Nagyon várják a Nikon full-frame MILC-et

0

Egyelőre a Sony és a Leica azok a gyártók, akik full-frame szenzoros tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépet kínálnak. A Fujifilm a középformátumban látja jövőjét, míg a Panasonic és az Olympus kitartanak a mikro NégyHarmad mellett, a Sigma pedig az APS-C méretű Foveonokat tolja, a Pentax sajnos abszolút nem aktív ezen a téren (sem). A Canon és a Nikon viszonylag lassan pörögtek rá a MILC témára, nyilvánvaló számukra a DSLR szegmens fontosabb. Azonban nem szabad elfelejteniük, hogy nem ők irányítják a piacot és főleg nem a fotósokat. Már eddig is jó pár vásárlót vesztettek a tehetősebb, komolyabb igényekkel rendelkező fotósok részéről, akik nem elégedtek meg az 1″ szenzorral (illetve a Canon esetében az APS-C szenzorral), valamint az átlagos tudással és inkább léptek Olympus, Panasonic és főképp a Sony full-frame szenzoros MILC-ei felé.

A közelgő full-frame MILC-ekkel őket is vissza kellene hódítaniuk a gyártóknak, bár ez elég nehéz lesz. Első körben fontos lesz, hogy a már rendelkezésre álló DSLR objektívek maradéktalanul használhatók legyenek. Ennek elvi illetve fizikai akadálya nincs, ugyanakkor a fókuszmeghajtás miatt előfordulhat, hogy a fókuszsebesség alul marad az elvárthoz képest (mint annak idején az első néhány Canon MILC-nél, amely gyermekbetegségeket szerencsére a Canon már nem csak a MILC vonalán, de a DSLR gépeinek LiveView módjában is remekül orvosolta). A Nikon egyelőre nem készített olyan DSLR gépet, amely gyors fókuszrendszert kínált volna LiveView módban, igaz, az 1″ szenzoros MILC-ei között voltak ilyenek is.

Az első hihetőbb pletykák két eljövendő Nikon full-frame MILC-ről is szólnak, amelyek egyike 24-25 Mpixel felbontású lehet, míg a másik a nagyobb felbontásra pályázók ideálisabb választása lehet a maga 45 vagy 48 Mpixelével.
Az új bajonettre első körben három objektív készül: 24-70mm-es alapzoom, minden bizonnyal f/2,8 fényerővel, valamint két fix, egy 50-es és egy 35-ös, vélhetően f/1,4 fényerővel. Vannak pletykák 24 mm-es fixről is, de ez talán később érkezik.

Az elektronikus kereső 3,6 Mpixel felbontású lesz, ami viszont többeket érdekelne az a fókuszrendszer, erről azonban egyelőre semmit se tudni.

A 45 Mpixeles modell ára kitobjektívvel 4000 euró lehet, míg a kisebb felbontású gépért 3000 eurót kérhetnek (szintén kitobjektívvel). A várható bejelentés július végén történhet meg, ami azt jelenti, hogy akár augusztus végén indulhat is az értékesítés. Ennek azonban a közelgő Photokina miatt véleményem szerint kicsi az esélye, inkább a szakmai vásárra időzíthet a Nikon, hiszen ez akkora mérföldkő számára, hogy megérje nagy csinnadrattát csapni körülötte.

Te milyen igényeket támasztanál egy full-frame Nikon MILC-cel szemben?
Írd meg hozzászólásban!