Jól viszik a Canon EOS R-t

0

A japán piacot figyelő BCN legújabb statisztikája szerint ez év októberében a Canon mintegy 22%-os piaci részesedést szerzett a tükör nélküli, full-frame szenzoros, cserélhető objektíves fényképezőgépek piacán, megelőzve a Nikont, amely 10,4%-ot produkált.

Az eddig egyeduralkodó Sony természetesen folyamatosan veszt a piaci részesedésből, október végére 67%-ot tudhatott magáénak.

A Nikon a tükör nélküli Z rendszert hamarabb dobta piacra, mint a Canon az EOS R-t, részesedése azonban a 12%-os szeptemberi csúcsot követően 10,4%-ra zsugorodott.
Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy egyelőre csak a nagy felbontású és drágább Nikon Z 7 kapható, a Z 6 piaci bevezetésére pár hetet még várni kell. Könnyen elképzelhető egyébként az, hogy a nikonosok kivárnak és akiknek nincs szükségük az extra nagy felbontásra, a Z 6-ot fogják megvenni. A reális képet ekkor kapjuk majd, hiszen a Canonnál nincs más full-frame MILC, csak az EOS R, azaz ott a kivárás maximum azoknál játszik, akik első ránézésre sem egy EOS R képességű MILC-et vártak.

A full-frame szenzoros MILC szegmensen belüli piaci részesedés: (kék: Sony, piros: Canon, zöld: Nikon)

A MILC gépeknél szenzorméret alapján is készítettek egy diagramot, amin jól látható a mikro NégyHarmad csökkenő aránya, amit az APS-C szenzoros gépek egyre nagyobb elterjedtsége okoz, míg a full-frame szenzoros modellek még mindig csak egy nagyon szűk rétegét adják ezen piacnak: (kék: APS-C, piros: mikro NégyHarmad, zöld: full-frame, lila: egyéb)

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a fenti diagramok nem a Japán exportot is figyelő CIPA, hanem a csak Japánban történő eladások kb. kétharmadát monitorozó BCN által készültek, amik nem feltétlenül esnek egybe a világszintű piaci adatokkal.

További részletek: BCN (japán nyelvű oldal).