Elkészült az SD Express specifikációja

0

A SD Alliance bejelentette legfrissebb, SD 7.0-ás specifikációját, amely tartalmazza az SD Express elnevezésű adatátviteli módot is.

Mint ismeretes, az UHS-I után 2013-ban kínált UHS-II-vel, majd ezt követően tavaly az UHS-III specifikációjával egyre nagyobb átviteli sebességeket értek el, az UHS-II akár 300 MB/s-ot is kínálhat, amelynél az UHS-III még gyorsabb a maga 600 MB/s-os sávszélességével.

Az UHS-III azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen ahol kevés az UHS-II, ott az UHS-III által kínál 600 MB/s-nál is többet szeretnének a gyártók felmutatni, tekintettel arra, hogy ezek az igen magas árkategóriájú profi szegmensben szükségesek. A legnagyobb tükörreflexes gyártók azonban még 2016-ban kihozták profi gépeiket (Canon EOS-1D X Mark II és Nikon D5), amelyekhez egyikük a CFast, másikuk az XQD formátumot választotta. Mindkét kártya teljesen új típust jelent, nem kompatibilisek a korábbi megoldásokkal, viszont előbbi 600 MB/s-ot, utóbbi közel 1000 MB/s-os sávszélességet kínál. Teljesen nyilvánvaló, hogy ezekkel a sebességekkel az UHS-III csak korlátozottan képes felvenni a versenyt, így új perspektívára volt szükség.

Ez lett az SD Express, amely ötvözi a számítógépekben alkalmazott PCI Express felületű NVMe SSD-k előnyeit az SD kártyák könnyedségével és végeredményben olyan platformot kínál a gyártóknak, amely akár 985 MB/s elvi átviteli sebességet tesz lehetővé, ugyanakkor visszafelé kompatibilis a korábbi interfészekkel is – igaz, az UHS-II és UHS-III kártyák esetében is csak az UHS-I sebessége lesz elérhető. Ugyanígy egy SD Express kártya a korábbi UHS-II és UHS-III interfészeken csak az UHS-I sebességét hozza majd.

Könnyen lehet tehát, hogy a Fujifilm, a Panasonic és az Olympus – akik még nem kötelezték el magukat sem az XQD, sem a CFast mellett – jövőre olyan profi gépekkel jelenhetnek meg a piacon, amelyek már az új SD Express interfészt használják, lehetővé téve az extrém gyors átviteli sebesség elérését, ugyanakkor a korábbi UHS-I és UHS-II kártyák is használhatók maradnak. Ez főként a Panasonictól várható egyébként, akik a videós képességekre kihegyezett MILC-cel is a piacon vannak (GH5 illetve GH5S), ezek utódjai pedig akár 8k videók CinemaDNG formátumú rögzítésre is képesek lehetnek az új, nagy sávszélességű interfésznek köszönhetően.

Az új kártyák háromféle maximális kapacitást nyújtó formátumban lesznek elérhetők: SDHC (max. 32 GB), SDXC (max. 2 TB) és SDUC (max. 128 TB).