Nikon Z 6 és Z 7 RAW videó és 3D LUT

0

A Nikon elérhetővé tette a 3D Look Up táblázatát a Nikon Z 6 és Z 7 N-log videófelvételéhez, amely Rec. 709 színtér kompatibilitást biztosít a színtelítettség, a színtónus és a világosság módosíthatóságán felül. A precízebb utómunkálatokat lehetővé tevő fájl már elérhető a Nikon letöltési központjában.

A 3D LUT-on kívül ma a Nikon egy következő firmware frissítésben elérhető RAW videó kimenetet is bejelentett, amely még a 3D LUT támogatással kibővített N-Log-nál is szabadabb utómunkát tesz lehetővé, hasonlóképpen a RAW fotókéhoz. A RAW videómentés lehetősége azonban nem lesz azonnal elérhető a felhasználó által telepíthető firmware-rel, a Z 6 és Z 7 fényképezőgépeken szakszervizben is szükséges lesz belső frissítést elvégezni, amely térítés ellenében történik majd.

A RAW videó pontos elérhetőségéről a japán gyártó később közöl tájékoztatást.

Sajtóközlemény:


A NIKON KÜLÖN 3D KERESÉSI TÁBLÁZATOT TESZ KÖZZÉ AZ N-LOG FUNKCIÓHOZ, VALAMINT BEJELENTI A RAW-VIDEÓKIMENET TÁMOGATÁSÁT A NIKON Z 7 ÉS Z 6 ESETÉBEN

Amszterdam, Hollandia, 2019. augusztus 27.: A Nikon ma bejelent egy külön LUT-ot (keresési táblázatot) a Nikon Z 7 és Z 6 fényképezőgépek N-Log videófunkciójához. A Z 7 és a Z 6 fényképezőgépek új firmware-frissítése idén fog megjelenni, és támogatni fogja a RAW-videókimenetet egyenesen a fényképezőgépről*. A firmware lehetővé teszi a ProRes RAW-videóformátumban történő rögzítést az ATOMOS Ninja V 4K HDR monitoron/felvevőn. (Az ATOMOS a Nikon partnere a RAW-videókimeneti technológia kifejlesztésében.)

Ezzel a firmware-frissítéssel a Nikon Z 7 és Z 6 lesznek az első olyan fogyasztói fényképezőgépek, amelyek támogatják a RAW-videókimenetet, amely jelenleg csak a professzionális filmes kamerák esetén áll rendelkezésre. Akárcsak az állóképes RAW-formátum esetén, a RAW-videófájlokban található a legtöbb videóadat. Az utómunkálatok alatti színgradáció-igazítás még rugalmasabbá tételével a RAW-videókimenet támogatása egy szintre emeli a Nikon tükör nélküli fényképezőgépeket a professzionális filmes kamerákkal, így megfizethetőbb opciót kínál a filmgyártáshoz. A RAW-videókimenet funkció aktiválása egy további belső frissítést igényel, amelyet a helyi Nikon szervizközpontban lehet elvégeztetni díj ellenében.

A Nikon N-Log funkciójához készített LUT a Rec. 709 színtérrel kompatibilis. Mivel 3D LUT-ról van szó, az RGB-színeken kívül lehetővé teszi a fényerő, a színtelítettség és a színárnyalat módosítását. A LUT gyakorlatilag az RGB-színértékek előre megadott adatait jelenti, amelyek segítségével módosítható a videófelvétel megjelenése az utómunkálatok alatt végzett színgradáció-igazítás során. A Z 7 és a Z 6 N-Log HDMI-kimenetét 10 bites felvételre optimalizálták, így a képérzékelő teljes dinamikatartományát kihasználja. Több átmenetinformációt rögzít a csúcsfények és az árnyékok között, így rugalmasabb színgradáció-igazítást tesz lehetővé.

* Kérjük, vegye figyelembe, hogy a fényképezőgép belső beállítását egy hivatalos Nikon szervizközpontban felül kell vizsgálni a RAW-videókimenet aktiválásához! Ez a szolgáltatás helyben fizetendő díjjal jár.