Új TTL vakuk beépített rádiós vevővel: Phottix Juno és Juno Li

0

Manapság már nem nagy kunszt, ha egy gyártó új vakut dob piacra, amely képes TTL és manuális vezérlésre is. A régi, nevű Metz gyakorlatilag ott rontja el, hogy nem követi az új trendeket és nem kínál olyan vakut, amely kellően nagy teljesítményű, könnyen kezelhető, TTL és manuális módot is kínál és még rádiós vevőt is tartalmaz. Persze ehhez először ki kellene találnia a saját rádiós vezérlő rendszerét, ami azonban annyira nem lehet komplikált, hiszen rengeteg kínai gyártó készít már ilyesmit. Ahogy a Phottix is.

A Phottix már régóta kínál olyan vakukat, amelyek nem csupán a Canon és Nikon TTL vezérlésével kompatibilisek, de beépített rádiós vevőt is tartalmaznak. Nincs ez másként a most megjelent Phottix Junonál sem, viszont az alkalmazott Odin Z operációs rendszernek köszönhetően ezek a vakuk képesek automatikusan alkalmazkodni az egyes gyártók TTL rendszereihez, amennyiben azokat a fényképezőgéptől távol, rádiós kioldással/vezérléssel használjuk. A fényképezőgépen való használathoz természetesen továbbra is az adott rendszerhez készült verzió szükséges.

A Phottix Juno ezen kívül tulajdonképpen ugyanazokat a képességeket tudja, amit már sok-sok vaku előtte. 60-as kulcsszámot kínál, zoomfeje 200mm-ig megy el, támogatja a nagy sebességű vakuszinkront (HSS), a slave módot, a vaku teljesítmény sorozatot, a manuális és TTL vezérlést, a stroboszkópikus villantást, feje 90 fokban felhajtható és 360 fokban forgatható.
Ami még egyedivé teszi, az Elinchrom Skyport és a Phottix Ares II rendszerrel kompatibilis rádiós vevője, valamint a Phottix Z rendszerű vakuk esetében a rádiós vezérlőként való alkalmazhatósága.


A Phottix Juno elsőként Canon fényképezőgépekhez lesz kapható október végétől, később várhatók a Sony és Nikon verziók.

A Phottix Juno Li60 gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a Juno, azzal a különbséggel, hogy tápellátásához nem 4 darab ceruza méretű akkumulátort kell használjunk, hanem saját 3200 mAh-s lítium-ion akkumulátorral rendelkezik.