Kiállítás: Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj 2017

0

2018. február 12-én nyílik meg a

Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj 2017
ösztöndíjasainak kiállítása.

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Project Room
Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 8.

Megnyitó: 2018. február 12. 18.00

A kiállítást megnyitják:
Vékás Magdolna fotóművész
Matiszlovics Tibor szolgáltatási igazgató, Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

A kiállítás kurátora:
Csizek Gabriella

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2018. február 13-tól március 5-ig,
naponta 11 és 19 óra között (ünnepnap zárva).

A Pécsi József (1889–1956) fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére létrehozott fotóművészeti ösztöndíjat 1991-ben alapította a Művelődési és Közoktatási Minisztérium. Célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. A most kiállított sorozatok is bizonyítják, hogy a fotográfia sokszínű eszköztárát használva minőségi műveket hoztak létre az ösztöndíjat elnyert alkotók.

Az ösztöndíj fennállásának 25. évfordulóján, 2016-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szervezte meg a Pécsi 25. című kiállítását, amelynek az egykori ösztöndíjasok munkáiból rendezett tárlat mellett hiánypótló eredménye az internetes archívum létrehozása. A 2017-ben a másodéves ösztöndíjat elnyert alkotók beszámoló kiállítása mellett az első- és harmadévesek munkái is láthatóak a Capa Központ Project Room termében.

A kiállítást a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel együttműködve a Capa Központ hozta létre. A 2011-ben létrehozott MANK az egyetlen olyan nonprofit gazdasági társaság az országban, amelynek deklaráltan az a feladata, hogy az alkotóművészetet és az alkotóművészeket szolgálja, így többek között szervezi, pénzügyileg bonyolítja, gondozza és dokumentálja a pályakezdést segítő ösztöndíjpályázatokat.

A 2017-es Pécsi Fotóművészeti Ösztöndíj nyertes pályázói

I. Ösztöndíjas időszak
Ficsór Zsolt
Nyíri Julianna
Rostás Bianka

II. Ösztöndíjas időszak
Gáldi Vinkó Andi
Koleszár Adél
Máté Balázs
Németh Sz. Péter
Vékony Dorottya

III. Ösztöndíjas időszak
Kállai Márton
Schmied Andi