Panasonic Lumix DMC-G80

21
2 542

Frissített Dual IS stabilizátorral érkezett a Panasonic új MILC gépe, a DMC-G80. Az új giroszkópoknak köszönhetően az objektívbe épített 2 tengelyes és a gépen belüli 5 tengelyes stabilizátorok még pontosabban és még inkább egymást segítve tudnak működni, így a kettő együtt akár 5 Fé előnyt képes nyújtani.
panasonic_dmc-g80_frontright
Az időjárásálló szigeteléssel is ellátott vázba 16 Mpixeles, AA szűrő nélküli LiveMOS szenzor került, amely természetesen a mikor NégyHarmad rendszerből fakadóan a full-frame szenzorhoz képest 2×-es képkivágás faktorral rendelkezik.

A képek komponálását 0,74×-es nagyítást adó nagy felbontású elektronikus kereső segíti, de a hátsó kihajtható és elfordítható LCD is alkalmazható erre a célra.

Videófelvételt Ultra HD felbontásban is készíthetünk, 24, 25 vagy 30 kép/mp frissítéssel, míg Full HD felbontásban 60 kép/mp is elérhető. HDMI kimenetén akkor is elérhető a tömörítetlen videófolyam, amikor éppen memóriakártyára is mentjük a mozgóképeket.
A 4k videó mellett nem maradhatott ki a 4k Photo mód sem, amelyet kiegészítettek és immár Focus Stack funkcióval is rendelkezik, azaz a különböző helyekre fókuszált képsorozatból már nem csupán egy képkocka menthető ki, hanem ezek közül néhány, vagy akár az összes össze is fűzhető, nagyobb mélységélességet elérve.

A Panasonic Lumix DMC-G80 váz ára 900 amerikai dollár lesz, 12-60mm f/3,5-5,6 Power O.I.S. objektívvel együtt 1000 dollárért lesz kapható.

A Panasonic Lumix DMC-G80 főbb jellemzői:

 • 16 megapixeles, 4/3″-os Live MOS szenzor, aluláteresztő szűrő nélkül
 • max. ISO25600 érzékenység
 • kontraszt alapú AF (DFD technológiával)
 • -4 Fé-nél is működő AF-rendszer, 49 fókuszterület
 • arcfelismerés, szemfelismerés
 • gyors témakövető AF
 • vakupapucs
 • 4K (Ultra HD) videofelvétel (3840×2160 pixel), 100 Mbps, 4:2:0 mintavétel, 8 bit színmélység/csatorna, 30/25, és 24 fps sebességgel
 • 4K fotó módok (30 fps sebességgel, akár 30 percig)
 • max. 9 kép/mp-es sorozat
 • RAW képformátum
 • Csendes fényképezési mód
 • 3″-os, 1,04 millió képpontos, kihajtható, forgatható érintőképernyő
 • 2,36 millió képpontos, 0,74x-es nagyítású kereső (1,48× ekv.)
 • Li-ion akkumulátor, 330 kép egy feltöltéssel
 • Beépített Wi-Fi

Sajtóközlemény:

Az új LUMIX DMC-G80 kitűnő képminőség és
állandó teljesítmény a terepen

A 4K technológiák, a továbbfejlesztett 5-tengelyes kettős képstabilizáció valamint a csepp- és porálló kialakítás tökéletes fényképezőgépet alkotnak a professzionális szabadtéri fotózáshoz

Köln, 2016. szeptember 19. – A Panasonic a mai napon mutatja be a nagy teljesítményű, cserélhető objektíves DSLM termékcsalád legújabb tagját, a LUMIX DMC-G80 fényképezőgépet. A LUMIX DMC-G80 fejlett technológiák egész sorát és számos praktikus funkciót egyesít egy kompakt, tartós és kifejezetten kültéri használatra tervezett készülékben.

Kristálytiszta kép minden felvételnél

Az új LUMIX DMC-G80 a legújabb képstabilizáló rendszerrel, 5-tengelyes, Dual I.S. 2 képstabilizátorral rendelkezik. Az új giroszenzor technológiával kiegészülve az optikai (O.I.S. – 2 tengelyes) és a vázba épített (B.I.S. – 5 tengelyes) képstabilizátor egymással tökéletes összhangban és elképesztő pontossággal látják el a feladatukat. Az elmosódás lehetőségének még nagyobb fokú kizárásával a fényképek és videók a kéz remegése vagy a terepen való haladás okozta rezgések ellenére gyönyörűek és élesek maradnak.

