra szintén képes vázakon.

A Panasonic másik újdonságát, a GF8-at nem tartották érdemesnek arra, hogy kiállítsák. A teljes kínálatot felvonultató pultra is csak néhány GF7 került.