Íme a digitális Leica CL

0

Érdekes elnevezéssel hozta ki új fényképezőgépét a Leica, amely a CL nevet kapta. A furcsa ebben az, hogy semmiben sem különböztetik meg nevében az 1973-ban napvilágot látott kisfilmes távmérős váztól, ráadásul se nem távmérős az új modell, se nem full-frame szenzoros.

Az új gép 24 Mpixeles APS-C szenzorral készül, objektíveket az APS-C szenzoros Leica T és full-frame szenzoros Leica SL modelleknél is alkalmazott L bajonetteseket fogad közvetlenül, de adapter segítségével a Leica M és R objektívjei is használhatók.
Az érzékenység ISO100 és ISO50000 közé állítható, a záridő mininuma redőnyzár használata mellett 1/8000 mp lehet, de elektronikus zárral akár 1/25000 mp-ig is eljuthatunk.
Az automatikus élességállítás 49 fókuszmező valamelyikén történhet, kontraszt érzékelés elven.

Sorozatfelvételre 10 kép/mp sebességgel képes, mind mechanikus, mind elektronikus zár mellett. E sebességet 33 RAW+JPEg képig képes tartani.
Videókat max. Ultra HD (3840×2160) felbontásban képes rögzíteni, 30 kép/mp képfrissítéssel (Full HD esetében max. 60 kép/mp-cel).

A gépre 2,36 millió képpontos elektronikus kereső is került, amely 1024×768 pixel felbontású, képmérete pedig a 0,74×-es nagyításnak köszönhetően kellően nagy. A gép hátuljára 3″ képátlójú, 1,04 millió képpontos, érintésérzékeny LCD-t építettek. Kijelzőből azonban akad még egy, ez pedig a gép tetején található. A kis méretű státusz kijelzőn az üzemmód, a rekesz és záridő értékei olvashatók le.

A mai kor elvárásainak megfelelően a digitális Leica CL rendelkezik beépített Wi-Fi vezérlővel is, az iOS-re és Androidra is elérhető Leica CL alkalmazással távolról is vezérelhetjük a fényképezőgépet.

A Leica CL piacra kerülésének dátumát és a gép árát a német gyártó egyelőre nem adta meg.