Osztás 10×10

0

Kamarahangverseny után nyílik meg az Osztás 10X10 kiállítás, amelyen az AR (Augmented Reality) eszközeivel teszik teljessé a látogatói élményt.

Magyarországon először nyílik olyan interaktív kiállítás, ahol a kiterjesztett valóságnak köszönhetően már nemcsak egy teremben és nemcsak nézegetni lehet az elgondolkodtató fotókat. A kiállítás képanyagát a Pannonhalmi Főapátság rendelte meg Pályi Zsófia, Balázs Attila és Hajdú D. András fotográfusoktól azzal a kéréssel, hogy mutassanak be tíz osztó embert. A személyenként tíz-tíz fotó Kongótól Nyírtelekig, a gyermekkortól a halálig kapcsolódó önzetlen hivatások képviselőit mutatja be.

Kurátor: Virágvölgyi István
Fotográfusok: Balázs Attila, Hajdú D. András és Pályi Zsófia

A kiállítás 2016. március 19. és november 11. között, a főapátság nyitvatartási idejében, ingyenesen látogatható.

fotó: Balázs Attila

fotó: Hajdú D. András

fotó: Pályi Zsófia

Sajtóközlemény:

Osztás 10×10
Tíz mai történet a Pannonhalmi Főapátság – Szent Márton-év alkalmából rendezett – kortárs fotókiállításán

Idén 1700 éve, hogy Pannóniában megszületett Szent Márton, akit Géza fejedelem 996-ban az ország első bencés apátsága, a Pannonhalmi Főapátság védőszentjének választott. A Szent Márton-év a közösségépítés és a kulturális párbeszéd gyújtópontjai köré épül, ezért a március 18-án nyíló Osztás 10×10 című kortárs fotókiállítás is a hazánk közösségeit építő, Szent Mártonhoz hasonlóan osztó embereket mutat be tíz tízképes fotósorozaton keresztül. A fotók mellett a pannonhalmi bencés diákok a portréalanyokkal interjúkat készítettek, amelyek a kiállításra fejlesztett, a kiterjesztett valóságot (augmented-reality) használó applikáción keresztül jelennek meg a kiállításon.

Ahogy a kurátori bevezető fogalmaz a „koldusok, akikkel Márton önzetlenül megosztotta katonaköpenyét, majd egy másik alkalommal püspöki ruháját is, hitetlen, a kereszténységet fenyegető pogányok voltak. A szerzetespüspök nemhogy meggyengítette volna a kereszténységet és saját kultúráját ezzel a gesztusával, inkább éppen ebben élte meg és tette erősebbé azt. A szolidaritás és empátia a kiszolgáltatottakkal, az utazó emberekkel, mint amilyen Márton maga is volt, olyan erény, amely emberré avat bennünket.

Mivel emberek és ezért esendők, sebezhetők vagyunk, egész életünket végigkíséri az egymást segítés gesztusa. Fotósorozataink közül négy, többnyire gyermekeknek és kamaszoknak, négy, főként felnőtteknek, kettő pedig időseknek segítő emberek életébe enged bepillantást. Szép példáját adja a Szent Márton-i osztásnak a koraszülötteken segítő orvos, a vak gyerekekkel foglalkozó lovas terapeuta, a maguk közé Down-kóros gyerekeket befogadó osztályközösség, a hátrányos helyzetű kamaszoknak fogódzót adó cigány fociedző, az öt saját gyermeke mellé még négyet befogadó család, a szabolcsi falusiaknak munkát szervező evangélikus lelkész, a hallgatóival közösen fellépő színművész, a Kongóban dolgozó misszionárius szemorvos, a fővárosi időseket látogató gondozónő vagy a tanyasiak ügyes-bajos dolgaiban segédkező nyíregyházi rendőr is.”

A kurátori bevezető teljes terjedelmében itt olvasható: http://szentmartonev.hu/event/osztas10x10

A kiállítást a Pannonhalmi Főapátság Kulturális Irodája rendezte.
Kurátor: Virágvölgyi István
Fotográfusok: Balázs Attila, Hajdú D. András és Pályi Zsófia

A tárlat zártkörű megnyitása a 2016. március 18-i Szent Benedek-ünnepen kerül sor, amelyről bővebb információ itt található: http://szentmartonev.hu/event/benedek

A kiállítás 2016. március 19. és november 11. között, a főapátság nyitvatartási idejében, ingyenesen látogatható.
Bővebb információ: http://bences.hu/cikk/nyitva_tartas.html

A kiállításhoz megjelenik egy 145 oldalas, a tárlat összes képét tartalmazó katalógus is, amely megvásárolható a főapátság ajándékboltjában.