Továbbfejlesztették, itt a Profoto A1X!

0

A Profoto még 2017 szeptemberében jelentette be a világ legkisebb stúdiovakujaként aposztrofált, TTL képes rendszervakuját, amelynek most bemutatták a továbbfejlesztett változatát, amely A1X néven kerül piacra.

Az A1-hez képest gyorsabb vakutöltést (max. teljesítményű villantást követően 1,2 mp helyett 1 mp alatt), hatékonyabb energiafelhasználást (teljesen töltött akkumulátorral a korábbi 350 villantás helyett 450 villantás), valamint Sony fényképezőgépekhez készült modellt is kínál.

A gépvázra is felhelyezhető Profoto A1X teljesítménye maradt 76 Ws (vigyázat, nem kulcsszám!), amelyet 9 Fé tartományban, 1/512-ig csökkenthetünk tized lépésekben (2,0-10,0 között módosítható a teljesítmény). A rendszervakuk zoomfejéhez hasonlóan a sugárzási szög itt is állítható a fej előtti előtét elforgatásával, bár jóval szűkebb mértékben. A fej felfelé 90 fokban emelhető, illetve oldalirányban is elfordítható, mint a legtöbb rendszervakunál.

A vezérlés lehet TTL elvű, de manuális teljesítmény is beállítható. A vaku támogatja a nagy sebességű HSS vakuzási módot is, illetve rendelkezik vezeték nélküli, rádiós vezérléssel is (Profoto Air Remote TTL), így a gépváztól eltávolítva is használhatjuk.

A működtetéséhez szükséges energiát lítium-ion akkumulátor szolgáltatja, amely 450 maximális teljesítményű villantáshoz nyújt elegendő energiát, a kondenzátorok feltöltését pedig maximum 1 mp alatt el is végzi. A rendszervakukkal szemben az A1X modellfényt is kínál, amelyet a hordozhatóság és az akkumulátoros működés miatt LED-ek szolgáltatnak.
A paraméterek könnyebb beállításához iOS-es (iPhone-nal és iPad-del használható) applikáció is elérhető.

A vakura különféle fényformálók helyezhetők, a gyártó kínálatában terelőlapot, diffúzort, nagylátószögű előtétet, színmódosító szűrőket találunk, amelyeket mágneses elv alapján rögzíthetünk a vakufejre.

A Profoto A1X Air TTL vakut Canon, Nikon és Sony fényképezőgépekkel kompatibilis verziókban vásárolhatjuk meg 1100 amerikai dollárért.