APS-C szenzorral: Canon PowerShot G1X Mark III

0

A Canon ma bejelentette új prémium kompakt fényképezőgépét, a PowerShot G1X Mark III modellt.

Az új kiadás szinte teljesen átdolgozott gépet hozott, így megújult a képérzékelő, átdolgozták a kezelést és új kihajtható és elforgatható LCD került a vázra, valamint elektronikus kereső is használható.

A PowerShot G1X Mark III szinte mindent tud, amit egy prémium kompakttól elvárhatunk. APS-C méretű szenzora nagy eséllyel az EOS 80D/EOS 800D gépekből kerülhetett át, hiszen mind felbontása, mind mérete, mind gyors, fázis-különbség elvű automatikus élességállítást kínáló Dual Pixel AF szolgáltatása közös tulajdonság. A fókusz 49 fókuszmező valamelyikén állíthatjuk be, jó hír, hogy a fókuszmező mérete is módosítható.

A szenzorra új fejlesztésű, kisfilmes formátumba átváltva 24-72 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú f/2,8-5,6 fényerejű objektív vetíti a képet, amelybe 3 dupla aszférikus és 1 aszférikus lencsetagot, valamint 3 Fé-es ND szűrőt is építettek.
A kezelhetőséget dupla vezérlőtárcsa, elektronikus objektív gyűrű, valamint az LCD érintésérzékeny felülete is könnyítik, utóbbi a fókuszpont kiválasztásra akkor is kínál közvetlen lehetőséget, ha a gépet elektronikus keresővel használjuk és a szemünk előtt tartjuk.

Sorozatot az első képkockánál rögzített fókusszal 9 kép/mp sebességgel, folyamatos, illetve követő fókusszal 7 kép/mp sebességgel készíthetünk, akár 19 RAW kép hosszban.
Videofelvétel terén annyira nem brillíroz a gép, ahogy a belépő- és középkategóriás Canon DSLR-eknél, úgy itt sincs 4k/Ultra HD lehetőség, a maximum felbontás Full HD, a képfrissítés pedig 24, 25, 30, 50 vagy 60 kép/mp lehet.

Beépített Wi-Fi és NFC adaptereinek köszönhetően a készített képek megosztása pofon egyszerű, illetve akár okos eszközről is vezérelhetjük a fényképezőgépet.

A szolgáltatások között automatikus összefűzésű panoráma készítést és time-lapse videózást is találunk.

Az időjárásálló kivitelű géphez egyébként most a gyártó is kínál vízálló tokot, így nem csak csepergő esőben, de akár víz alatti is használhatják a masinát.
Beépített vakuján kívül (amely víz alatt is alkalmas a téma megvilágítására, ehhez diffúzor lapot is mellékelnek a búvártokhoz), vakupapucsának köszönhetően külső vakuk is csatlakoztathatók.

A Canon PowerShot G1X Mark III novembertől lesz kapható, ára 1300 amerikai dollár lesz, opcionálisan napellenzőt (59 dollár), bőr tokot (99 dollár) és vízálló tokot (500 dollár) is vásárolhatunk hozzá.

A Canon PowerShot G1X Mark III főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 24,2 Mpixel, APS-C
  • Érzékenység: ISO100-25600, 1/3 Fé lépésekben, automatikus érzékenység

  • Objektív: 3x-os zoomátfogás, 24-72 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-5,6 fényerő, 10 cm-es közelpont
  • 2,36 millió képpontos elektronikus kereső
  • dupla vezérlőtárcsa, üzemmódtárcsa, elektronikus gyűrű az objektív körül
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • RAW formátum támogatása
  • max. 9 kép/mp-es sorozat
  • LCD: 3″ 1,04 millió szubpixel, kihajtható, elfordítható, érintésérzékeny
  • 1920×1080 pixeles videórögzítés (30 kép/mp) max. 4 GB-ig, ill. fél óráig
  • 49 pontos Dual Pixel CMOS AF fázis-külnbség elvű automatikus élességállítás
  • panoráma készítés automatikus összefűzéssel
  • time-lapse videofelvétel
  • csillagjárás mód
  • SD/SDHC/SDXC kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (200 kép kapacitás, ECO módban 250 kép egy feltöltéssel, CIPA mérés szerint)
  • Hi-Speed micro USB2.0 és micro HDMI csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, amelynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:


APS-C szenzoros új kompakt Canon fényképezőgép: PowerShot G1 X Mark III

Budapest, 2017. október 16. – A Canon Europe ma bemutatja a PowerShot G1 X Mark III modeljét. A G1 X Mark II típust felváltó új digitális fényképezőgép a tükörreflexes (DSLR) Canon EOS-család remek képminőségét ötvözi a PowerShot modellek kompakt méretével és egyszerű kezelhetőségével. Az új, háromszoros optikai zoomot kínáló objektívvel, APS-C érzékelővel és a Canon prémium kategóriás DIGIC 7 processzorával felvértezett fényképezőgép kellőképpen sokoldalú ahhoz, hogy szinte bármire használhassuk a kiváló minőségű utcai fotózástól kezdve egészen a dokumentumfilm-szerű történetmesélésig.