A LUMIX DMC-G80 elemzi a képfelvételi viszonyokat, köztük a gyújtótávolságot is, így az új Dual I.S. 2 képstabilizátor rendszer akár 5 léptékkel kisebb zársebességet is lehetővé tesz . A felhasználók elmosódásmentes fényképet/videót készíthetnek nagylátószöggel és teleobjektívvel egyaránt, sőt még akár gyengén megvilágított környezetben vagy egy kézzel történő fotózás esetén is.

A nem kívánt rezgés még nagyobb mértékű csökkentése érdekében a LUMIX DMC-G80 zárszerkezete elektromágneses rendszerű. A blende mozgása okozta rezgés rendkívül alacsony szintre csökken és a zárszerkezet okozta zaj is elenyészővé válik. Az előlapon a tiszta magnézium alkalmazásának köszönhetően a zárat érő rezgés a DMC-G80-at megelőző G7/G70 modellekkel összehasonlítva közel 90 százalékkal alacsonyabb.

Teljesítmény a legjobb minőség szolgálatában

A 16 megapixeles, aluláteresztő szűrő nélküli digitális Live MOS érzékelő és az új Venus Engine processzor kombinációja élénk, nagy felbontású és elképesztő részletességű élethű kép rögzítését teszi lehetővé, amely nagy kontraszt mellett lélegzetelállító pontossággal adja vissza a színeket, valamint akár ISO 25600 magas érzékenységű felvételt is eredményez.

A DMC-G80 érzékelőjéből az aluláteresztő szűrő kihagyásával a fényképezőgép felbontásküszöbe közel 10 százalékkal javult . A Venus Engine eközben kiválóan adja vissza az olyan képek élénk, erős színeit, mint például a tiszta égbolt, amit a színárnyalat, színtelítettség és fényerő szétválasztásával és külön finomhangolásával éri el. Ezeknek a fejlett finomhangolási funkcióknak köszönhetően a LUMIX G80 modellel a felhasználók a fotózási stílusban előre meghatározott kontrasztot, élességet, színtelítettséget és zajcsökkentési beállítást választhatnak ki a környezettől és a fotózási stílustól függően.

A Panasonic LUMIX G kamerái nem csupán az állóképek, hanem a kiváló 4K technológiával készített videófelvételek minőségével is elismerésre tettek szert. A LUMIX DMC-G80 hihetetlenül tiszta, nagy felbontású QFHD 4K videóképet rögzít 3840×2160 méretben MP4 formátumban 25p/30p (50 Hz) vagy 24p beállítás, valamint full-HD 1920 x 1080 felbontású képet vesz fel AVCHD Progressive vagy MP4 (MPEG-4 / H.264) formátumban 50p/60p (50 Hz) beállítás esetén, a felvétel teljes időtartamát végigkísérő, praktikus AF-funkcióval.

Örökítse meg a felejthetetlen pillanatokat

A LUMIX DMC-G80 egyedülálló 4K videórögzítési képességének köszönhetően a 4K Photo funkcióval a fotós 8 megapixeles állóképeket készíthet 30 fps sebességgel, nagy precizitással, így a megismételhetetlen pillanatok állóképpel is megörökíthetők.

A LUMIX DMC-G80 modell három páratlan 4K Photo funkcióval rendelkezik: 4K Burst Shooting, 4K Burst (Start/Stop) és 4K Pre-burst. Ezekkel a funkciókkal a fotósok a rögzített 4K videóanyagból pontosan azt a képkockát vághatják ki, amelyik a tökéletes pillanatot rögzítette.

A 4K Photo mellett a DMC-G80 Contrast AF funkciója legfeljebb 240 fps sebességű digitális jeltovábbítás révén gyorsabb és precízebb fókuszálást tesz lehetővé. A LUMIX DMC-G80 fényképezőgép Contrast AF rendszerét a Panasonic DFD (Depth From Defocus) élesítő technológiával ötvözte, amellyel még rövidebb fókuszálási idő érhető el.

Ha a fókusz nem pont olyan, mint amilyet a felhasználó az exponálógomb lenyomásakor szeretett volna, akkor a LUMIX DMC-G80 utófókusz funkciója segítségével a felhasználók a képrögzítést követően is kiválaszthatják a kívánt fókuszt. Ez a funkció olyan helyzetekben hasznos, mint például a makrofényképezés, ahol pontos fókuszálásra van szükség. A kamera emellett új fókuszhalmozási funkciót is kínál. Bizonyos fókuszterületek esetén a makrofényképezés meglehetősen nehéz feladat, ezért a fókuszhalmozási funkcióval a fotós több felvételt is készíthet ugyanarról a területről, különböző fókuszpontokkal, majd ezeket egyetlen képben, a kívánt módon élesíti.

