Pentax K-1 Mark II

0

A Ricoh új full-frame szenzoros tükörreflexes fényképezőgépet fejlesztett, a két évvel ezelőtti Pentax K-1 alapjaira épülő Pentax K-1 Mark II modellt.

Az új gép a korábbival megegyező 36 Mpixeles, 35,9×24 mm-es, aluláteresztő (AA – Anti Alias) szűrő nélküli CMOS szenzorra épül, az érzékenység tartomány maximumát azonban ISO204800-ról ISO819200-ra növelték. A gép fókuszrendszere is maradt a korábbi SAFOX 12, amely összesen 33 fókuszpontot kínál, ebből 25 keresztszenzor. A középső, valamint az e felett és ez alatt található fókuszpont f/2,8 fényerejű objektívnél dupla pontosságú. Az AF -3 Fé-től működőképes, a fénymérést 86 ezer pixeles RGB szenzor végzi.

A szenzorstabilizáló mechanika 5 tengelyen képes akár 5 Fé-nyi előnyt adni. Újítás érte a szenzor apró eltolására építő Pixel Shift módot, amelynél több expozícióval van lehetőség nagy felbontású kép létrehozására a Bayer-alapszínszűrő alkalmazása miatt egy expozíciónál szükséges demozaik eljárás kiküszöbölésére, immár akár kézből történő fotózáskor is. Az igen gyors egymást követő kiolvasást elektronikus zár gyorsítja (amelyet viszont egyéb üzemmódokban nem aknázhatunk ki).
Szintén új lehetőség az akár 4k felbontású time-lapse videofelvétel lehetősége.

A videó készítés maximális felbontása azonban maradt Full HD, amelyről néhányan már biztos úgy fogják gondolni, hogy 2018-ban egy profi gépnél már kevés. Főleg azok, akik videográfusi/cinematográfusi feladatokban is gondolkoznak. Persze ez semmit sem von le a fényképkészítési funkciókból, tehát mint fényképezőgép, ennek ellenére kiváló lesz, csupán a mai trendeket nem követi.

Szintén a K-1-ből öröklődött a szokatlan módon nem csak le-fel dönthető, de átlósan és oldal irányban is kihajtható 3,2″-os LCD, a 300.000 expozícióval tesztelt zárszerkezet, az időjárásálló szigetelések és a beépített GPS, valamint távvezérlést lehetővé tevő Wi-Fi modul is.

A kényelmet növeli a csatlakozóknál kialakított világítás is.


A Pentax K-1 Mark II márciustól kerül a boltokba, a váz ára 2000 euró lesz.

A Pentax K-1 Mark II főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 36,4 Mpixel, 35,9×24 mm méretű CMOS, AA szűrő nélkül
  • Érzékenység: ISO100-819200, 1/3 Fé lépésekben
  • Objektív: K bajonettes (DA objektív esetén APS-C képkivágással)
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • RAW formátum támogatása
  • LCD: 3,2″, 1,037 millió szubpixeles fel-le, jobbra-balra és átlósan dönthető
  • 100%-os, 0,7×-es nagyítású TTL kereső
  • max. 1/8000 mp-es zársebesség
  • 1920×1080 pixeles videórögzítés (24, 25, 30, 50, 60 kép/mp) max. 25 percig
  • 3840×2160 pixeles time-shift (gyorsított) videó
  • 33 pontos AF rendszer, ebből 25 keresztszenzor, a középső három fókuszpont f/2,8 fényerőtől dupla pontosságú
  • AF finomhangolás
  • dupla SD/SDHC/SDXC kártyahely (UHS-I támogatással)
  • beépített GPS és Wi-Fi adapter
  • Li-ion akkumulátor
  • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

Részletes specifikáció a hírünk alatt linket adatlapról érhető el.

Sajtóközlemény:

PENTAX K-1 Mark II 35mm-es full-frame digitális SLR fényképezőgépe:
A PENTAX K széria új zászlóshajója, kivételes képminőséggel és példátlan teljesítménnyel

TOKYO, 2018. február 22.-RICOH COMPANY, LTD. és RICOH IMAGING COMPANY, LTD. örömmel jelenti be a PENTAX K-1 Mark II 35mm-es full-frame digitális SLR fényképezőgépét.

