Bevetésen a Godox Witstro AD200

0

Jó látni, hogy innovatív fejlesztéseket nem csak a méregdrága kiegészítőket kínáló nagy cégek, de a feltörekvő távol-keleti gyártók is végeznek. A Godox idén jelentette be vakukat tartalmazó Witstro családjának legújabb tagját, az AD200-at.

A vaku érdekessége, hogy vezeték nélküli vezérléssel TTL rendszervakuként és stúdióvakuként egyaránt használható.

A kartondobozból, annak felnyitása után egy csinos kis gyöngyvászon táska bújik elő, amely a hordozhatóságot könnyíti. A táskában ott lapul a vaku test, két vaku fej, egy vakuállvány adapter, az akkumulátor és a töltő.

A készülék első ránézésre egy szokásos rendszervakunak tűnhet, azzal a különbséggel, hogy a fej nem dönthető és nem forgatható, illetve nem találunk vakusarut sem rajta.
„De akkor hogyan lehet elvillantani?” – tehetjük fel a kérdést.

Mint említettem, ez a vaku elsődlegesen vezeték nélkül vezérelhető, azaz a kioldására a Godox 2,4 GHz-es X rendszerű rádiós kioldói használhatók, manuális vagy TTL rendszerben, akár nagy sebességű vakuszinkronnal is, de van mód slave vakus használatra is.

A 200 Ws teljesítményű vaku hátulján méretes kijelző informál a készülék állapotáról és beállításairól, az egyes paraméterek módosítására pedig a tőle jobbra lévő néhány gomb szolgál.
A Gr/Ch gombbal a vezeték nélküli jeladó csatornáját, illetve ezen belül a vakucsoportot adhatjuk meg, a tesztvillantás gomb hosszú lenyomására az egyedi beállítások végezhetők el (időzítők, slave vezérlés, stb.) Mode/„z” gombbal az üzemmódok és vezeték nélküli átvitelek közül válthatunk, míg a jobb alsó gomb a modellfény ki/bekapcsolására, illetve a nagy sebességű vakuszinkron bekapcsolására szolgál.

Üzemmódok között manuális (1..1/128 1/3 Fé lépésekben), TTL és stroboszkópikus érhető el.
A kioldás szerint lehet elsődlegesen vezeték nélküli, de lehet slave elvű is, utóbbi első vagy második villanásra is szinkronizálható.

Az energiaellátást 41,7 Wh energiatároló képességű lítium-ion akkumulátor biztosítja. Ennek töltése külső töltőben lehetséges. Töltés közben a töltőről leolvasható az akku töltöttségi állapota 25%, 50%, 80% és 100% értékekben.

A hagyományos (Fresnel lencsés) vakufej 35 mm-es látószög kivillantására képes, kulcsszáma 52-es (ISO100, m). Ez a fej LED-es modellfénnyel is rendelkezik, ennek teljesítménye azonban elég kicsi, nyugodtan kimondhatjuk, hogy egy átlagos LED-es zseblámpának 5× erősebb fénye van.

A vakufejhez opcionálisan barn door, illetve méhsejt rács is vásárolható.

A standard vakufejen kívül stúdióvakukhoz hasonló kialakítású, előre álló vakucsöves adapter fej és vakucső is rendelkezésre áll. Ez nagyobb teljesítményű villantást is lehetővé tesz, kulcsszáma AD-S2 reflektorral, 28 mm-es gyújtótávolsággal megegyező villanási szöggel 60-as (ISO100, m).
Ennél a vakufejnél modellfény nem érhető el.

Az említett reflektort az alap készlet nem tartalmazza, azt külön kell megvásárolnunk, már ha erre mindenképpen igényt tartunk.
Reflektor nélkül azonban ez a vakufej csak valamilyen fényformálóban használható értelmesen, de csak olyanban, ahol a vakut külön rögzíthetjük a fényformálóhoz. Ilyen pl. az 55 és 72 cm méretben is elérhető Mikrosat Speedbox, de a Godox kínálatában is találunk hasonlót, pl. SFUV8080 vagy SFUV6060 jelöléssel.
Fényformáló nélkül, csupaszon használni nincs értelme a vakucsöves fejet, hiszen ilyenkor szinte 360 fokban minden irányba sugároz fényt, amely így irányítás nélkül a hagyományos vakufejnél is kisebb fényteljesítményt ad.

