Irix 11mm f/4 (Blackstone) – teszt

0

Felépítés

Az Irix a 15 mm-es modellje mellett egy sokkal nagyobb, 126 fokos látószöget nyújtó rektilineáris (azaz nem halszem) objektívet is kínál full-frame szenzoros vázakhoz.

Az Irix 11mm f/4 szintén kétféle kivitelben készült, amelyeket külön névvel is illet a gyártó, így a nálunk járt, drágább változat a Blackstone, míg a kedvezőbb árú típust Firefly néven kell keresni. Pont úgy, mint a 15 mm-es modellnél.

A két objektív között optikai felépítésben itt sincs különbség, csupán a külső kialakítás tér el az egyes modellek között. Míg a Blackstone teljesen fém kivitelű, külsejét karcálló alumínium és magnézium ötvözete burkolja és sűrűn bordázott fókuszgyűrűvel rendelkezik, a könnyebb Firefly belül ugyanúgy alumíniumból épül fel, burkolata azonban műanyag, fókuszgyűrűje pedig lazább textúrájú, illetve egy kidudorodás is helyet kapott rajta a könnyebb forgatásért. További apró eltérés, hogy a Blackstone változatnál gravírozott fluoreszkáló feliratokat találunk, amelyek UV fényben enyhén világítanak (de a feliratok nem foszforeszkálnak, azaz sötétben nem bocsátanak ki fényt, csak az UV fényre reagálnak).

Mindkét típus rendelkezik időjárásálló szigetelésekkel, ennél a modellnél azonban nem alkalmaztak vízlepergető bevonatot a frontlencsén.

A svájci székhelyű TH Swiss ultranagy látószögű Irix 11mm f/4 objektíve 16 lencsetagból épül fel, ezek közül négy nagy törési mutatójú (HR – High Refraction), kettő extra alacsony szórású (ED – Extra Low Dispersion) és három aszférikus.

Itt is elmondható tehát, hogy a tervezés során igyekeztek a lehetőségekhez képest kis méretnél maradni, a képminőség terén viszont nem engedtek kompromisszumot: az aszférikus tagoknak köszönhetően a torzítást igyekeznek kordában tartani, ugyanakkor az alacsony szórású tagok miatt a kromatikus aberráció is visszafogott lehet.

A 11 mm-es gyújtótávolság full-frame szenzoros fényképezőgép esetében hihetetlen nagy, 126 fokos átlós látószöget eredményez, APS-C gépnél 102-105 fokos látószöget kapunk.

Ez az objektív is manuális élességállítású, így a fókuszálást minden esetben kézzel kell végezzük. A fókuszrendszer belső élességállítású, így a frontlencse se nem fordul el, se nem mozog előre-hátra élességállítás során.

A méretes, 72 mm-es (látható) átmérőjű frontlencse elé szűrőket nem helyezhetünk, de a gyártó gondoskodott róla, hogy legalább hátulra legyen lehetőségünk zselatin szűrőt helyezni. Ilyet a gyártótól is beszerezhetünk, náluk 29×29 mm-es méretben érhetők el ND4-es (2 Fé-es), ND8-as (3 Fé-es) és ND16-os (4 Fé-es) szűrők.


A frontlencse körül integrált napellenzőt alakítottak ki, a védőkupakot ez esetben magára a napellenzőre tudjuk ráhúzni.

Az objektívhez fém dobozt és egy kemény tokot is ad a gyártó, a Firefly típusnál egy puha tokot kapunk az objektív mellé.

