Sigma 14mm f/1,8 DG HSM (Art)

0

A Sigma új nagylátószögű objektívet is bejelentett, a fix gyújtótávolságú, nagy fényerejű Sigma 14mm f/1,8 DG HSM modellt.

Az Art széria hetedik fix gyújtótávolságú tagjaként megjelent új objektív az első autofókuszos 14 mm gyújtótávolságú full-frame szenzoros gépekhez készült nagylátószögű objektív, amely f/1,8 fényerőt kínál. Igaz, korábban a Zeiss már készített hasonló fényerejű objektívet, az Arri rendszerű kamerákkal is használható 14mm Ultra Prime Distagon T1.9-et, ez azonban manuális élességállítású és nem is kifejezetten fotózásra termett (ára is igen borsos, közel 19 ezer dollár).


A Sigma 14mm f/1,8 DG HSM Art azonban a fotózás szerelmeseinek készült, kiváló fényerővel, remek kontraszttal és kristálytiszta képpel.

Az asztrotájképek készítéséhez is tökéletesen használható időjárásálló objektív 16 lencsetagból épül fel, ezek között három F típusú alacsony szórású (FLD – „F” Low Dispersion) és négy szuper alacsony szórású (SLD – Super Low Dispersion) tag is megtalálható, amelyek minimalizálják a laterális (transzverzális) kromatikus aberrációt. Frontlencseként 80 mm átmérőjű aszférikus tagot használtak, amely amellett, hogy kis geometriai torzítású képet ad, az iparág első ilyen méretű aszférikus tagja (gyakorlatilag ez tette lehetővé az f/1,8 fényerőt a 14 mm-es gyújtótávolságban).

Bár a nagy látószögű objektívek esetében nem jellemző a kis mélységélesség, az 1:1,8 rekesznyílásnak köszönhetően ez az objektív is képes kis mélységélességű fotók készítésére.

Az automatikus élességállítás ennél az objektívnél is azt ultrahang frekvencián működő HSM motoron alapul, így csendes, pontos és gyors fókuszmeghajtásra számíthatunk.
A 9 lekerekített lamellából felépített blende elektromagnetikus vezérlésű, még a Nikon bajonettes verziónál is.

A Sigma 14mm f/1,8 DG HSM objektív Canon EF, Nikon F és Sigma S bajonettel lesz elérhető.

Sigma 14mm f/1.8 DG HSM
Gyújtótávolság 14 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 114,2°
Legszűkebb blende F16
Felépítés 16 lencsetag 11 csoportban
Fókusz rendszer HSM
Rekesz 9 lamellából
Közelpont 27 cm
Legnagyobb nagyítás 1:9,8
Szűrőmenet
Méretek
(átmérő × hossz)
95,4 mm × 126 mm
Tömeg 1170 gramm