Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI

0

A Sony bejelentette új prémium kompakt fényképezőgépét, az ultrazoomok közé sorolható Cyber-shot DSC-RX100 VI modellt.

Az új ultrazoom a korábbival megegyező (felbontású és méretű), 20 Mpixeles, 1″ típusú rétegelt Exmor R CMOS szenzort használ, amely a képérzékelő alá integrált nagy kapacitású puffermemóriának köszönhetően akár 24 kép/mp-es sorozatsebességet is lehetővé tesz – akár RAW formátumban is, mindezt még követő fókusszal is.

A friss modell érdekessége a nagy átfogású objektíve, amely egy ilyen méretű szenzorral szerelt kompakt géphez képest igen kis helyet foglal. Fényereje ennek ellenére nem mondható átlagosnak, hiszen a 24-200mm-nek megfelelő gyújtótávolság mellé f/2,8-4,5 fényerőt kapunk. A berázásmentes képkészítés érdekében az objektív 4 Fé előnyt adó optikai stabilizátort is kínál.

A kiváló részletgazdagság elérése és az optikai hibák minimális szintre csökkentése érdekében az objektívben három fejlett aszférikus, két aszférikus és két extra alacsony szórású (ED – Extra Low Dispersion) lencsetagot is alkalmaztak.

A gyártó külön kiemelte az ultragyors fókuszrendszerét, amely akár 0,03 mp-es fókuszidőt is hozhat, amely a képérzékelőre integrált (a képfelület 65%-át lefedő) 315 fázis érzékelő fókuszmezőnek is köszönhető (a fókuszmezők száma megegyezik az elődével, de a fókuszsebesség jobb).

Videofelvétel terén sincs szégyenkeznivalója az új Sony DSC-RX100M6 gépnek, hiszen 4K felbontásban menthetünk 30p vagy 24p képfrissítéssel XAVC S tömörítésű videókat, ráadásul lehetőségünk van HDR és Hybrid Log Gamma mentésre is, amely precízebb utómunkát tesz lehetővé mozgóképeinken.

Nagy képfrissítési sebességű módban Full HD felbontásban 120, 240, 250, 480, 500, 960 és 1000 kép/mp érhető el.

Az immár érintésérzékeny LCD továbbra is fel-le dönthető, de lefelé immár 90 fokban is megdönthetjük.
A képek komponálására felpattintható, 2,36 millió képpontos OLED elektronikus keresőt is használhatunk (mint az elődmodellben).

A Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI július elejétől lesz kapható, ára 1200 amerikai dollár lesz.

A Sony Cyber-shot RX100 VI főbb tulajdonságai:

  • 20 megapixeles, 1″-os rétegelt (Stacked) Exmor RS CMOS szenzor
  • 24-200mm (ekv.) Zeiss Vario-Sonnar T* zoomoptika, 1:2,8-4,5 fényerővel, 4 Fé előnyt nyújtó optikai stabilizátorral
  • Akár 1/32000 záridő
  • Villámgyors, fázis-különbség és kontraszt alapú AF-rendszer, akár 0,03 mp-es fókuszidő, a korábbinál 2× gyorsabb követő AF
  • Max. 40x-es lassított videó mód (240, 480 és 960 fps vagy 250, 500 és 1000 fps Full HD felbontásban)
  • 24 kép/mp-es sorozat sebesség
  • 4K (3840 x 2160 pixel) XAVC S videofelvétel, 60 Mb/mp
  • HDR és Hybrid-log Gamma mentés videofelvételkor
  • 100 Mb/mp-es Full Hd videó
  • Sweep Panoráma – egyszerű panoráma készítés a gép körbefordításával
  • 2,36 millió képpontos, felnyitható XGA OLED kereső
  • 180 fokban felfelé, 90 fokban lefelé dönthető érintésérzékeny LCD
  • beépített Wi-Fi adapter (mobilos távvezérlési lehetőséggel)

A részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapról érhetők el.