A PENTAX K-1 35mm-es full-frame digitális SLR fényképezőgép (2016. áprilisában bemutatva) utódaként kifejlesztett PENTAX K-1 Mark II lett a méltán nagyra tartott PENTAX K-sorozat új zászlóshajója. A kimagasló képminőség mellett, ez a model kiváló szuperérzékeny képalkotó teljesítményt és továbbfejlesztett működést biztosít — fontos elvárások egy csúcsmodellel szemben —hogy több felhasználási területen is helytálljon. Az újonnan beépített nagysebességű képfeldolgozó processzor a PRIME IV képalkotó motorral biztosítja a hibátlan, gyors működést és a kiváló zajcsökkentést, képminőséget és a szuperérzékeny képalkotó teljesítményt. A PENTAX az általa kifejlesztett “Pixel Shift Resolution System” rendszert— a szenzor képalkotó teljesítményének optimalizálására alkotott legújabb szuperfelbontású technológia — a Pixel Shift Resolution System II rendszerre frissítette. Ez a rendszer egy újonnan fejlesztett Dynamic Pixel Shift Resolution móddal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a fotográfus szuper- nagyfelbontású képeket készítsen kézből történő fotózás esetén, azáltal, hogy érzékeli a téma enyhe elmozdulását a sorozatfelvétel alatt. A hagyományos állványos fotózás mellett ez az innovatív mód új lehetőséget biztosít a fotográfusok számára, hogy egy szélesebb téma- és jelenetválasztás esetén is szuper-nagyfelbontású fotókat készíthessenek. A fényképezőgép számos a kreativitást és a kényelmes működést támogató funkcióval rendelkezik, beleértve a megbízható, por-és időjárásálló magnéziumötvözet gépvázat; az optikai keresőt közel 100 %-os lefedettséggel a téma valós idejű követésére; kifinomult rázkódáscsökkentő rendszert; és egy flexibilis, dönthető LCD kijelzőt a különböző szögben történtő felvételkészítéshez.

Főbb jellemzők

1. Az újonnan beépített nagysebességű képfeldolgozó processzor kiváló képminőséggel és szuperérzékeny képalkotó teljesítménnyel

A képfelbontás érdekében a PENTAX K-1 Mark II 35mm-es full-frame, aluláteresztőszűrő nélküli, 36.4 megapixeles névleges felbontású CMOS szenzorral rendelkezik. Az új nagysebességű képfeldolgozó processzor optimalizálja a full-frame szenzor által érzékelt képadatokat, mielőtt továbbítja a nagyteljesítményű PRIME IV képfeldolgozó motornak. Emiatt a fényképezőgép minimális zajjal készít nagyfelbontású képeket, míg a kiváló felbontást minden érzékenységi szinten megőrzi. A PENTAX alaposan megvizsgált minden képfeldolgozó paramétert, hogy biztosítsa az eredeti színösszeállítást különös tekintettel a mélykékekre és az élénk zöldekre. A PENTAX nagymértékben javította a fényképezőgép zajcsökkentő teljesítményét is a nagy érzékenységi tartományban — egészen ISO 819200-ig — azért, hogy bővítse a kreatív lehetőségeket a szuper-magasérzékenységű fotózás terén.

2. „Pixel Shift Resolution System II” a fejlett szuperfelbontású technológia előnyét kiaknázza kézből történő fotózás esetén
Az innovatív „Pixel Shift Resolution System” elnevezésű rendszer mellett — a szuper felbontású technológia, amely a fényképezőgép vázában lévő rázkódáscsökkentő mechanizmust használja, hogy 4 egymást követő fotót készítsen a témáról, minden újabb exponálásnál egy-egy pixellel eltolva a szenzort, majd ezeket egy kompozit kép formájában egyesítse — a PENTAX K-1 Mark II rendelkezik egy „Pixel Shift Resolution System II,”* mevű rendszerrel is, amely RGB színadatokat rögzít minden egyes pixelhez, hogy ezáltal szuper- nagyfelbontású képeket készítsen finomabb részletekkel és valósághűbb színekkel, mint amelyeket a hagyományos full-frame szenzorok készítenek. Az új „Dynamic Pixel Shift Resolution”mód**, amely a kézből történő fotózás során használható. Ez a rendszer együtt használható a fényképezőgép rázkódáscsökkentő mechanizmusával, mivel érzékeli a téma enyhe mozgását a folyamatos felvételkészítés során és így szintetizálja az elkészült nagyfelbontású képeket. A fényképezőgép lehetővé teszi a mozgás korrekciós funkció be- és kikapcsolását, amely érzékeli a folyamatos felvételkészítés során a mozgó elemeket, hogy minimalizálja a mozgás hatását a felvétel szintetizálás folyamatában.***

