Két kategóriában is magyar győzelem az Amerikai Fotográfusok Szövetségénél

0

Papp Elek évek óta remek eredményeket ér el az Amerikai Fotográfusok Szövetségénél (PSA), ahol évente összesítik a pályázataikra beadott és elfogadott képeket, amelyből katalógus és kategóriánkénti sorrend is készül.
Ez évben a fekete-fehér kis méretű és a színes nagyméretű nyomatok kategóriákban is első helyezést ért el Papp Elek egy-egy fotójával.

Sajtóközlemény:

Papp Elek elKÉPesztő sikere

Az év fotója Amerikában!

Augusztus 25-én érkezett az értesítés Amerikából, az Amerikai Fotográfusok Szövetségétől (PSA): Papp Elek fotóművész Az év fotója, papírképek (2017 Print of the Year) zsűrizésében öt (!) díjat kapott. Ez a siker önmagában is nagy, de értékét növeli két rendkívüli tény is: a legrangosabb helyen áll mind fekete-fehér, mind színes kategóriában, s az egyikben az ő képei kerültek az 1-3. helyre!A mezőnyt az előző év díjnyertes fotóiból állították össze, a magyar fotós 29 (!) képe került a zsűri elé. Íme a sikerlista, képcímekkel. Nagyméretű színes: 1. díj (Az úton), nagyméretű fekete-fehér 2. díj (Béke), kisméretű fekete-fehér: 1., 2. és 3. díj (Vízen járás, Volt egyszer egy…, Rézműves).
*

Papp Elek az Amerikai Fotográfusok Szövetségének (PSA) tagja. Négy egymást követő évben, a 2012-es, 13-as, 14-es és 15-ös nemzetközi versenyek eredményei alapján hatszor lett világelső (1st in the World) a PSA világranglistáján a fekete-fehér nagyméretű papírképek és a fekete-fehér kisméretű papírképek kategóriájában. A fentiek mellett még másik három kategóriában az előkelő Top Ten-ben szerepel a Szövetség évenként megjelenő kiadványában, a PSA Journal Who is Who in Photography-ban. A „Vihar után” című fotójáért 2014-ben a nagyméretű fekete-fehér képek kategóriában a PSA-tól kiérdemelte az Év képe díjat. Ez egyfajta „Primus inter pares“ elismerés, mivel az előző évben a nemzetközi versenyeken díjazott összes képet újból zsűrizik, és így választják ki a legjobbat.

Hazánkban több mint száz díjat kapott. Eddig 68 országban állították ki fotóit, s már közel másfél ezer díjat nyert.

A klasszikus magyar fotósiskola hagyományinak nemcsak őrzője, hanem alkotó továbbfejlesztője és nemzetközileg elismert továbbvivője is. Neki a jó nem elég jó, a tökéletességre törekszik! Minden alkotására jellemző a kitűnő komponálás a mérnöki precizitású, hibátlan technikai kivitelezéssel párosulva. Erénye az emberábrázolás. Emberközpontú művészet az övé; emberarcúak nemcsak a figurális, hanem a tárgyat, tájat ábrázoló fotói is. Minden alkotása alá odaírhatnánk: Ecce homo! Íme az ember! Törekvése, hitvallása nem csak művészi erény, humanista tett is. Nyitott szemmel jár a világban, lelki szemeivel is lát, megakad a szeme az emberen, az emberin, a szem szívének tanácsa.

*

Sokszor merengtem fotói előtt, hallgattam izgalmasan elemző szavait, többször nyitottam meg kiállításait. Ismerem? Rejtélyes a művész lelke… De egy szót jellemzőnek találok Papp Elekre: ez a harmónia.
Tehetsége, tudása, szorgalma jó emberséggel összhangzik. MintaKÉP.

Koltói Ádám