HD PENTAX-DA 55-300mm f/4,5-6,3 ED PLM WR RE

0

Bár fényerő szempontjából nem számít kiemelkedőnek a Pentax új, APS-C szenzoros DSLR-ekhez tervezett telezoom objektíve, az előd HD PENTAX-DA 55-300mm f/4-5,8 ED objektívhez képest így is jelentős fejlesztések kerültek a friss modellbe.

Az 5,5×-es zoomátfogású hobbi telezoom ugyanúgy időjárásálló, mint elődje, de teljesen új, piezo lineáris fókuszmotort és összetolható kivitelt kapott. A korábbinál így jelentősen kisebb összecsukott hosszt értek el, amely 112 mm helyett csupán 89 mm. Emellett a könnyebb hátsó fókuszcsoportnak és az új fókuszmotornak köszönhetően nagylátószögnél 8,3×, tele végnél 1,7× gyorsabb az élességállítás folyamata. Ezen kívül a rekeszvezérlés is elektronikus úton történik, így videófelvétel során finomabb átmenetű felvételek készíthetők olyan helyeken, ahol nagy fényerőkülönbségek mellett kell mozgóképet rögzítenünk.

Az új objektív a KAF4 csatlakozása miatt a korábbi modellekkel csak firmware frissítés után használható! Ellenkező esetben a rekeszvezérlés nem működőképes!

Sajtóközlemény:

HD PENTAX-DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE

Kompakt telefotó zoom objektív PENTAX K sorozatú digitális SLR fényképezőgépekhez, továbbfejlesztett AF teljesítménnyel és 0,95m minimális fókusztávolsággal

A RICOH IMAGING COMPANY örömmel jelenti be a HD PENTAX-DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE objektívet, amely kompakt- és időjárásálló kialakításával, valamint továbbfejlesztett autofókusz teljesítményével kimagasló képminőséget nyújt.

A 84,5mm-460mm gyújtótávolságával (35mm-es formátumra vetítve Pentax APS-C szenzoros digitalis fényképezőgéppel használva) lefedi a közép – szuper telefotó tartományt. A továbbfejlesztett AF teljesítménynek köszönhetően halk és csendes autofókusz működést biztosít, valamint videó rögzítése során a finom AF követés mellett minimalizálja az élesség- és a rekeszállítás által keltett zajokat. Az új tervezésű és magas minőségű lencsék 0,95m-es minimális fókusztávolságot tesznek lehetővé, ezzel kiterjesztve a felhasználási területet. A behúzható kialakításnak köszönhető 89mm hossz egyszerű hordozhatóságot biztosít. Ezeket párosítva az időjárásálló kialakítással, ez az objektív még kihívást jelentő helyzetekben is kimagasló megbízhatóságot és tartósságot nyújt.

Főbb jellemzők

1. Nagysebességű AF működés
A hátsó élességállító rendszernek köszönhetően a fókuszáló lencse 93,6%-kal könnyebb* az előző változathoz képest. Az impulzus motor (PLM) alkalmazásával gyorsabb (nagylátószög esetén kb. 8,3×**, tele esetén kb. 1,7×**) és csendesebb működést érhetünk el az előző modellhez* képest. Egy PENTAX K-70 digitális SLR fényképezőgéppel használva finomabb és gyorsabb AF működést tesz lehetővé gyenge megvilágítású témáknál, amit a továbbfejlesztett és nagyobb pontosságú AF algoritmusnak köszönhetünk. A rásegítéses fókuszrendszer működése is javult, manuális élességállítás esetén. Az élességállító gyűrű úgy lett megtervezve, hogy a rendszer az elforgatás szögét követve, gyorsan és finoman mozgassa az fókuszáló lencsét a megfelelő pozícióba.

* A HD PENTAX-DA 55-300mm F4-5.8ED WR objektívvel összehasonlítva.
** Állókép rögzítése esetén (optikai kereső használatával), AF-S autofókusz üzemmódban, és 1,5m – végtelen tárgytávolságnál.