*A funkció használata esetén javasolt a fényképezőgépet egy stabil állványra helyezni. Mozgó téma esetén a rögzített kép részben vagy teljes egészében bemozdulhat.
** Előfordulhat, hogy az elkészült képeket nem lehet megfelelően szintetizálni bizonyos témák vagy körülmények között. RAW vagy RAW+ formátumban történő fotózáskor a felhasználó azokat a képeket is fel tudja dolgozni normál RAW formátumú felvételként a fényképezőgépben, amelyek nem voltak alkalmasak a szintetizálásra. Lehetséges, hogy a felvételeket nem lehet megfelelően kompozit képként egyesíteni.
*** Előfordulhat, hogy a mozgás nem korrigálható kellő mértékben, amennyiben a téma egy határozott irányba tart és/vagy minta szerint mozog. A funkció nem garantálja, hogy minden téma mozgását tökéletesen korrigálja.

3. Nagy teljesítményű öttengelyes, öt fényértékes SR II rendszer
(a) Vázba épített SR mechanizmus az optikai rázkódáscsökkentésért minden kompatibilis objektívvel
A PENTAX K-1 Mark II a PENTAX által kifejlesztett SR II (Shake Reduction II) öttengelyes mechanizmussal szerelve érkezik, amely a full-frame méretű szenzor bemozdulásait is hatékonyan csökkenti a kompatibilis PENTAX cserélhető objektívekkel.* A fényképezőgép képsíkkal párhuzamos bemozdulása mellett az új rendszer a horizontális és a vertikális tengely körüli elfordulásokat is kompenzálja (ez gyakori jelenség makró fotózásnál), illetve az optikai tengely körüli elfordulásokat is, amelyeket az objektívbe épített stabilizátorok nem képesek hatékonyan kiküszöbölni. A rendszer öt fényértékkel ekvivalens kompenzációt nyújt (a CIPA szabványainak megfelelően egy HD PENTAX-D FA 28-105mm F3.5-5,6ED DC WR-en105mm- en mérve). Még pano felvételeknél is is érzékeli a rendszer a fényképezőgép mozgását és hatékonyan irányítja az SR rendszert a lehető leghatásosabb felvétel elkészítéséért bármilyen funkció kapcsolása nélkül.

(b) Innovatív aluláteresztő szűrő szimuláció a moiré minimalizálásának érdekében
Az optikai aluláteresztő szűrő szimuláló funkció** szubpixel szintű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, amely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. De ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, amelyek mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az innovatív szimulátor nem csak ki- és bekapcsolható, de annak mértéke is beállítható. Ezzel a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.

(c) Felhasználó támogató funkciók
A szenzor bármely irányba történő elmozgatását lehetővé tévő SR mechanizmus az egyik oka, amiért olyan felhasználót segítő funkciók kerülhettek a gépbe, mint az automata vízszint kiegyenlítő, kompozíciós finomhangolás, és az ASTRO TRACER, mely megkönnyíti a csillagászati fényképezést a beépített GPS segítségével.

* Kompatibilis objektívek: K-, KA-, KAF-, KAF2-, KAF3- and K AF4-bajonettes objektívek; csavarmenetes objektívek (adapterrel), 645 és 67 bajonettes objektívek (adapterrel). Néhány funkció előfordulhat, hogy nem kompatibilis bizonyos objektívekkel.
** Ez a funkció 1/1000 vagy lassabb záridő használata esetén a leghatékonyabb. A funkció nem használható bizonyos üzemmódokban (pl: Pixel Shift Resolution System).

4. Flexibilis LCD kijelző sötétben történő fotózáshoz
A PENTAX K-1 Mark II hátulján található LCD kijelző horizontálisan, vertikálisan, és diagonálisan is dönthető anélkül, hogy a felhasználónak változtatnia kellene az optikai tengelyt. A kijelző nem csak 35 fokban dönthető horizontálisan, 44 fokban vertikálisan, de a támasztékától is távolabb helyezhető, lehetővé téve a fotózást a csípő magasságából is. A 3,2 inch-es, kb. 1.037.000 képpontos felbontású, 3:2 képarányú hátsó kijelzőre edzett üveg illeszkedik a védelelm végett. A széles betekintési szög mellett egy különleges air gapless konstrukcióval is rendelkezik, ahol az LCD és az azt védő üveg közti rés minimálisra van csökkentve, amely a jobb láthatóság érdekében hatékonyan kiküszöböli a becsillanásokat és a
fényszóródást kültéri fotózás esetén. Az outdoor monitor funkciót (Kültéri nézet), amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy gyorsan és egyszerűen beállítsa a kijelző fényerejét a környezeti viszonyoknak megfelelően, szintén továbbfejlesztették, hogy a sötétben is jobban látszódjon. A pirossal megvilágított kijelző lehetővé teszi a kijelző használatát, amikor a fotós szeme már hozzászokott a sötét helyszínen történő éjszakai fotózáshoz.