Sajtóközlemény:

A legújabb Sony RX100 VI kompakt vázban egyesíti a 24-200 mm-es zoomobjektívet nagy blendenyílással a világ leggyorsabb autofókusz-sebességével

  • ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200mmi F2,8 – F4,5 méretű blendenyílással
  • A népszerű RX100 sorozat kompakt kiadásban
  • A világ leggyorsabbii, 0,03 másodpercesiii autofókusz-sebessége
  • 315 fókuszsík-fázisérzékeléses AF-pont, melyek a képterület mintegy 65%-át fedik le
  • 1.0 típusú rétegelt 20.1 megapixelesiv Exmor RS™ CMOS képérzékelő DRAM chippel és továbbfejlesztett BIONZ X™ képfeldolgozó processzorral, valamint előoldali LSI-vel
  • Nagy sebességű, akár 24 képkocka/mp-es sorozatfelvételv teljes AF/AE-követéssel
  • Optikai képstabilizálás, amely 4,0 osztássalvi gyorsabb zársebességet tesz lehetővé
  • Nagy felbontású 4Kvii videofelvétel teljes képpontkiolvasással „pixel binning” (képponttöltés-összegzés) nélkül, plusz 4K HDRviii az azonnali HDR munkafolyamathoz

A Sony bemutatta a népszerű Cyber-shot RX100 sorozat legújabb tagját, az RX100 VI kompakt fényképezőgépet (DSC-RX100M6).

Az új RX100 VI fényképezőgép az első, magas zoomtartományú objektívvel ellátott RX100 modell. Bár a készülék lenyűgöző ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200 mm-esi F2,8 – F4,5 objektívet tartalmaz, mégis könnyedén elfér a zsebben, gyors, és a Sony RX100 sorozatára jellemző kiváló képminőséget nyújt. A nagy zoomtartománynak, a lenyűgöző képminőségnek, valamint a fényképek és videók terén nyújtott sokoldalúságnak köszönhetően ideális választás városképek, portrék, sportesemények, állatvilág és sok más téma megörökítéséhez.

Az új modellt egy 20,1 megapixeles, 1.0 típusú rétegelt Exmor RS™ CMOS képérzékelővel, DRAM chippel és továbbfejlesztett BIONZ X™ képfeldolgozó rendszerrel, valamint előoldali LSI-vel látták el, amely maximalizálja a feldolgozási sebességet, és optimalizálja a képminőséget minden környezetben. Emellett az RX100 VI egy hihetetlenül hatékony Fast Hybrid AF rendszerrel van ellátva, amely 315 fázisérzékeléses AF-pontot tartalmaz. Ez az AF-rendszer 0,03 másodperc alatt képes beállítani a fókusztiii, ami a világon a leggyorsabbii AF-beállítási idő az 1.0 típusú érzékelővel rendelkező kamerák esetében. A készülék akár 24 képkocka/mp sebességű sorozatfelvétel készítésére is képesv teljes felbontás mellett folyamatos AF/AE-követéssel, és gyönyörű 4Kvii videókat készít teljes képpontkiolvasással, „pixel binning” (képponttöltés-összegzés) nélkül.

„Az RX kameracsaládunkat folyamatosan fejlesztjük, hogy vásárlóink új és eltérő módokon rögzíthessék mindazt, amit korábban még soha” – mondta Neal Manowitz, a Sony Electronics Digitális Képalkotási részlegének alelnöke. „Ennek legújabb példája az új RX100 VI, amely nagy hatótávolságú, autofókusza rendkívül fejlett, emellett nagy sebességű fényképezést és sok egyebet biztosít, miközben továbbra is elfér a zsebben. Sokak számára ez lehet a legkiválóbb úti fényképezőgép.”

