Ez lenne veled, ha neked ütközne egy drón

0

Egyre többször találkozhatunk drónokkal kapcsolatos hírekkel, amik nem minden esetben pozitív tartamúak. Három videó, amely ismét azt bizonyítja, hogy ezek a repülő eszközök nem játékszerek!

forrás: http://www.droneinjurieslawyer.com/
Bizonyára mindenki hallott már róla, hogy az USA-ban már engedélyhez és regisztrációhoz kötött a drón reptetés. Első hallásra felesleges adminisztrációnak és túlzásnak tűnhet, de az igazság az, hogy a drónok sajnos sokkal több mindenre képesek, mint azt elsőre gondolnánk. Egyrészt a kémkedésben lehet komoly szerepük, amely nem kívánatos eredményeket hozhat, másrészt ha nem hozzáértő üzemelteti, akkor komoly veszélyekkel fenyeget. A drónosok íratlan szabálya szerint nem lehet repülni emberek, vagy értékes tárgyak, pl. autók fölé, de ahogyan a csecsemők szembe vakuzását sem ajánlják a fotósok, így a drónozásra vonatkoztó „szabály” betartása is csak a jó szándékon múlik. Ha egy távirányítású drón felelőtlen és tapasztalatlan ember (uram bocsá’) gyerek kezébe kerül, akkor igen veszélyes eszközzé válhat, amelyet az alábbi videó is érzékeltet: Az iroda ablakon berepülő drón Dél-Afrikában sebesített meg egy ember, aki egyébként könnyebb sérülésekkel megúszta az esetet, az üveg betörése már jelentősen elvett a drón kinetikus energiájából. De nem ez az egyetlen alkalom, amikor személyi sérülés is történt. Vírusvideóként terjedt néhány éve az a felvétel, amely egy esküvői videózást mutat be, amikor a vőlegény fejének repült neki a quadcopter, de volt olyan is, amikor egy maratoni távot teljesítő sportoló sérült meg a magasból lezuhanó dróntól.
forrás: http://www.droneinjurieslawyer.com/
forrás: http://www.droneinjurieslawyer.com/
A dániai Aalborg Egyetem hallgatói megelégelték a dolgot és egy tesztet dolgoztak ki, amely feltárja, hogy mit okozhat egy 50 km/h-val repülő drón egy embernek ütközve. 128×-os lassítású Slow-motion videójuk is eléggé látványos, amelyen jól látszik, hogy mélyen behatol a propeller a húsba. Ez bizony nagyon fájhat, de akár életveszélyes sebet is okozhat! Még brutálisabban néz ki a normál sebességgel lejátszott változat (a lenti videóból az is elérhető): Szerinted szükséges lenne-e Magyarországon is a drónreptetés jogi szabályozása? Kell-e valamilyen vizsgához kötni ezt a tevékenységet, mint pl. az autóvezetést, vagy motorozást?