5. SAFOX 12 fókuszrendszer 33 AF ponttal és full-frame AF kerettel
A SAFOX 12 AF fókuszrendszernek és a 33 AF pontnak köszönhetően (25 középen elhelyezett cross-type szenzorral) a PENTAX K-1 Mark II optimalizálja az autofókusz folyamatot, és gyors autofókusz működést biztosít az AF-S (AF Single) módban. A középső, illetve a közvetlenül alatta és felette lévő fókuszpont az F2,8-as fényerejű optikák fényáteresztő képességéhez lett tervezve, lehetővé téve a hajszálpontos fókuszálást a fényerős objektívekkel. Az AF követő algoritmust szintén fejlesztették az AF.C (AF Continuous) módban a gyorsan mozgó tárgyak pontosabb lekövetése végett.

6. PENTAX Real-Time Scene Analysis rendszer, mesterséges intelligencia használatával fejlesztve
A fejlett, kb. 86.000 pixeles RGB fénymérő szenzor az új PRIME IV képfeldolgozó motorral párosítva, illetve a PENTAX K-1 Mark II továbbfejlesztett PENTAX Real-Time Scene Analysis valós idejű méréseket végez a fény eloszlásáról a képmezőn és a téma színeiről és mozgásáról. A szenzortól kapott információkat felhasználva pontosabb fókuszálást, fehéregyensúly- és expozíció-mérést tesz lehetővé. Mindemellett olyan mesterséges intelligenciát* építettek az algoritmusokba, mely idővel tanul, és hatékonyabban lesz képes értékelni az adott szituációkat és finomítja az expozíciós értékeket.

* AUTO expozíciós módban alkalmazható Scene Analyze Auto módban és a Custom Image mód
Auto Select-re állítva kell lennie.

7. Könnyen fókuszálható optikai kereső közel 100 %-os lefedettséggel
35mm-es full-frame digitális SLR fényképezőgépre optimalizálva, az optikai kereső közel 100 %- os lefedettséget és megközelítőleg 0,7-szeres nagyítást biztosít. A gyűjtő- és aszférikus lencséknek köszönhetően széles látószöget és tiszta, torzulásmentes képet ad. Natural Bright Matt III mattüveggel szerelve érkezik, ami lehetővé teszi a könnyű fókuszálást manuális módban is és az életlen területek élethű leképezését. Továbbá a kereső átlátszó kijelzője lehetővé teszi, hogy többféle fotográfiai adatot a keresőben megjelenítsünk.

8. Nagysebességű sorozatfelvétel
A PENTAX K-1 Mark II lehetővé tesz akár 17 RAW formátumú kép készítését (vagy maximum
70 képet a legjobb minőségű JPEG formátumban) sorozatban, megközelítőleg 4,4 kép per másodperc maximális sebességgel. Ezt a fejlett mechanizmusok kombinációja teszi lehetővé, belelértve a tompító mechanizmust, amely hatékonyan minimalizálja a tükör keltette rázkódást; a gyors és precíz zár- és tükörvezérlés; és a gyors adatátviteli rendszert a PRIME IV képfeldolgozó motorban. APC-S Crop módban, a sebesség körülbelül 6,4 kép per másodpercre is növelhető, akár 50 RAW formátumú képet is tud készíteni sorozatban (vagy a legjobb JPEG formátum esetén 100 képet), lehetővé téve ezzel a gyorsan mozgó téma lekövetését is.

9. Fotózást és kényelmet elősegítő funkciók

  • Működési segédfény LED-ek formájában a váz négy pontját (a bajonett felett, a hátsó LCD mögött, a memóriakártya nyílásánál, és a távvezérló csatlakozójánál), melyek megkönnyítik az objektív és memóriakártyák cseréjét, a távkioldó csatlakoztatását a sötétben és rosszul megvilágított helyeken.
  • Key lock funkció, amely megakadályozza a négyirányú vezérlőgomb vagy egyéb más
    vezérlőgomb véletlenszerű elállítását.
  • Okos Funkció, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó gyorsan kiválaszthassa és
    beállíthassa a kívánt funkciót a fényképezőgép tetején található funkciótárcsával anélkül, hogy a menübe be kellene lépnie.
  • Személyre szabható kontrol panel, amely segítségével egyedi igényeknek megfelelővé teheti
    a felhasználó a kijelzőn megjelenő beállításokat.