A gyenge fényviszonyokhoz való AF ezen felül a fókusz még precízebb tárgyra állítását teszi lehetővé különösen kevés fénynél (-4EV), például hajnali vagy szürkületi természetkép készítésekor. A Csillagfény AF segítségével pedig a lelkes csillagászok egy-egy csillagot vagy csillagképet fotózhatnak le az éjszakai égbolton.

Robusztus és sokoldalú kialakítás

A nagy igénybevétellel járó szabadtéri használattal szemben a DMC-G80 egészben öntött magnézium váza nyújt védelmet. A fényképezőgép az illesztéseknél, tárcsáknál és gomboknál elhelyezett alapos szigetelés hatására csepp- és porálló szerkezettel rendelkezik.

A kezelhetőség további javítása érdekében a LUMIX DMC-G80 ergonomikus, vastag markolattal rendelkezik, ennek megfelelően még egy kézzel is stabilan tartható. Az első/hátsó dupla tárcsás rendszer, valamint a tárcsás kapcsoló közvetlen beállítást tesz lehetővé. A felhasználók például a fehéregyensúlyt az első tárcsával, az ISO-értéket a hátsó tárcsával állíthatják be, eközben pedig kiválaszthatják a zársebességet vagy figyelhetik a zajhatást a kijelzőn. Ez komplex fényviszonyok között különösen hasznos.

A DMC-G80 nagy, 2360K képpontos felbontás OLED LVF (Live View Finder) elektronikus keresővel rendelkezik, amely 1,48x / 0,74x (35 mm-es egyenértékre átszámítva) nagyítási arányt és 100 százalékos látóteret tesz lehetővé. A kijelző rövid válaszidejű – a minimális időbeli elmaradás 0,01 másodpercnél is kevesebb, a 10 000:1 nagy kontrasztarány pedig egyedülálló láthatóságot nyújt. Ez megközelítőleg 20 miliméteres szemtávolság esetén kiváló láthatóságot és a szemüveges felhasználók számára is kényelmes fotózási élményt kínál.

Az LVF elektronikus kereső új energiatakarékos mód használatát is lehetővé teszi. Ha az érzékelő azt észleli, hogy a fotós szeme elmozdult az LVF-ről, akkor a fényképezőgép 3, 5 vagy 10 másodperc elteltével alvó üzemmódba lép. Az exponálógombot félig lenyomva a készülék azonnal visszatér fényképező módba. Ezzel a funkcióval akár háromszor több felvétel készíthető egyetlen akkumulátortöltéssel – 320-tól akár 800 fényképig.

A statikus érintőfelület alkalmazása révén a 7,6 cm átmérőjű, 1040K képpontos és teljes betekintési szögű hátsó kijelző könnyen kezelhető.

További izgalmas funkciók tárháza

 • Új DMW-BGG1 akkumulátormarkolat
  A LUMIX DMC-G80 készülék kompatibilis az opcionális DMW-BGG1 akkumulátormarkolattal. Két akkumulátor használatával (egy a kamerában, egy a markolatban) a DMW-BGG1 lehetővé teszi, hogy még hosszabb ideig fotózhasson. A fényképezőgép fogása továbbá még kényelmesebb – még függőleges szögű fotózás esetén is. A kifejezetten a LUMIX DMC-G80 modellhez tervezett DMW-BGG1 tökéletesen illeszkedik a fényképezőgéphez, valamint robusztus és csepp- és porálló kialakítású.
 • 4K valós idejű kivágás
 • Valós idejű HDMI-képátvitel videófelvétel készítésével egyidejűleg
 • 3,5 mm-es jack-mikrofoncsatlakozó
 • Új fókusz- és rekeszsorozat-felvétel (bracket)
 • Kapható objektívkészletek
  A LUMIX DMC-G80 két objektívkészlet-opcióval vásárolható meg:
  DMC-G80M (LUMIX G VARIO 12-6mm / F3.5-5.6 ASPH./ POWER O.I.S. – ugyancsak csepp-/porálló)
  DMC-G80H (LUMIX G VARIO 14-140mm / F3.5-5.6 ASPH./ POWER O.I.S)
 • Előzetesen beállított gammaértékek Creative Video módban történő videórögzítéshez
 • Könnyedén vezeték nélküli Wi-Fi® kapcsolatot létesíthet okostelefonjával
 • Kreatív fotózás P/A/S/M módban
 • RAW adatfeldolgozás a készülékben
 • Csendes üzemmód
 • Többszörös expozíció
 • Time-lapse felvétel / Stop-motion animáció


