Olympus M.Zuiko Digital 17mm f/1,2 és 45mm f/1,2 PRO

0

Két új nagy fényerejű, fix gyújtótávolságú objektívvel bővített az Olympus.

Mindkét új termék f/1,2 fényerővel rendelkezik, gyújtótávolságuk 17 mm és 35 mm, amely az mFT rendszer szenzorméretéből adódóan kisfilmes formátumban 34 mm-esnek és 90 mm-esnek felel meg (a mélységélesség szempontjából f/2,4 a kisfilmes ekvivalens rekeszérték).
Az f/1,2 fényerőt kínáló M.Zuiko Digital PRO objektívcsalád így három tagúra bővült, s 17 mm, 25 mm és 45 mm gyújtótávolságokkal érhető el.

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1,2 PRO standard látószöget kínáló objektívébe a hagyományosnak mondható aszférikus tag mellett egy különleges, extra alacsony szórású dupla aszférikus tag is beépítésre került, amely kettős funkciójának köszönhetően csökkenti az optika szükséges lencsetagjainak számát, így végeredményben a tömege is könnyebb lehet, mint ha több lencsével oldották volna meg e feladatot. Az objektív tömege 390 gramm.


Az Olympus M.Zuikos Digital ED 45mm f/1,2 PRO a portréfotósok számára lesz ideális választás. A lágy bokeh-t ígérő objektív szintén nem túl nehéz darab, a 410 grammos tömege nem tolja majd meg jelentősen a fotóstáskánk súlyát (full-frame szenzoros DSLR-hez hasonló látószöget és mélységélességet kínáló objektív más gyártónál egyébként 345 grammos tömeggel érhető el).

Elsőként az M.Zuiko Digital ED 45mm f/1,2 PRO lesz kapható, idén decembertől, ára bruttó 400 ezer Ft lesz, míg a jövő márciusban piacra kerülő M.Zuiko Digital ED 17mm f/1,2 PRO-ért 470 ezer Ft-ot kell majd fizetnünk.

Sajtóközlemény:

Egységes tervezési filozófia

Az Olympus két újdonsággal mutatja be az M.Zuiko F1.2 PRO fix objektív sorozatot

2017. október 25., Hamburg – Az Olympus bemutatja két új F1.2 PRO fix objektívjét: az M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO-t és az M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO-t. Ez a két objektív a már jól ismert M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO-val kiegészülve alkotja az M.Zuiko F1.2 PRO fix objektív sorozatot, mely egy lenyűgözően kompakt és könnyű rendszerként utolérhetetlen mobilitást kínál az F1.2 fényerő minden előnye mellett. Az Olympus PRO kollekció így már kilenc objektívre kiegészülve fedi le az összes népszerű gyújtótávolság-tartományt.

A két új objektív a – már bemutatott M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO modellel nyitó – F1.2 PRO fix objektív sorozatot meghatározó egységes tervezési filozófia elvén készült; lenyűgöző megjelenítési teljesítményével csúcsminőségű, „feathered bokeh” hatást és kivételes felbontást kínál; pengeéles, gyors és nagypontosságú autofókusz képessége kompakt, könnyű, valamint por-, csepp- és -10°C hőmérsékletig fagyálló kivitellel párosul.

Az M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO objektív 2017 decemberétől, az M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO pedig 2018 márciusától kapható.

M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO (35mm ekvivalens érték: 34mm)
Az objektív használói kiemelkedő minőségű, „feathered bokeh” hatással találkozhatnak F1.2 maximális fényérték mellett; a fix objektív emellett ideális látképek megörökítéséhez és dokumentáló fotózáshoz – akár zord körülmények között is a kompakt, könnyű, ugyanakkor por-, csepp- és -10°C hőmérsékletig fagyálló kivitelének köszönhetően.

Az M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO aszférikus lencsetagokat, valamint új fejlesztésű ED-DSA (Extra-low Dispersion Dual Super Aspherical) lencséket alkalmaz. Az Olympus az első olyan gyártó, aki sikeresen emelte sorozatgyártásba ezeket a lencsetagokat, lehetővé téve a felhasznált lencsék számának csökkentését – így egy olyan, kifejezetten könnyű objektív gyártását, mely jóval könnyebb és az M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO objektívvel közel megegyező méretű. Ez a konstrukció a nagylátószögű objektívekre egyébként jellemző, különféle fénytörés-rendellenességeket is nagymértékben kiküszöböli – például a kromatikus aberrációt, a torzítást, illetve a kép szélein fellépő színhibákat.

M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO (35mm ekvivalens érték: 90mm)
Az emberi arc részleteinek legtökéletesebb arányú leképezése által ez a fix objektív az ideális választás portrékészítéshez. A kiemelkedő „feathered bokeh” és az F1.2 legnagyobb rekesz mellett a profi fotósok a nagypontosságú technológia, illetve a részletekbe menően gondos tervezés miatt is rábízhatják az objektívre témájuk – modelljük – ragyogó szépségének maradéktalan megörökítését.

Az M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO közép-telefotó objektív hátsó élességállító és kioldó rendszere lehetővé tette a szükséges lencsetagok számának csökkentését – különösen kompakt és könnyű kivitelt eredményezve. Az Olympus a lencsék optimális elhelyezésével hatékonyan szűri ki a fénytörés-hibákat, például a – nagy fényerejű objektíveknél gyakran fellépő – kromatikus aberrációt, illetve a kép széleit fenyegető színhibákat. A fotósok kiváló optikai teljesítményt élvezhetnek, mely kiemelkedően lágy bokeh-t eredményez és pontos részletmegjelenítést biztosít nagy rekesz mellett is.

