Fujifilm FinePix X-Pro2

0

A Fuji stand előtt egész nap egy fazon grasszált egy táblával a kezében, az X-Pro2 kipróbálására invitálva az arra járókat. A meghívás kicsit felemásra sikerült, mert hív ugyan, de jelzi azt is, hogy várhatóan 40 percet kell majd a sorban várakozni. Az elmúlt két napban többször is elmentem előtte, hátha kisebb lesz a szám, de inkább csak nagyobbakkal találkoztam. Mivel a sajtónak külön példány nem volt kitéve, kénytelen voltam beállni. Szerencsére a 40 perc nagyon pesszimista megközelítés volt, a valóságban nagyjából 20 perc alatt sorra kerültem. Ebbe az is belefért, hogy megvártam egy angolul is tudó promótert, hogy ne kézzel lábbal kelljen kínlódni.

A Fujifilm X-Pro1 4 évvel ezelőttről megvan? Ez annak a frissítése. Hihetetlen, hogy már ennyi idő telt el a gép megjelenése óta. Az X-Pro2 bejelentéséről a napokban már beszámoltunk, de íme néhány extra információ. A gép külső megjelenésre nem sokat változott. Persze átrendezték a hátulját, de a masszív váz, a hibrid kereső maradt. Ez utóbbit most egy dioptriaállító tárcsával egészítették ki. A hátlapra került egy apró joystick, aminek fotózás közben a legfontosabb funkciója az AF pont kiválasztása, de használható visszajátszáskor a kinagyított képen való mozgásra, vagy a menüben való navigációra is. Az X-Pro2-be dupla SD kártyafoglalat került, ami az alábbi három módon használható:

  1. tükrözés módban az adatok mindkét kártyára egyszerre íródnak
  2. folyamatos módban az első kártya megtelésekor folytatódik az írás a következőre
  3. szétválasztásnál pedig a RAW képek az első, a JPEG képek a második kártyára íródnak

Itt fontos megjegyezni, hogy a gyors UHS-II kártyákat a gép csak az 1. kártyahelyen támogatja. Az expozíció kompenzáció tárcsára felkerült egy C állás, amit kiválasztva a kompenzáció állítás átkerül a hátsó beállító tárcsára. Ilyenkor a tárcsára írt +/-3 fényérték tartomány helyett +/-5 fényérték kompenzáció is elérhető. Az X-Pro1 esetén nem voltunk teljesen elégedettek az automatikus élességállítás működésének stabilitásával. A rögtönzött próbám során a  gép remekül boldogult mindennel, amit találtam. Bár nem ez a leggyorsabb AF, amit próbáltam, de kellően jól teljesített, hogy élvezet legyen a géppel fotózni. A CP+-on sem túl gyakori, hogy a gépekkel saját kártyára lehet fotózni, de a Fujinál nem bánták, így néhány képet én is elhoztam a próba során készültek közül, amely az X-Pro2 adatlapjáról érhető el, vagy erre a linkre kattintva: Fujifilm FinePix X-Pro2 tesztfotók