Állati fókusz: új firmware a Nikon Z fényképezőgépekhez

0

A Nikon elérhetővé tette a tükör nélküli full-frame szenzoros Z 6 és Z 7 C3.00-ás, valamint az APS-C szenzoros Z 50 C1.10-es verziójú firmware-eit.

A Nikon Z 6 és Z 7 az alábbi módosításokat kapja:

  • Támogatottá váltak a ProGrade és a (B típusú) Lexar CFexpress memóriakártyák. További információkért látogasson el a tartózkodási helye szerinti Nikon weboldalra.
  •  Az a4 Egyéni beállítás (Autom. AF mező arc/szemérzék.) kibővült az Állatérzékelés lehetőséggel, amelynek révén automatikus élességállításkor kutyák és macskák esetén is használhatóvá válik az arc- és szemérzékelés. Tehát a fényképezőgép most már képes felismerni a kutyák és macskák arcát, illetve szemét, és rájuk állítani az élességet. Az állati arcérzékelés videó módban is használható (a szemérzékelés viszont nem).
  • Javult a témakövető AF funkcionalitása (ez a funkció akkor használható, amikor az AF mező mód beállítása az Automatikus AF mező):
    • A témakövető AF mostantól elindítható a fényképezőgép Fn1 vagy Fn2 gombjával, illetve az objektív Fn1 vagy Fn2 gombjával. A témakövető AF funkciót először hozzá kell rendelni a kívánt vezérlőgombhoz az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ f csoportjának (Vezérlők) f2 Egyéni beállításában (Egyéni vezérléskiosztás) vagy a g2 Egyéni beállításban (Egyéni vezérléskiosztás).
    • A fényképezőgép immár a digitális SLR fényképezőgépek 3D követés funkciójához nagyon hasonlóan reagál arra, amikor a felhasználó fénykép módban, a témakövető AF bekapcsolt állapotában az AF-ON gomb megnyomásával, illetve AF-C (folyamatos motoros automatikus élességállítás) módban a kioldógomb félig történő lenyomásával leállítja a témakövetést.
  •  Az EGYÉNI BEÁLLÍTÁSOK MENÜ f csoportjának (Vezérlők) f2 Egyéni beállítása (Egyéni vezérléskiosztás) kibővült az Objektív Fn2 gombja menüponttal, amelyben kiválasztható az egyes Z-bajonettes objektíveken lévő Fn2 gomb funkciója (2020. február 12-től, kizárólag a NIKKOR Z 70–200mm f/2.8 VR S objektívek esetében).
  •  Támogatottá vált az egyes Z-bajonettes objektíveken lévő élességállítási határérték-kapcsoló használata (2020. február 12-től, csak NIKKOR Z 70–200mm f/2.8 VR S objektívek esetében).
  •  A fényképezőgép immár gyorsabban reagál a kézi élességállításra, amikor a felhasználó automatikus élességállítás során elforgatja a Z-bajonettes objektív élességállító vagy vezérlőgyűrűjét. A vezérlőgyűrű azonban csak akkor tölti be ezt a szerepet, ha előzőleg hozzárendelték az Élességállítás (M/A) funkciót.
  • Az alábbi problémákat küszöböltük ki:
    • A Kereső fényereje beállítás kézi módosítása esetén a készenléti időzítő újraindításakor esetenként módosult a fényerő.
    • Az iOS 13 rendszert futtató iOS készülékeken a párosítás befejeződését követően esetenként megjelent egy Bluetooth-párosítási kérés.
    • Előfordult, hogy vízszintes vonalak jelentek meg a fényképeken. (csak Z 7)

A Nikon Z 50 C1.10-es firmwarében található módosítások a következők:

  • Támogatottá vált az egyes Z-bajonettes objektíveken lévő élességállítási határérték-kapcsoló használata (2020. február 12-től, csak NIKKOR Z 70–200mm f/2.8 VR S objektívek esetében). Az objektív Fn2 gombjának használata nem támogatott.
  • Az önarckép módban rögzítendő videók most már – az automatikus élességállítási mód beállításától függetlenül – AF-F (teljes idejű automatikus élességállítás) módban készülnek.

A firmware frissítéséhez szükséges fájlok, valamint a folyamat részletes leírása elérhető a hírünk alatti linkeken.