1 Az 5-tengelyes Dual I.S. 2 kettős képstabilizátor kompatibilis objektív csatlakoztatása esetén használható. Az erre alkalmas objektívek (H-FS14140 és H-FS12060) 2016. szeptember 19-től kaphatók. Az objektívhez tartozó firmware frissítésére is szükség van.
2 A CIPA-szabvány alapján [billenés/pitch iránya: gyújtótávolság f=50-140 mm (35 mm-es egyenértékre átszámítva f=100-280 mm), H-FS14140 objektív használata esetén.
3 Összehasonlítás a Panasonic DMC-G7/G70 modellel
4 A DFD-technológiával felszerelt kontraszt-autofókusz csak a Panasonic Micro Four Thirds objektívjeivel használható.
5 Az utófókusz funkciót manuálisan kell aktiválni a kamera menüjében.
6 A „3 másodperc” beállítása esetén, ha 12-60 mm-es, 14-140 mm-es vagy 14-42 mm-es objektívet, valamint a tartozék akkut használjuk. Ha a hátsó kijelző a megjelenített felvétel információs képernyőjére van állítva.

Hozzászólások

hozzászólás

21 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Örülök, h ½ évvel korábban jelent meg a G7 utód, és kijavították annak hibáit, gyengeségeit, azaz új konstrukciójú zárszerkezetet, 5 tengelyes dual stabilizátort és AA szűrő nélküli érzékelőt kapott.
  Ezeken kívül még a vízállóság a lényegi különbség az elődhöz képest. A többi jellemző, adat, képesség szinte teljesen megegyezik a G80 és G7 viszonylatban, sajnos. Nincs több előre lépés. Sőt, van ami igen hátrányára változott, mint pl. a külső mikrofon bemeneti csatlakozó elhelyezése, aminek a használata esetén nem lehet elfordítani a kihajtott LCD-t. A mérete és súlya megegyezik már a belépő DSLR-ekével.

 2. Külön bejegyzésként írom az alábbi észrevételem, ami a mondandóm lényege lenne:
  Az egyik mértékadó tesztoldal, a dpreview – ugye nem meglepő módon – előzetesen elkezdte tesztelni, de ami viszont meglepő számomra, már teljes tesztfotókat is készített vele, és a bejelentés napján már meg is osztotta ezeket a képeket.
  A legmeglepőbb viszont az, ami a G80 tesztfotóinak a nézegetése során az emberben kialakul. Nem tudom, de számomra ezek a fotók eléggé kiábrándítóak – finoman fogalmazva. Főleg a jpg-k, de a raw-ból hívottak sem éppen szívdobogtatóak.
  Nagyon kíváncsi lennék mások hogy értékelik ezeket a képeket! Nagyon várnám mások véleményét is, mert nem hinném, h csak én lennék túl szigorú, v túl igényes. (Az ottani fórumon is kifejti valaki az elégedetlenségét, és felhívja a figyelmet a flickre majdan feltöltésre kerülő képek elemzésére, és a jobb eredmény reményére.)
  Az alábbi, „sample gallery”-ban található képek minőségéről várnám a véleményeket:

  https://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-g85-first-impressions-review/5

  (A gép gyengesége ez, v. netán a fotósé, esetleg én vagyok nagy igényű, vagy mi van?)
  (Béta változatú gép?)

  Amúgy nagyon szimpi a G80, ezért is foglalkozok vele ennyit, és komolyan érdekel a valódi képessége.

   • Köszi. Már meg is néztem őket. (Egy részét letöltöttem és úgy elemeztem ki.)
    Igazad van, jól fogalmaztál :), nem a gépen múlik a képminőség. Ez megnyugtató, és ebben reménykedtem.

    Sajnos azonban ez a teszt oldal nem éppen a legmegbízhatóbb, ami abból látszik, h a eléggé félrevezető módon állítja, h a megnézhető “minta képek” a gép finom beállítású Jpg képei. A valóság meg az, h ezek a fotók mind RAW-ból készített jpg képek. Ez viszont nagyon nem ugyanaz mint amit a gép kiad. Én felettébb kíváncsi lennék a gép által kiadott, eredeti jpg képekre is.
    Ezen web oldalon ez elérhetetlen.
    (Már az első ránézésre gyanús volt ez a színvilág, mert a Panáé sajnos nem ilyen. Sokkal rosszabb.)

