Három objektívvel bővült a Hasselblad X1D sorozata

0

Egyértelmű, hogy a profi, tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek korát éljük, így nem meglepő, hogy a Photokinára időzítve a Hasselblad is bejelentette az X1D-50c MILC-éhez elérhető objektívparkjának bővítését. Az XCD objektívek sora három új taggal és egy dedikált 1,7×-es telekonverterrel bővül, így immár kilenc különböző gyújtótávolsággal fotózhatnak a Hasselblad rendszerét választó fotósok.

A három új objektív legkülönlegesebb tagja a 80 mm-es gyújtótávolságú darab, ami F1.9-es értékével a valaha volt legnagyobb fényerejű objektív a Hasselblad kínálatában. A cég az optikai tervezés és precíziós gyártásban szerzett tudását felhasználva különösen ügyelt a rendkívül keskeny élességi síkon kívül eső képterületeken megjelenő bokeh minőségére. Az egyedi dupla motoros élességállításnak köszönhetően gyors automatikus és precíz manuális élességállítást biztosít. Az X1D-vel kombinálva a full frame-es gépeken 63 mm-es gyújtótávolságnak megfelelő látószögnek köszönhetően nem csak portré, de tárgyfotós és természetfotós objektívnek is kiváló.

A 65 mm-es, F2.8-as objektív a kisfilmes gépek 50 mm-es objektívjeihez hasonló látószögével az emberi szem által is látott perspektívát adja, így ideális az X rendszer alapobjektívjeként. 50 cm-es minimális tárgytávolságával sokoldalú általános objektívként szolgálhat.

A 135 mm-es F2.8 fényerejű objektív a kisfilmes gépeken megszokott 105 mm-es objektívek látószögét biztosítja. Az 1 m-es minimális tárgytávolságú objektív tárgytávolsága az 1,7×-es telekonverterrel is csak 5 cm-rel nő meg, miközben a gyújtótávolsága 230 mm-re (178 mm ekv.) változik, miközben a kezdő fényerő ilyenkor F4.8-ra ugrik. Portré, kültéri és tájkép fotózásokhoz ideális. Az objektív külön és a dedikált telekonverterrel egy csomagban is megvásárolható.

Mindhárom objektív, az XCD sorozat többi optikájához hasonlóan központi zárral készül, ami 60 perctől 1/2000 másodpercig tartó expozíciókat tesz lehetővé, a teljes tartományban biztosítva a vakuszinkront is.

Az objektívek már előrendelhetők, a szállításuk 2018 decemberében kezdődik. Európai áraik pedig a következőképpen alakulnak:

  • XCD 1,9/80mm – 3990 euro
  • XCD 2,8/65mm – 2290 euro
  • XCD 2,8/135 mm – 3390 euro, 1,7× X konverterrel 3990 euro

A Hasselblad által tavaly 2018-ra beharangozott objektívekből már csak a 35-75mm f/3,5-4,5 standard zoom hiányzik, hogy teljes legyen a sor.