Sigma 14mm f/1,8 DG HSM Art – teszt

0

Felépítés

A Sigma év elején bővítette Art szériás objektív parkját és ekkor jelentette be a 135 mm f/1,8 portré objektívet, a stabilizált 24-70mm f/2,8 fényerős standard zoomot, valamint az ultra nagy látószögű 14mm f/1,8 modellt.

Az ultra nagy látószögű tartományban a japán gyártónak eddig 20 mm-es gyújtótávolságú volt a legnagyobb látószögű, fix gyújtótávolságú rektilineáris modellje (zoomok között viszont régóta elérhető a 12-24 mm-es), az idei februári bejelentéssel azonban ezt sikerült letornászni 14 mm-ig.

Az óriási, mintegy 114 fokos látószöget kínáló objektív nem csupán a széles látószögével, de fényerejével is kiemelkedő. Nem is igen akad ellenfele, egyedül a Zeiss kínál hasonlót, a 14mm Ultra Prime Distagon T1.9-et, ez azonban manuális élességállítású és nem is kifejezetten fotózásra termett (ára is igen borsos, közel 19 ezer dollár). A többi gyártónál f/2,8 fényerővel találunk ilyen gyújtótávolságú modelleket, így igazán kíváncsiak voltunk rá, mit is tud a látószög és fényerő bajnok.

Az asztrotájképek készítéséhez is tökéletesen használható időjárásálló objektív 16 lencsetagból épül fel, ezek között három F típusú alacsony szórású (FLD – „F” Low Dispersion) és négy speciális alacsony szórású (SLD – Special Low Dispersion) tag is megtalálható, amelyek minimalizálják a laterális (transzverzális) kromatikus aberrációt. Frontlencseként 80 mm átmérőjű aszférikus tagot használtak, amely amellett, hogy kis geometriai torzítású képet ad, az iparág első ilyen méretű aszférikus tagja (gyakorlatilag ez tette lehetővé az f/1,8 fényerőt a 14 mm-es gyújtótávolságban).

Az automatikus élességállítás ennél az objektívnél is az ultrahang frekvencián működő HSM motoron alapul, így csendes, pontos és gyors fókuszmeghajtásra számíthatunk. Kivitelét tekintve belső élességállítású, így a frontlencse nem fordul el és nem is mozog sem előre, sem hátra az élességállítás során.

A 9 lekerekített lamellából felépített blende elektromágneses vezérlésű, még a Nikon bajonettes verziónál is.

A brutális átmérőjű frontlencse elé szűrőket nem helyezhetünk, de a Canon bajonettes verziónál kiegészítőként kapható hátsó szűrőtartó (illetve szervizben ezt fel is építik az objektívre).

Az objektívre beépített napellenző is került, a védőkupakot így magára a napellenzőre tudjuk ráhúzni.

A Sigma 14mm f/1,8 DG HSM Art modellhez egy puha gyöngyvászon tokot is mellékelt a gyártó, amelyhez vállpánt is jár.

A specifikáció a Sigma 14mm f/1.8 DG HSM A adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

A Sigma 14mm f/1,8 DG HSM Art bizony jelentősen növeli fotóstáskánk, no és persze gépünk tömegét, de ne feledjük: elképesztő fényerőt kapunk cserébe. A közel 1,2 kg-os objektív fém tubussal készül, külsejét a tárgytávolság skálához közeli 3 cm széles részen hőstabil polikarbonáttal borították, egyéb helyeken azonban fémmel találkozunk.
Az objektív összeszereltségére természetesen nem lehet panasz.

A minőségi bajonett csatlakozó körül a nedvesség bejutását gátló gumi szigetelés fut körbe (a képet lásd fentebb), az időjárásállóságot ezen kívül a frontlencse felületére felhordott vízlepergető és zsírtaszító réteg növeli, ami a mostoha körülmények közötti fotózást segíti.

A fókuszgyűrű sűrűn bordázott kialakítású, kb. 2 cm szélességű. Az élességállítás teljes tartománya a fókuszgyűrű 100 fokos elfordításával járható be, azaz pontos élességállítás valósítható meg akkor is, ha kézzel akarunk fókuszálni. A fókuszgyűrű könnyedén elfordítható, akadozás nincs,

A focus breathing jelenség ennél az objektívnél elég jelentős, vagyis közelpontra állított élességnél nagyobb látószöget kapunk, mint végtelen tárgytávolságnál.

Látószög változás a tárgytávolság függvényében

A HSM meghajtásnak köszönhetően a fókuszgyűrűvel bármikor elmozdíthatjuk a fókuszáló lencsecsoportot, akár automatikus élességállítást követően is van lehetőség kézi finomhangolásra (feltéve, hogy nem követő fókusz módban vagyunk).

Távolságskálát a fókuszgyűrű és a bajonett között találunk, ezen méterben és lábban tüntették fel a fontosabb tárgytávolságokat: 27 cm; 35 cm; 50 cm; 1 méter valamint a végtelen. Mélységélesség skála is megtalálható ezen a kis ablakon, itt F4, F8, F11 és F16 rekeszre vonatkoztatva látható a hozzávetőleges mélységélesség tartomány. Hiperfokális távolságot külön nem jelöltek, erre elviekben a mélységélesség-skála használható.

Az AF/MF kapcsolón kívül más kapcsoló nem került az objektívre.

Az új modell természetesen kompatibilis a Sigma USB dokkolójával, amelyben elvégezhető a fókuszrendszer finomhangolása, valamint a firmware is frissíthető.