Kitűnő képminőség, villámgyors sebesség
Az új fényképezőgép tökéletes választás azoknak a mai lelkes fotósoknak, akik a DSLR fényképezőgépek minőségét kompakt formában szeretnék magukkal vinni. A PowerShot G1 X Mark III kis mérete révén táskában, vagy zsebben is hordozható útitárs, mégis azt a kényelmet és gyorsaságot adja, mint egy DSLR. Választástól függően használható a magas felbontású középső elektronikus kereső, vagy a kihajtható és forgatható LCD érintőkijelző is. Belsejében az EOS 80D-éhez hasonló szenzor dolgozik, amely 100 – 25 600 ISO tartományban rugalmasan igazodik a különböző fényviszonyokhoz. Az élesség és alacsony képzaj kulcsfontosságú például egy részletgazdag beltérben vagy a szabadban egy ködös napon. A PowerShot G1 X Mark III készülék megbízhatóan rögzít remek képeket nagy és alacsony kontrasztú környezetben is.
Az új modell DIGIC 7 képfeldolgozó processzora prémium minőségű képeket hoz létre köszönhetően az EOS-1D X Mark II esetében is már sikeresen használt megvilágítás-optimalizálásnak (ALO) és a diffrakciókorrekciónak.

Akár portrét, akár makrófelvételt készítünk, a háromszoros optikai zoomot kínáló, beépített 24 – 72 mm-es (35mm ekvivalens) átfogású objektív akár tíz centiméteres távolságból is lehetővé teszi az éles képek készítését. Az APS-C szenzor kis mélységélességet eredményez nagy nyílású – f/2,8 – 5,6 – objektívvel kombinálva. A PowerShot G1 X Mark III objektívjét pedig kifejezetten e típus képérzékelőjéhez igazították a tervezők, ennek eredményeképpen képes olyan nemkívánatos elemeket (például ragyogást) csökkenteni, amelyek elronthatják a képet. Az objektív 9-lamellás blendekialakításának köszönhetően kellemes háttér-életlenítést, körkörös „bokeh” hatást érhetünk el, jobban hangsúlyozva a fénykép tárgyát.

A PowerShot G1 X Mark III a Canon első olyan kompakt gépe, amelyben a Dual Pixel CMOS autofókusz technológiát alkalmazzák. A fókuszálás hatékony és gyors: 0,09 másodperc alatt képes élességet állítani, ami komoly segítség egy-egy spontán pillanat megörökítéséhez. A négyfokozatú képstabilizátor (IS) alkalmazkodóvá és stabillá teszi a fényképezőgépet bármilyen aktív környezetben, legyen szó akár karneválról vagy egy zenei fesztivál tömegéről, és nagyobb magabiztossággal készíthetünk sorozatfelvételeket rossz fényviszonyok mellett is.

Kellemes kezelés, magabiztos fotózás
A PowerShot G1 X Mark II a PowerShot típusok kompakt mérete mellett kínál az EOS-család gépeihez hasonló kezelőszerveket. Ebbe értendő a testreszabhatóság és az intuitív beállítási lehetőség bonyolultabb funkciókhoz is.

A PowerShot G1 X Mark III központi beépített elektronikus keresővel (EVF) is rendelkezik, amely egy 2,36 millió képpontból álló szerves elektrolumineszcens (organic EL) kijelző, ami tökéletes képminőséget biztosít. Akár akciófelvételt, akár családi portrét készítünk, a Touch and Drag Auto Focus (AF) funkciónak köszönhetően szabadon beállítható egy fix autofókusz pont.

A kompakt és pehelykönnyű – csupán 399 gramm tömegű – PowerShot G1 X Mark III 14,8 milliméterrel vékonyabb és térfogata közel 20 %-kal kisebb elődjénél, a G1 X Mark II-nél. A kalandvágyóbb fényképészeknek tetszeni fog a PowerShot G1 X Mark III időjárási viszontagságoknak ellenálló felépítése is, amely fokozottan véd a por és nedvesség ellen. A Canonnak jelenleg a PowerShot G1 X Mark III az egyetlen olyan APS-C érzékelővel ellátott digitális fényképezőgépe, amihez vízálló tok is kapható. Ezzel a kiegészítővel akár 40 méter mélységben is lehet vele vízalatti felvételeket készíteni.

Kibővített kreatív opciók és csatlakozási lehetőségek
A PowerShot G1 X Mark IIIl .mp4 formátumban Full HD 60p videók rögzítésére is alkalmas. Az 5-tengelyű Dynamic IS képstabilizátor kijavítja és stabilizálja a mozgás közben készített videófelvételt, míg a Dual Pixel CMOS AF autofókusz a mozifilmekre jellemző dinamikus fókuszmozgatást tesz lehetővé. A jól ismert „gyorsított film” funkció mellett, a PowerShot G1 X Mark III-at – a kompakt Canon fényképezőgépek történetében először – panorámakép üzemmóddal is ellátták. Egy egyszerű gombnyomást követően a fényképezőgép vízszintes és függőleges mozgatásával könnyedén készíthetünk kiváló minőségű, részletgazdag panorámaképeket.

A megnövelt felvételi idő is örömünkre szolgálhat a PowerShot G1 X Mark III takarékos (Eco) üzemmódjának köszönhetően, amellyel az akkumulátor akár 25%-kal tovább bírja. Alternatív megoldásként út közben is kényelmesen újra tudjuk tölteni fényképezőgépünket az USB-port okostelefon töltőjén keresztül vagy USB kompatibilis akkumulátorról.

A PowerShot G1 X Mark III számos csatlakozási lehetőséggel rendelkezik – többek közt wifivel és NFC-vel – és egyszerűen csatlakoztatható okostelefonhoz vagy táblagéphez. A fényképezőgépet akár távolról is fel tudjuk ébreszteni a készenléti üzemmódból Bluetooth® kapcsolattal rendelkező okostelefonnal, amely alacsony-energiájú Bluetooth® távoli eszközként funkcionál. Wifin keresztüli teljes kézi vezérléssel az okostelefonon élőben láthatjuk a kép előnézetét, amely tökéletes megoldás például természeti környezetben, hogy az élővilágot zavartalanul fotózzuk.