1. Csendes AF működés és elektromágneses diafragma vezérlés a videó rögzítés érdekében
Az első elektromágneses diafragma-vezérléssel rendelkező, K bajonettes objektív*. Egy PENTAX K-70 digitális SLR fényképezőgéppel használva finom és pontos rekesz-vezérlést tesz lehetővé, videó rögzítése közben. Ennek a rendkívül korszerű rendszernek köszönhetően a rekesz-vezérlés automatikusan és egyenletesen történik, még a téma fényerejének drasztikus változása esetén is. A PLM mechanizmussal párosítva finom AF követést és expozíció-vezérlést biztosít, valamint minimalizálja az élesség- és a rekeszállítás által keltett zajokat videó rögzítése során. Ennek eredményeként lényegesen valószerűbb felvételi lehetőséget nyújt olyan szituációkban, mint egy színházi színpad, vagy egy beszűrődő fénnyel teli erdő.

* Ez az objektív KAF4 csatlakozással rendelkezik, ami kompatibilis a elektromágneses diafragma-vezérlő rendszerrel. Az objektív használatához szükséges a fényképezőgépek firmware-frissítése (kivéve a PENTAX K-70 esetében). A rendszerrel kompatibilis fényképezőgépek: K-1, K-3 II, K-S2 és a K-S1. Amennyiben olyan fényképezőgépen használjuk az objektívet, amelyen nem történt meg a firmware frissítése, a diafragma-vezérlő rendszer inaktív marad, így lehetetlenné téve a helyes expozíció beállítását.

3. Kiváló képminőség és 95 cm minimális fókusztávolság
A 84,5mm-460mm gyújtótávolságával (35mm-es formátumra vetítve) 5,5X-ös nagyítást biztosít, ami lefedi a közép – szuper telefotó tartományt. A 11 csoportba rendezett 14 elem ED (extra alacsony diszperziójú) lencsetagot is tartalmaz, a kromatikus és szférikus aberrációk hatékony minimalizálásának érdekében, valamint a nagy felbontású, részletekben gazdag és kontrasztos képekért egészen a képszélekig, az egész tartományban. A hátsó élességállító rendszer lehetővé teszi a rövid minimális tárgytávolságot (95 cm), továbbá az élességállításkor is fix méretű tubus szélesíti az objektív felhasználási területét, a tájfotózástól a sportfotózásig.

4. Kompakt tele-fotó zoom objektív
A behúzható konstrukciónak köszönhetően az objektív csupán 89 mm hosszú és mindössze 442 gramm. Rendkívül kicsi helyen elfér, így ideális választás mindennapi fotózáshoz.

5. Időjárásálló konstrukció
A 11 speciális tömítéseknek köszönhető, megbízható időjárásálló kialakítás megakadályozza a víz objektívbe való bejutását. Egy PENTAX időjárásálló fényképezőgép vázzal párosítva egy strapabíró, megbízható képalkotási rendszert tarthat a kezében a felhasználó.

6. HD bevonat a jobb rajzolatért
Az objektív a PENTAX által fejlesztett többrétegű HD bevonattal lett kezelve.* A hagyományos többrétegű bevonatokkal szemben a PENTAX HD bevonata hatékonyabban szűri ki a becsillanásokat és jobb fényáteresztő képességet biztosít, kontrasztosabb, telítettebb, szellemképektől mentes fényképeket eredményezve rossz fényviszonyok között, például ellenfényben.

*A HD a High Definition rövidítése.

6. Egyéb jellemzők

  • A Quick-Shift Focus rendszer lehetővé teszi a felhasználónak a gyors manuális fókuszra váltást, még akkor is, ha az autofókusz működésben van
  • SP (Super Protect) bevonat a frontlencsén, mely hatékonyan pergeti le a szennyeződéseket és nedvességet
  • 9 lamellából álló, lekerekített diafragma a gyönyörű bokeh effektus érdekében, valamint a pontszerű fényforrások csíkozódásának minimalizálásáért