Irix 11mm f/4

0

Az Irix új nagylátószögű objektívet jelentett be, a Firefly és Blackstone dizájnnal is elérhető 11mm f/4-et.

Az új fix gyújtótávolságú, nagylátószögű rektilineáris objektív a korábbi 15mm f/2,4-nél is nagyobb, 126 fokos látószöget kínál. A 16 lencsetagból felépített optika manuális élességállítású, de az elektronikus csatlakozásnak köszönhetően a rekeszállítás a fényképezőgép vázról történhet. Belsejében 4 nagy törési mutatójú, 2 extra alacsony szórású (ED) és 3 aszférikus tag is megtalálható, így a különböző optikai hibák korrekcióját, illetve minimalizálását is megoldotta a gyártó (gyári adat szerint a geometriai torzítás 3,13%, amely ugyan nem csekély, de ilyen nagy látószögnél elfogadható).


A Firefly modell a mindennapos használatra készült, 12%-kal könnyebb, mint a Blackstone. Fókuszgyűrűjét csúszásgátló textúrával látták el, valamint egy kis kiemelkedés is segít a könnyed beállításban. A fókusz igény esetén rögzíthető is. A hiperfokális skálával is ellátott fókuszgyűrű a végtelen pozíciót finom kattanással jelzi.
A Blackstone ezzel szemben alumínium-magnézium ötvözetből készült tubusba kerül, amelynek felületét karcálló bevonattal látták el. Fókuszgyűrűje fémből készül, s sűrűn bordázott. Jelölései nem csupán nyomtatottak, hanem gravírozottak, valamint UV rekatív festékkel készülnek.

Mindkét típus időjárásálló szigetelésekkel és hátsó szűrőtartóval rendelkezik.

Az Irix 11mm f/4 Canon, Nikon és Pentax DSLR fényképezőgépekhez lesz elérhető, áruk bruttó 219.000 Ft (Firefly) illetve 299.000 Ft (Blackstone) lesz.