   • Utána néztem több, más Pana géppel készített teszt minta fotónál is, és azt találtam, h az „Image Qualitynél” a legtöbb gépi jpg képnél „Raw” szerepel, de néhány esetben előfordul „High” is.
    Ez miért van, arról fogalmam sincs. Erről talán Birdiek tudnának valamit mondani.
    Más f.gépeknél nincs ilyen, azoknál egyértelműbb, ill. nem szerepelnek ilyen tételek.
    A RAW-os képeknél eltűnik ez az exif csoport rész, így ott nem értelmezhető ez.

   • Hát ez érdekes. Az XnView nézegető Exif elemzőjében van egy olyan, h Gyártási jegyzetek csoport, mely alatt van az Image Quality, amelynél az összes gépi jpg-re azt írja, h raw. Ez vezetett félre, de látom a Dpreviewnél is ezt írja.
    A sw verzió meg a PhotographyBlog G80 képeinél 0,1 v. 0,2 érték, míg a Dpreviewnél meg 0,3 érték.
    Akkor lehet tényleg mégis csak eredeti gépi jpg képek a PhotographyBlogosok?
    Az viszont nem rossz akkor.
    Viszont a saját Nikon f.gépem képeinél ugyanezen Image Qualitynél azt írja: finom. Valóban finom jpg beállítással fényképeztem.
    Akkor ez most hogy van?
    Talán G80 gépen belüli raw konverzióval készültek?
    Vagy csak simán más a Pana Exifje, mert ilyet is láttam már?
    Na majd este nyomozok még ez ügyben.

   • Utána néztem több, más Pana géppel készített teszt minta fotónál is, és azt találtam, h az „Image Qualitynél” a legtöbb képnél „Raw” szerepel, de néhány esetben előfordul „High” is.
    Ez miért van, arról fogalmam sincs. Erről talán Birdiek tudnának valamit mondani.
    Más f.gépeknél nincs ilyen, azoknál egyértelműbb, ill. nem szerepelnek ilyen tételek.
    A RAW-os képeknél eltűnik ez az exif csoport rész, így ott nem értelmezhető ez.

  • Félve merem leírni, mert biztos meg leszek kövezve miatta.
   Nálam a giroszkóp, a gyerekkorom búgócsigájánál kimerül.
   Hát még a giroszenzornál.
   Mindenesetre, annyi megmaradt bennem, hogy Eövös inga, meg különböző mozgásokra nem érvényesek bizonyos fizikai törvények.
   De hagyjuk.
   Az biztos, hogy a szintérzékelés elengedhetetlen tartozéka, de valahogy a Panasonicnál, ötvözve a hybrid stabilizátorral, valami nem úgy működik, ahogy elgondolták.
   A képek nem hozzák a kötelező élességet és szerintem ez nem a fotós hibája, hanem a fellépő inteferenciák még gyerekcipőben járó kezelése.
   Nekem úgy tűnik, ez még nagy falat egyelőre.
   Talán a keresőben látható vibrálás is ennek következménye.

   • Kanyoszonik, látom te sem vagy túl nagy bizalommal az új dual IS képstabilizátorral kapcsolatban. 🙂
    Ha hiszed ha nem, de nekem is pont ez jutott eszembe, amikor a Dpreviewes G80 minta képeket néztem, nevezetesen az, h előfordulhat az is, h ez az első, esetleg nem teljesen kiforrott kettős képstabi okozza a nem túl éles képeket, amikor kézből fotózunk. Elvileg ilyen is előfordulhat.
    Azonban a másik, a PhotographyBlog tesztfotói erre rácáfolnak, és teljesen jónak tűnnek a képek, az élességük.
    Annyira jók a fotók, h itt meg azért lett gyanús számomra. Itt meg az merült fel bennem, h mi van, h ezeket nem kézből, bekapcsolt képstabival lőtték, hanem állványról, kikapcsolt stabilizátor mellett?

    http://www.photographyblog.com/reviews/panasonic_lumix_dmc_g80_review/sample_images/

    Közben utána is néztem:
    A Dpreviewes képeknél – legalábbis amiket néztem – az Image Stabilization: Unknown, azaz valószínűleg kikapcsolt volt.
    A PhotographyBlogos képek nagy részénél szintén Unknown, azaz valószínűleg kikapcsolt és állványos fotók. Ezek mind teljesen élesek is itt.
    A nagytelés madár és oroszlános fotóknál van az Image Stabilization: On, Mode 1 állásban, azaz bekapcsolva.

   • Nem biztos, h rosszúl működik, sőt most úgy néz ki teljesen jól működik. Nézd csak meg a PhotographyBlogos képeket! A madaras telés képek ezzel a bekapcsolt stabival készültek, és teljesen jók.
    Azt meg tudni kell, h minden stabilizátor kicsit lágyítja a képet, a fix állványhoz képest.! A legjobbak is.