Fotózás DSLR helyett mobillal – előadás

0

Halasi Zsolt futográfus tartott előadást arról, milyen nehézségekkel kell szembenéznie annak, akik tükörreflexes fényképezőgép helyett mobillal szeretne fotózni.

Nem, nem elírás, valóban futográfusnak tartja magát az előadó, hiszen nem csak fotózni szeret, de életének komoly részét teszi ki a futás is.
Egyik külföldi útja során meghibásodott a DSLR gépe, amelyet nem is volt érdemes megjavítani. Ráadásképp a fotós állványát is elveszítette, így adódott a lehetőség, hogy váltson.

Elsőként valamilyen prémium kompaktban, vagy bridge gépben gondolkozott, később azonban merész tettre szánta el magát: áttért mobiltelefonnal történő fotózásra.

Természetesen vannak hátrányai a mobillal történő fotózásnak, így a kisebb felbontás, a kisebb szenzorból adódó kisebb dinamika átfogás, vagy a kevés fényben zajosabb kép, a tele tartomány hiánya, a nagy mélységélesség, esetleg a RAW formátum hiánya, bár a modern op.rendszerekkel már ez nem lehet probléma.
Ennek ellenére akad bőven téma van, amit mobiltelefonnal is kiválóan meg lehet örökíteni, illetve bőséggel vannak témák, amik kis kompromisszummal, de telefonnal is lefotózhatók – akár még asztrotájkép is.

A néhány hátrányt ellensúlyozzák a kedvező tulajdonságok, mint a kis méret, kis tömeg, nagy kijelző, illetve a szolgáltatások között a Wi-Fi képesség, a GPS, a panoráma funkció és az egyes modelleknél elérhető vízállóság.

Arról is esett szó, hogy miket kell változtatnunk fotózási szokásainkon, és miben kell másként gondolkoznunk (nagylátószög!).

Az előadás hátralévő részében fotókat néztünk, amelyek bizonyítják a mobiltelefonos fotózás létjogosultságát, nem csak sportolás, futás közben, de túrázáskor, vagy akár városnézéskor is.

Természetesen Zsolt sem állította, hogy a DSLR fotózásnak nincs jelentősége vagy akár jövője, de szükségesnek tartja, hogy a fotósok átgondolják fejben, hogy minden esetben kell-e a DSLR – főképp az élményfotózás területén.