Sajtóközlemény:

KÉT FIRMWARE-FRISSÍTÉS TOVÁBBFEJLESZTETT FUNKCIONALITÁST BIZTOSÍT A NIKON Z SOROZATÚ FÉNYKÉPEZŐGÉPEIN

2020. február 18.: A Nikon ma bejelenti a 3.00-s firmware-verzió kiadását a Nikon Z 7 és a Nikon Z 6 teljes képes tükör nélküli fényképezőgépekhez, és az 1.10-es verziót a Z 50 DX formátumú tükör nélküli fényképezőgéphez. Ezek a firmware-frissítések számos fejlesztést kínálnak a meglévő funkciókhoz, így a fényképezőgépek tükör nélküli sorozata még sokoldalúbbá válik.

A Z 7/Z 6 firmware frissítése a 3.00-s verzióra új, Állatérzékelő AF funkcióval bővíti a jelenlegi is Arc-/Szemérzékelő AF funkcionalitást. Az Arc-/Szemérzékelő AF felismeri az emberi arcot és szemet, az Állatérzékelő AF felismeri a kutyák és macskák szemét és arcát a jobb élességállítás érdekében. Az Állatérzékelő AF beállítja az Ön számára az élességet, így a képek kreatív kompozíciójára összpontosíthat. A témakövetés szintén módosult, hogy jobban hasonlítson a Nikon digitális SLR fényképezőgépek 3D követés funkciójához a könnyebb használat érdekében. A frissítés további CFexpress* memóriakártya-márkák támogatását is tartalmazza.

A Z 50 1.10-es firmware-verziója az önarcképek Videó módban történő rögzítésénél javítja az AF-funkcionalitást. Ez a továbbfejlesztés azon felhasználói igényekre adott válasz, hogy a fényképezőgép a felvett arcokon tartsa az élességet.

A Nikon számára kiemelten fontos, hogy rugalmasan reagáljon a felhasználói felmerülő igényeire, és hogy olyan fényképezési élményt kínáljon, amely továbbra is serkenti a kreativitást.

*A CFexpress a CompactFlash Association (CFA) védjegye.

Az ezen firmware-frissítésekkel továbbfejlesztett funkciók

Z 7/Z 6 firmware-verzió 3.00

1. Állatérzékelő AF a kutyák és macskák szemére és/vagy arcára történő automatikus
élességállításhoz

Az Állatérzékelő AF az arc- és szemérzékelési funkciót terjeszti ki kutyákra és a macskákra. Több állat arcának vagy szemének észlelése esetén a választógomb vagy az érintésvezérlés segítségével kiválaszthatja, hogy melyik arcra vagy szemre állítson élességet a fényképezőgép. A videofelvétel során az állatok arcai is észlelhetők.

2. Fokozott használhatóság a Témakövető AF esetén
Az AF-C módban készített állóképekhez használt témakövetés úgy módosult, hogy a kezelése hasonlóbb legyen a Nikon digitális SLR fényképezőgépek 3D követéséhez. A fényképezőgép követi a témát, amíg a kioldógombot félig lenyomva tartja, vagy amig az AF-ON gombot lenyomva tartja. A könnyebb kezelhetőség érdekében a téma követése akkor ér véget, amikor a felhasználó leveszi az ujját a gombról, és a téma követése előtt kijelölt élességpontot újra aktiválja. Emellett az automatikus AF-mezős kijelzés a témakövetéses kijelzés közötti átváltás hozzárendelhető egy egyéni vezérlőelemhez. Ezek a módosítások javítják a témakövetési kezelhetőséget, és a keresőben történő keresés során egyszerűbbé teszik a téma aktiválását és módosítását.

3. CFexpress-memóriakártyák támogatása
A Sony CFexpress memóriakártyák mellett a ProGrade és a Lexar által gyártott B típusú CFexpress kártyákat is támogatja a Z 7/Z 6 3.00-s firmware-verziója.

Z 50 firmware-verzió: 1.10

Az önarcképek Videó módban történő felvételének vezérlésmódosítása
Jelenleg, ha az önarcképeket videó módban veszi fel, akkor az élességállítási mód AF-S módban rögzített. A 1.10-es verzióra történő frissítéssel az élességállítási mód AF-F módban lesz rögzítve. Ez a módosítás javítja a kezelhetőséget, mivel így a fényképezőgép a videófelvétel során a felhasználó arcán tartja az élességet.