10. Kompakt, strapabíró váz időjárás- és porálló tömítésekkel
A fényképezőgép felső, első és hátsó panelei erős, de könnyű magnézium ötvözetből készülnek. Bár a professzionális felhasználás végett a megbízható és strapabíró zár 300.000 ciklusnak is ellenáll (valós fotózási körülmények között tesztelve), a váz maga a lehető legkisebbre lett kicsinyítve, ami az új lebegő tükör mechanizmusnak köszönhető.
A vázban elhelyezett 87 tömítés ellenállóvá teszi a fényképezőgépet a porral és az időjárás
viszontagságaival szemben, illetve ellenáll az akár -10°-os fagynak is.
Ezek a tulajdonságok a PENTAX K-1 Mark II-őt egy rendkívül megbízható, sokoldalú képalkotási rendszerré teszik, amely még zord körülmények között is helytáll.

11. Full HD videofelvétel kreatív eszközökkel
A PENTAX K-1 Mark II fényképezőgép H.264 tömörítési formátumban képes Full HD videó rögzítésére (1920 x 1080 felbontás; 60i/30p fps), és sztereó mikrofon és fejhallgató csatlakozóval szerelve érkezik. A felhasználó manuálisan beállíthatja a hangerőt felvétel közben, továbbá mikrofonos hangrögzítés közben figyelemmel kísérheti a hang paramétereit,
és csökkentheti a szél okozta zajt az új szélzajcsökkentő módban. A speciális effekteken felül* a fényképezőgép fejlett „time-lapse” módot is kínál, mely 4K felbontású (3840 x 2160 pixel) videofelvételeket rögzít meghatározott időközönként.

* Speciális effektek használata esetén a kép/mp eltérhet a normál üzemmódhoz képest.

12. Beépített GPS modul
A beépített GPS modulnak köszönhetően a PENTAX K-1 Mark II fejlett GPS funkciókat kínál, úgy, mint az adott pozíció, szélességi- és hosszúsági fok, magasság, UTC (Universal Time Coordinated) idő és az irány rögzítése. A felhasználó könnyen hozzáférhet a GPS adatokhoz
egy számítógépen böngészve az elkészített fotókat, hogy ellenőrizze vagy elmentse a fotózás helyszínét és a pozíció adatokat.
A fényképezőgép további egyedi eszközöket is biztosít, például elektronikus iránytű, amely az LCD kijelzőn jeleníti meg az irányt; a GPS log, amely a fotós mozgását követi és rögzíti; és az ASTROTRACER, amely leegyszerűsíti az égitestek felkutatását és fotózását a GPS adatok és a fényképezőgép SR mechanizmusának párosításával

13. Egyéb jellemzők

  • DRII (Dust Removal II) mechanizmus a szenzor ultrahangos rezegtetéssel történő tisztításához
  • Képkivágás mód három beállítási lehetőséggel: AUTO, FF (Full Frame) és APS-C és 1:1
  • Vezeték nélküli LAN kapcsolat az okostelefonnal és számítógéppel történő működtetés támogatásához, a távvezérléshez és a felvételek átküldéséhez.
  • HDR (High Dynamic Range) fényképezés nyers formátumú mentéssel kézből fotózásnál
  • A PENTAX által feltalált hiper operációs rendszer, amely gyorsan és pontosan működik a fotós kreatív szándékának megfelelően.
  • Dupla SD memóriakáryta nyílás (kompatibilis SDXC UHS-1 sebesség osztályú kártyákkal
    SDR104 buss speed módban)
  • Különböző paraméterek kompenzációja: objektív torzítás, laterális kromatikus aberráció,
    diffrakció, vignettálás, színhibák kompenzálása nyers formátumban is
  • Bulb záridő funkció a könnyebb Bulb záridős fotózáshoz
  • Kompatibilitás a PENTAX Image Transmitter 2 tether szoftverrel (Szoftverfrissítés szükséges a
    RICOH IMAGING hivatalos weboldaláról)
  • Digital Camera Utility 5 szoftver (legújabb verzió) mellékelve