Új, 24-200 mm-es zoomtartományű objektív és kiváló képminőség
A Sony RX100 sorozat kameráiban elsőként bemutatkozó új ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200 mm-esi F2,8 – F4,5 objektív a 24-70 mm-es és a 70-200 mm-esi fókusztávolság erejét egyetlen kompakt készülékbe sűríti. Mindez egyedi tervezésének köszönhető, mely két ED (extraalacsony szórású) aszférikus üvegelemet és nyolc aszférikus objektívelemet foglal magában, beleértve a négy AA (továbbfejlesztett aszférikus) objektívet. Az alkatrészek zökkenőmentesen együttműködve kiváló élességet biztosítanak saroktól sarokig minden fókusztávolság esetén, megőrizve az RX100 sorozat közkedvelt képminőségét.
Az RX100 VI lenyűgöző objektívje a teljes zoomtartományban nagy blendét biztosít, így a portréképek gyönyörű bokehval készíthetők, a gyorsan mozgó objektumok élesen, elmosódásmentesen rögzíthetők. Emellett az objektív beépített optikai SteadyShot™ képstabilizátort tartalmaz, amely 4,0 osztássalvi nagyobb zársebességet tesz lehetővé, így a gyenge fényviszonyok közt alacsonyabb zársebességek esetén vagy a telefotó zoomtartományban sem jelentkezik elmosódás.

Villámgyors autofókusz és rögzítési sebességek
Az új RX100 VI modell Fast Hybrid AF rendszert tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép 0,03 másodperc alatt elvégezze a fókuszálástiii. Ez az AF rendszer egyesíti az érzékelő kb. 65%-át lefedő 315 fókuszsík-fázisérzékeléses AF-pont és a kontrasztérzékeléses AF előnyeit. Ez a nagy sebességű fókuszáló rendszer kiválóan egészíti ki az objektív sokoldalú, 24-200 mm-esi tartományát, így minden téma pontos részletességgel és tisztasággal örökíthető meg.

Emellett az RX100 sorozatú fényképezőgépek közt első ízben az RX100 VI a Sony továbbfejlesztett, nagy sűrűségű követő AF-technológiáját alkalmazza, amely az AF-pontokat a téma köré koncentrálja, javítva a követés és a fókusz pontosságát. A népszerű Eye AF technológia szintén rendelkezésre áll, és követési teljesítménye a jelenlegi RX100 sorozatú modell teljesítményének mintegy kétszerese . Továbbá a kamera LCD érintőfókuszálást és érintőpaneli fókuszpontvezérlést biztosít azoknak a felhasználóknak, akik szeretik ujjukkal kijelölni az ideális fókuszpontokat.

Az AF rendszer ideális kiegészítőjeként az RX100 VI nagy sebességű sorozatfelvételt tesz lehetővé akár 24 képkocka/mpv sebességen is teljes AF/AE-követéssel, és lenyűgöző, 233 képes pufferkorláttal . A korábbi modellekhez képest az EVF kijelzési késését jelentősen csökkentettük, így a fotósok a döntő pillanatokat magabiztosan kaphatják el. A sorozatfelvételek emellett mostantól nem egyenként, hanem csoportosan játszhatók le a kijelzőn, így áttekintésük könnyebbé válik.

Az RX100 VI egy nagy sebességű, torzításkiküszöbölő zárral is rendelkezik (melynek zársebessége eléri az 1/32000 mp-et). Ez a zár csökkenti a „gördülő zár” effektust, mely jellemzően gyorsan mozgó témák esetében jelentkezik, és az elektronikus zárral a készülék képes teljesen csendesen rögzíteni minden üzemmódban, beleértve a nagy sebességű sorozatfelvétel módot is. A mechanikus zár mód szintén rendelkezésre áll az ezt igénylő felhasználóknak.