Az objektív specifikációja:

Irix 11mm f/4
Gyújtótávolság 11 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 126°
Legszűkebb blende F22
Felépítés 16 lencsetag 10 csoportban, 4 HR, 2 ED, 3 Asph tag
Fókusz rendszer belső élességállítású manuális
Rekesz 9 lamellából
Közelpont 27,5 cm
Legnagyobb nagyítás 1:13
Szűrőmenet
Hátsó szűrőtartó Igen, 30×30 mm
Méretek
(átmérő × hossz)
118 × 103 mm
Tömeg 730-790 gramm (kiviteltől és bajonettől függően)
Gyári kiegészítő integrált napellenző
kemény tok (Blackstone)
puha tok (Firefly)

Használati tapasztalatok

A nálunk járt Blackstone változat ezúttal is prémium minőségű volt. Fogása igazán remek, fém külseje pedig komoly robusztusságot sugall.

Az objektívet könnyűnek nem nevezhetjük, s bár 1 kg alatti a tömege, a vázzal együtt már így is elég jelentős súlyt ad. A remekül megmunkált fém bajonett körül a nedvesség bejutását gátló gumi szigetelés fut körbe, ami utal az időjárásállóságra. Szigetelés egyébként a fókuszgyűrű körül, az objektív belsejében is megtalálható.

A fókuszgyűrű a 15 mm-es modelléhez képest egy kicsit nehezebben forgatható, itt már azt kell mondjuk, hogy kicsit kemény, a szokásosnál nagyobb erő szükséges a forgatásához. Persze ennek is van előnye, hiszen a nem lötyögős fókuszgyűrű biztosabb beállítást eredményez. Szerencsére a kemény járás nem azt jelenti, hogy könnyen letapadna a fókuszgyűrű, így a finom beállításra minden esélyünk megvan (amire egyébként nagy szükségünk nem lesz, hiszen ez a gyújtótávolság még közeli témáknál is jelentős mélységélességet eredményez). A végtelen tárgytávolság beállítására itt is kapunk segítséget, hiszen a fókuszgyűrű a végtelen pontnál enyhén megakad, így anélkül is könnyen megtalálható a végtelen fókusz, hogy szemünket levennénk a gép elől. A végtelen pont pontosságát egyébként az objektív alsó részén lévő csavarral kalibrálhatjuk (már ha egyébként nem lenne pontos és merünk hozzá nyúlni – de inkább bízzuk szakemberre!). A teljes tartomány bejárásához 145 fokkal kell elforgatnunk az élességállító gyűrűt, amely széles tartomány szintén a precíz beállítást segíti.
A fókuszgyűrűn lévő távolságskálán 27,5 cm, 30 cm, 35 cm, 40 cm, 50 cm, 70 cm, 1 méter, 2 méter és végtelen jelzéseket találunk, valamint F4, F8, F11 és F16 blendéhez tartozó mélységélesség skálát, sőt, a hiperfokális távolságot jelző rovátkákat is, szintén F4, F8, F11 és F16 rekeszekhez.

Ennél az Irix objektívnél is van lehetőség a fókuszgyűrűt az előtte lévő gyűrűvel rögzíteni, így véletlen elállítódását megakadályozhatjuk. Azonban sajnos itt is ugyanazt a problémát tapasztaltuk, mint a 15 mm-es modellnél, vagyis hogy ez a rögzítő gyűrű annyira közel van a fókuszgyűrűhöz és annyira keskeny (mögötte közvetlenül már elkezd szélesedni az objektív), hogy meglehetősen nagy kihívás úgy rögzíteni a fókuszgyűrűt, hogy az ne mozduljon el. Gyakorlatilag csak ujjbeggyel tudunk hozzá közel kerülni, így viszont nehéz a szükséges erőt kifejteni. Kár érte, pedig az ötlet jó. Focus breathing jelenség kis mértékben érhető tetten, azaz a közelpontra állított élességnél egy kicsivel kisebb a látószögünk, mint a végtelen tárgytávolságnál elérhetőnél. Ez egyébként a jobbik eset egy nagylátószögű objektívnél, sokkal kellemetlenebb lenne, ha a végtelen tárgytávolságnál csökkenne a látószög (optikai felépítőstől függően ugyanis ilyen is jelentkezhetne).

Látószög változás a tárgytávolság függvényében

Kapcsoló, vagy más további kezelőszerv nem került az objektívre.