Megérkeztek a Nikon Z MILC-ek 2.0-s firmware-ei

0

A Nikon közzétette Z 6 és Z 7 teljes kisfilmes képkocka méretű szenzorral szerelt tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépeinek 2.0-s firmware-eit, amelyek az alábbi változásokat hozzák:

  • Szemérzékelés AF hozzáadva fényképezéshez. A szemérzékelés AF bekapcsolásához válassza az:
    – az AF-S vagy AF-C elemet a FÉNYKÉPEZÉS MENÜ Élességállítási mód menüpontjában
    – Automatikus AF mező elemet a FÉNYKÉPEZÉS MENÜ AF mező mód menüpontjában
    – Arc- és szemérzékelés be elemet az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ Egyéni beállítások a4 (Autom. AF mező arc/szemérzék.) menüpontjában
    Ha a fényképezőgép érzékeli a portréalany arcát, az arcot egy borostyán színű szegély határolja az élességpontot jelezve. A portréalany szemének érzékelésekor a szemet, az élességpontot jelző, borostyán szegély veszi körbe. Ha a fényképezőgép egynél több arcot vagy szempárt érzékel, az élességpont mindkét oldalán háromszögek jelennek meg; az élességpont másik arcra vagy szemre helyezéséhez nyomja a multi- vagy segédválasztót balra vagy jobbra.
  • Javult a kis fényben készített fényképek és videók automatikus élességállítása: Z 6: -3,5 – 19 Fé (automatikus élességállítás kis fényben -6 – 19 Fé), Z 7: -2 – -19 Fé (automatikus élességállítás kis fényben -4 – 19 Fé), fénykép módban mérve egyszeri motoros AF mellett (AF-S), ISO 100 és 20 °C f/2 objektívvel.
  • A következő fejlesztéseket hajtották végre a Kioldási mód Folyamatos H (bővített) menüpontjához:
    – A fényképezés közbeni témaváltásra már nem csak a fókuszálás, hanem az expozíció is reagál
    – Az átmeneti tároló telítődését követően a sorozat felvételi mód kijelző könnyebben olvasható
  • Csökkentették a kijelző kikapcsolásának időtartamát (az elsötétedés ideje), ha a képeket a VISSZAJÁTSZÁS MENÜ Kép megtekintése menüpontjának Be vagy Be (csak monitor) elemeinek kiválasztása mellett készítjük.
  • Az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ d5 eleme, korábban Elektronikus első redőny zár új nevet kapott: Zár típusa, és választhat az Automatikus, Mechanikus zár, és Elektronikus első redőny zár elemek közül. Az Automatikus elem választása esetén a fényképezőgép automatikusan kiválasztja a záridőnek megfelelő zár típusát.
  • Módosult az élességpont színe az AF-BE gomb megnyomásakor vagy a kioldógomb félig történő lenyomása esetén az Automatikus AF mező kiválasztása és bekapcsolt arcérzékelés és célkövetés mellett.
  • Átszerkesztették és javították a súgó szövegét.
  • Az alábbi problémákat küszöbölték ki:
    – A fényképezőgép lefagyott, ha bizonyos műveletek közben HDMI kimenet volt folyamatban a 3840 x 2160 (4K UHD) képméret kiválasztása mellett.
    – Előfordult, hogy videofelvétel közben a maximum érzékenység legnagyobb értéke átlépésre került M módban az Autom. ISO érz. sz. (M mód) Be elemének kiválasztása mellett, bekapcsolt Aktív D-Lighting esetén.
    – A Saját Menü bizonyos elemei nem megfelelően jelentek meg.
    – Valamint a Z 7 esetében a kijelző videó módban felvétel előtt vagy közben esetenként rövid ideig nem várt módon viselkedett.

A frissítésekről bővebben az alábbi sajtóközleményben olvashatunk, a letöltéshez linkeket pedig hírünk alatt közlünk:

Sajtóközlemény:

A Nikon firmware-frissítést adott ki a Nikon Z 7 és a Nikon Z 6 fényképezőgéphez

Az új firmware-rel megérkezik a Szemérzékelő AF funkció, a kedvezőtlen fényviszonyok közötti AF-érzékelési tartomány nagyobb lesz, valamint bekerül a rendszerbe a gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban is használható AE-követés.

Amszterdam, Hollandia, 2019. május 16.: A Nikon ma bejelentette a 2.0-s firmware-verzió kiadását, amely tovább fokozza a teljes képes tükör nélküli fényképezőgépei, a Nikon Z 7 és Nikon Z 6 teljesítményét.

A frissítéssel érkező alább fontos funkciók tovább bővítik a vizuális kifejezési lehetőségek körét:
1. Szemérzékelő automatikus élességállítás (AF) állókép módban
2. Kedvezőtlen fényviszonyok közötti AF-érzékelési tartomány kiterjesztése
3. Az automatikus expozíció (AE) követési funkciója már gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban is használható

A 2.0-s firmware-verzió elsődleges funkciói

1. Szemérzékelő automatikus élességállítás (AF) állókép módban
Az új Szemérzékelő AF funkció automatikusan észleli az emberi szemeket az automatikus AF-mezőt használó (AF-S, AF-C) módban, és az észlelt szemekre állítja az élességet. Több ember szemének észlelése esetén a választógomb vagy a segédválasztó segítségével kiválaszthatja, hogy melyik szemre állítson élességet a fényképezőgép – még az elektronikus kereső használatakor is. A kép elkészítése után a felhasználó könnyedén ellenőrizheti, hogy a felvétel éles-e. Ehhez csak az „OK” gombot kell megnyomni, amellyel ráközelít a szemre, amelyet megpróbált élesre állítani.

2. Kedvezőtlen fényviszonyok közötti kibővített AF-érzékelési tartomány
Az új firmware-rel még gyorsabb automatikus élességállításra van lehetőség sötét vagy gyengén megvilágított jelenetek rögzítésekor – mind állóképek, mind videók rögzítésekor. A AF érzékelési tartományát* a Z 7 fényképezőgépen −1 Fé értékről –2 Fé értékre, a Z 6 modellen pedig –2 Fé értékről –3,5 Fé értékre terjeszti ki. Ha a Z 6 gyenge fényviszonyok közötti AF-funkciója engedélyezve van, a kedvezőtlen fényviszonyok között rendelkezésre álló AF-érzékelési tartomány* –4 Fé értékről −6 Fé értékre bővül**, így a fényképezőgép sötétebb környezetben is képes lesz az automatikus élességállításra.

3. AE (automatikus expozíció) követés gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban
Korábban a rendszer a gyors sorozatfelvétel első felvételénél zárolta az expozíciót. A 2.0-s firmware azonban már támogatja az AE (automatikus expozíció) követést a gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban, és ennek köszönhetően a fényképezőgép már az élességhez (AF-követés) hasonlóan az expozíciót is követni tudja. Ez biztosítja, hogy a gyors sorozatfelvétel során készített képek ne csak élesek legyenek, hanem az expozíciójuk is optimális maradjon – még akkor is, ha a fényerő a sorozatfelvétel készítése közben megváltozik.

Az új firmware (ingyenesen) letölthető a innen: https://downloadcenter.nikonimglib.com/


* Állóképek készítése AF-S módban, ISO 100 beállítással, f/2,0 objektívvel, 20 °C-on
** A kedvezőtlen fényviszonyok mellett használható AF-érzékelési tartomány a Z 7 fényképezőgépen nem haladja meg a −4 Fé értéket.