Továbbfejlesztett filmképességek és 4K HDR felvételi mód
A zsebben elférő RX100 VI számos videoképességgel van ellátva, melyek a legigényesebb videósok követelményeit is kielégítik.
A Fast Hybrid AF-fel a fókuszsík-fázisérzékeléses AF-pontok pontos fókuszálást és követést biztosítanak még a 4Kvii videofelvétel kemény fókuszálási követelményeihez is. Az AF-meghajtó sebessége és az AF-követés érzékenysége szintén beállítható a menürendszerben, ami nagy rugalmasságot tesz lehetővé a fókuszálási követelményeknek megfelelően.
4Kvii módban az új RX100 VI teljes képpontkiolvasást alkalmaz „pixel binning” (képponttöltés-összegzés) nélkül, így biztosítva, hogy a 4Kvii videó minden finom részlete minimális moire-vel és recézettséggel rögzüljön.

Cyber-shot fényképezőgépek esetén első ízben az RX100 VI tartalmaz 4K HDRviii kompatibilitást, ami az új HLG (Hybrid Log-Gamma) képprofilnak köszönhető, amely azonnali HDR munkafolyamatot tesz lehetővé. A további professzionális szintű videofunkciók közt szerepel az S-Log3/S-Gamut3, a 120p Full HD mód, a Képprofil, a segédrögzítés és sok egyéb. Az RX100 VI képes szuperlassított videók rögzítésére 240, 480 vagy 960 képkocka/mp-es sebességgel.

Prémium minőségű külső, vezérlés és kényelem
Az új RX100 VI egy nagy kontrasztú, 2,35 millió képpontos XGA OLED Tru-Finder™ kijelzőt tartalmaz, mely ZEISS® T* bevonattal van ellátva, és élethű előnézetet, valamint lejátszást tesz lehetővé. Maga az EVF a felhasználó igényei szerint ki- vagy befordítható a fényképezőgépbe, és egyetlen gombnyomással azonnal aktiválható.

A Sony RX sorozatában elsőként az RX100 VI egy érintő kioldóval van ellátva, amely a hátsó LCD-képernyő megérintésével aktiválható. Emellett a készülék tartalmaz egy testreszabható sebességű zoom kart és egy LCD-t, amely felfelé 180, lefelé pedig 90 fokkal elforgatható, így az alkotó számos szögből rögzíthet. A készülék rendelkezik egy automatikus monitorkikapcsoló funkcióval is, amely akár 30%-kal képes növelni a készíthető állóképek számát, a fényképezőgép pedig Wi-Fi®-, NFC™- és Bluetooth®-kompatibilis.

Elérhetőség
Az új Sony Cyber-shot RX100 VI kompakt fényképezőgép 2018 júliusától érhető el.


i Egyenértékű a 35 mm-es formátummal
ii Az RX10 IV-gyel együtt. Az 1.0 típusú érzékelővel rendelkező, fix objektíves digitális fényképezőgépek között.
A 2018. júniusi sajtóközlemény idején, a Sony kutatásai alapján
iii CIPA szabvány, belső mérés, f=9,0 mm-nél (nagy látószög), 6,9 FÉ, Automatikus program,
Fókuszmód: AF-A, Fókuszterület: Közép
iv Effektív megapixelek hozzávetőleges száma
v „Magas” sorozatfelvételi móddal
vi CIPA szabvány, billentési/fordulási irányok 200 mm esetén (35 mm-es egyenérték)
vii QFHD: 3840×2160
viii HDR (HLG) videók lejátszásakor csatlakoztassa ezt az eszközt USB-kábelen keresztül HDR (HLG)-kompatibilis Sony televízióhoz
ix A DSC-RX100M5-tel összehasonlítva. Sony tesztkörülmények
x „Magas” sorozatfelvételi móddal és „Finom” képminőséggel
xi Hangrögzítés nem lehetséges. Class 10 vagy magasabb osztályú SDHC/SDXC memóriakártya szükséges
xii NTSC módban. A menüben lehet váltani az NTSC és a PAL módok között