Mindkét objektív ugyanúgy „Z Coating Nano” bevonat-technológiát alkalmaz, mint amit az M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO – így tiszta és éles képmegjelenítést garantál, mely nagymértékben csökkenti a szellemkép és a becsillanás kockázatát, amivel egyébként ellenfényben számolnunk kellene.

Megjelenítési képesség
Az M.Zuiko F1.2 PRO fix objektív sorozat „feathered bokeh”-t és kiemelkedő felbontást garantál. Mindezt olyan optikai tervezés segíti, mely véd az objektív lencséin áthaladó fény túlzott csökkenésétől. A bokeh hatás a fókuszált területek felől haladva egyre lágyabb, így a fotós számára finomabb, krémesebb háttér kontúrokat kínál, ami extra mélységélességet és a téma még lélegzetelállítóbb kiemelését kínálja a felbontás feláldozása nélkül.

Gyors és különösen precíz AF
Az Olympus gyors és különösen precíz autofókusz rendszere az M.Zuiko F1.2 PRO fix objektív sorozat lelkét alkotta tervezés közben. Az F1.2 PRO objektívek az élvonalat képviselik; kiemelkedő képalkotó sebességüknek köszönhetően nem maradunk le arról a bizonyos tökéletes pillanatról.

Az OM-D E-M1 Mark II géppel párosítva a profi fotósok villámgyors és nagypontosságú képalkotási képességgel dolgozhatnak. A tükör nélküli fényképezőgépek autofókusz-tulajdonságainak fényerős objektívekkel mutatott előnyei mellett az E-M1 Mark II 121 keresztérzékelős, fáziskülönbség alapú autofókusz rendszere a kép teljes területén lélegzetelállító képminőséget kínál F1.2 rekeszérték mellett is.

Nagy rekeszértékű objektív léte ellenére a könnyű fókusz-egység lehetővé teszi az MSC (Movie and Still Compatible) mechanizmus alkalmazását, így nagysebességű, nagypontosságú élességállítást állóképeknél, emellett csendes és finom átmenetes autofókuszt a filmfelvételek igényeinek megfelelően – mindegyik M.Zuiko F1.2 PRO objektívnél.

Közelképek
Az F1.2 PRO fix objektív sorozat a többi M.Zuiko objektívhez hasonlóan nyújt a fotósok számára izgalmas, közelkép-felvételi lehetőségeket – a szemet gyönyörködtető bokeh hatással kiegészülve pedig még nagyobb területet fed le.

Az M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO 20cm legkisebb gyújtótávolsággal és 0,15x (35mm ekvivalens érték: 0,3x) legnagyobb nagyítással, míg az M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO 50 cm legkisebb gyújtótávolsággal és 0,1x (35mm ekvivalens érték: 0,2x) legnagyobb nagyítással rendelkezik.

Prémium design
Az Olympus az F1.2 PRO fix objektívekkel prémium érzetű, kiváló funkcionalitással és elsőrangú teljesítménnyel, az M.Zuiko PRO elnevezéshez méltó tulajdonságokkal megáldott objektív sorozatot kínál a profi fotósoknak.

Az egyszerű használhatóság fontosságát szem előtt tartva az Olympus egy olyan egységesített vezérlőegység-elrendezést hozott létre, mely segít a fotósoknak a teljes koncentrálásban – még felvételek közötti objektívcserék esetén is.

Az élességállító gyűrű az objektív elülső részén helyezkedik el, megkönnyítve a használatát – különösen olyan nagy markolattal rendelkező gépek esetén, mint az OM-D E-M1 Mark II. Az L-Fn gomb egy finoman ívelt felületen található, mely egyszerű hozzáférést biztosít. Az MF Clutch mechanizmus segítségével a fotósok egy mozdulattal átkapcsolhatnak az auto- és a manuális fókusz mód között, mindössze az élességállító gyűrű mozgatásával.

Az objektívek szinte azonos hosszával és átmérőjével az Olympus egy olyan kifinomult objektív sorozatot mutat be, mely a kompakt és könnyű kivitelnek köszönhetően tökéletesen illeszkedik az OM-D fényképezőgépekhez.

Elérhető kiegészítők (külön kapható)
Mivel az F1.2 PRO sorozat objektívjei egyforma átmérővel rendelkeznek, a Zuiko PRF-ZD62 PRO védőszűrő mindhárom F1.2 PRO fix objektívvel kompatibilis.

A Zuiko PRF-ZD62 PRO védőszűrő a Zuiko névvel fémjelzett módon maximalizálja az M.Zuiko PRO objektívek képességeit. Speciális bevonata a becsillanást a hagyományos többrétegű bevonathoz képest felére csökkenti. A fekete keretes üveg, illetve a selyemfényű fekete alumínium gyűrű ugyancsak a tükröződést csökkenti.

Árak és elérhetőség

  • Az M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO 2018 márciusától, bruttó 469.990.- HUF ajánlott fogyasztói áron kapható.
  • Az M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO 2017 decemberétől, bruttó 399.990.- HUF ajánlott fogyasztói áron kapható.

Minden Olympus objektív és fényképezőgép, az M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO és az M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO objektív is ingyenes hat hónapos jótállási idő-hosszabbítással kapható* – ehhez mindössze a MyOlympus online rendszerébe kell regisztrálnunk: www.my.olympus.eu.

* A vásárlás helyén érvényes jogok szerinti kötelező jótállási idő meghosszabbítása hat hónappal.