Elérhető az AD200-hoz egy Bowens adapter is, így ezzel már bármilyen Bowens fényformálót használhatunk. A bármilyen itt nem szó szerint értendő, a műanyagból készült fülek miatt ugyanis nagy és nehéz fényformálót nem biztos, hogy el fog bírni az adapter, de 200 Ws-os vaku elé egyébként se akarjon senki 2 méteres parabola szoftboxot helyezni.

A vaku rögzítésére a vakutesten oldalt és alul egy-egy állványmenetet találunk, ezen kívül a vakucsöves fejen is van egy további állványmenet. A készletben egy vakuállvány adaptert is kapunk.

A csatlakozók között szinkron bemenet, rádiós vevő USB aljzata és egy micro USB aljzat található, utóbbi az esetleges firmware frissítéshez.

A vaku kondenzátorai viszonylag gyorsan feltöltődnek, egy maximális teljesítményű villantást követően kb. 2 mp ideig tart a töltődés.

Használhatóság szempontjából a Godox Witstro AD200 alapkiépítésben nem sokkal tud többet, mint egy átlagos rendszervaku. Sőt, még annyit sem, hiszen önmagában csak optikai slave vakuként használható.

Ahhoz, hogy a képességeit ki tudjuk használni, rendelkeznünk kell egy Godox rádiós kioldóval, célszerűen a Canon, Nikon, Fujifilm X, Sony és Olympus/Panasonic verziókban is elérhető X1 modellel, vagy bármelyik másik rendszervakuval, amely rendelkezik X rendszerű rádiós vezérlővel (pl. TT685, TT350). De ez még nem minden. Hiszen valamilyen fényformálóra akkor is szükség lehet, ami lehet gyári kiegészítő, vagy más fényformáló is.

S hogy teljesítményben mit tud az aprócska AD200? Nos, ugyan van számszerű adatunk (200 Ws), de azt, hogy a gyakorlatban ez mire elég, vélhetően kevesen tudják.

Teljesen egyértelmű, hogy reflektorral erősebb fényt lehet kihozni a vakuból, sajnos azonban ilyet nem kaptunk a tesztünkhöz, így egy Godox 60×60 cm-es szoftboxot vetettünk be. A szoftbox belsejében diffúzor is található (ezt csak azért jelezzük, mert a Mikrosat Speedbox esetében ilyen nincs, így annál a fényformálónál is több fény jön majd ki, mint a Godox változatnál).

A próbákat egy szeptemberi nap délutánján végeztük, amikor a Nap már nem csak a fejtetőt világítja, de kreatív felhasználása is lehetséges.
Tudnunk kell, hogy a nagy sebességű vakuszinkron (HSS) használatakor a záridő csökkentésekor a kivehető fényteljesítmény is csökken. Pontosan erre voltunk mi is kíváncsiak, hogy mi az a záridő, aminél még a Godox AD200 elegendő fényt ad (a rendelkezésre álló Godox fényformálóval).
Hogy miért is van szükség nyitott blendés vakus fotózásnál a nagy sebességű vakuszinkronra, arról korábbi cikkünkben írtunk.

Tapasztalataink szerint ha a modelltől kb. 1,5 méterre helyezzük el a vakut, akkor 1/2000 mp az a záridő, amelynél még a teljesítmény jó lesz (ha a vakut távolabb helyezzük, a modellre nyilván gyengébb fény jut). Ennél rövidebb záridő esetében már kevésnek bizonyul a 200 Ws a használt fényformálóval. Fontos hozzátennünk, hogy ha nem a Godox dupla diffúzoros szoftboxát használtuk volna, akkor az 1/4000 mp-hez is lehetett volna elegendő teljesítményünk, illetve szoftbox helyett reflektor használatával akár az 1/8000 mp is elérhető. Ez utóbbiak azonban elsősorban a tapasztalat alapján levont következtetések, nem kipróbált értékek.

Az mindenesetre egyértelműen bebizonyosodott, hogy az AD200 elegendő teljesítményt ad max. félalakos portrékhoz HSS módban is, így kültéri fotózásokhoz is bátran ajánlható. Műteremben a HSS mód már nem lesz szükséges, így az egész alakos portré is megpróbálható, igaz, ehhez már a 60×60-as helyett ajánlott lesz nagyobb, pl. a 80×80-as szoftbox használata.

A Godox AD200 bruttó 129.000 Ft-ért vásárolható meg. Barn door 8.500 Ft-ért, reflektor 3.900 Ft-ért, pót akku 17.800 Ft-ért érhető el. Az általunk használt Godox SFUV6060-as szoftbox ára bruttó 19.900 Ft.

A terméket a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!