Hivatalos: Itt a Nikon Z 50 és a DX formátumú Nikkor Z objektívek

0

A Nikon ma reggel bejelentette első APS-C szenzoros tükör nélküli fényképezőgépét, amelyet hasonlóképp, mint a full-frame szenzoros modelleket, a Nikon Z szériában indítja útjának.

A két számjegyű jelöléssel ellátott gép így az első DX formátumú szenzorral ellátott MILC, amelyhez két új objektívet is bejelentett a japán gyártó.
Elsőként azonban nézzük a Z 50-et.

A fényképezőgépet 20,9 Mpixeles felbontású, CMOS szenzorral látták el (mint a Nikon D500-at), amely manapság visszafogott felbontást jelent az APS-C szenzorméretű fényképezőgépek között (a DSLR vonal a Nikonnál a D500-at és a D7500-at leszámítva mind 24 Mpixeles felbontást kínál). A szenzor felületén 209 fázis-különbség érzékelő képpontot is elhelyeztek, amely a képmező 90%-át fedi le. Szemben a full-frame szenzoros Z 6 és Z 7 modellekkel, a Z 50 nem rendelkezik szenzorstabilizálással.

A képek komponálására 2,36 millió képpontos OLED elektronikus keresőt, illetve a hátsó, lefelé és felfelé dönthető 3,2″-os 1,04 millió képpontos, érintésérzékeny LCD-t is használhatjuk.
Videofelvételt Ultra HD felbontásban is rögzíthetünk 24, 25 és 30 kép/mp frissítéssel, Full HD felbontásban 24, 25, 30, 50, 60 kép/mp is elérhető, illetve 100 vagy 120 kép/mp-cel slow-motiont is készíthetünk. A jobb hangminőség érdekében külső mikrofon is csatlakoztatható a Z 50-hez.

A gép UHS-II átviteli módot alkalmazó SD kártyafoglalatot kínál, a gyors képáttöltésért pedig 802.11ac szabványú Wi-Fi vezérlőt és Bluetooth adaptert is tartalmaz, amely a gép távoli vezérlésére is használható.

Az új fényképezőgéphez két új objektív is megjelent, a nagylátószögű alapzoomnak számító, (4,5 Fé hatékonyságú) optikai stabilizátorral ellátott Nikkor Z DX 16-50mm f/3,5-6,3 VR (egy kisfilmes 24-75mm-es objektív látószögét kínálja), és a szintén optikai stabilizátoros (5,5 Fé hatékonyságú) telezoom, a Nikkor Z DX 50-250mm f/4,5-6,3 VR (látószöge megegyezik egy kisfilmes 75-375mm-es objektívével). Mindkét objektív összecsukható kivitelű, így a tükörreflexeseknél megszokottaknál jóval kisebb helyet foglal, olyannyira, hogy a 16-50mm-es modell szinte pancake objektív méretűre összecsukható.

Mivel a Nikon Z 50 is Z bajonettet használ, így a korábban megjelent, már piacon lévő Nikkor Z objektívek is használhatók a Z 50-en (a gyújtótávolság szorzó 1,5×-es, ugyanúgy, mint a DX formátumú DSLR-ek esetében).

A Nikon Z 50 ez év novemberétől lesz kapható, a váz ára 950 euró lesz, a 16-50mm-es DX Nikkor Z objektívvel és FTZ adapterrel együtt 1250 euróba, a két új objektívet tartalmazó dupla kit pedig 1340 euróba kerül majd.

A fényképezőgépről bővebben a Testközelből: Nikon Z 50 cikkünkben számolunk be.

A Nikon Z 50 főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: APS-C méretű (DX formátumú) 20,9 Mpixeles CMOS
 • Érzékenység: ISO100-51200 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO50 és ISO204800-ig 1 Fé lépésekben
 • Objektív: Z bajonett
 • 2,36 millió képpontos elektronikus kereső
 • DSLR-nél karcsúbb felépítés
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • RAW formátum támogatása
 • 11 kép/mp sorozat sebesség folyamatos AF mellett
 • LCD: 3,2″ 1,04 millió szubpixel, érintésérzékeny, 180 fokban felfelé, 90 fokban lefelé dönthető
 • 3840×2160 pixeles videórögzítés (30, 25, 24 kép/mp) vagy 1920×1080 pixel (24, 25, 30, 50, 60, 100, 120 kép/mp), max. 4 GB-ig, ill. fél óráig
 • Automatikus élességállítás: 209 pontos hibrid (fázis-különbség és kontraszt alapú), intelligens szemérzékelő algoritmus
 • beépített, felpattanó vaku
 • SD/SDHC/SDXC UHS-I memóriakártya foglalat (egy darab)
 • EN-EL25 Li-ion akkumulátor (320 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
 • Micro USB2.0 és micro HDMI csatlakozás, mikrofon bemenet

Részletes műszaki adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.

Sajtóközlemény:

A Z 50 DX TÜKÖR NÉLKÜLI FÉNYKÉPEZŐGÉP ÉS AZ ELSŐ NIKKOR Z DX OBJEKTÍVEK CSATLAKOZNAK A NIKON Z CSALÁDHOZ

Hollandia, Amszterdam, 2019. október 10.: A Nikon ma bemutatja a Nikon Z 50-et, a Z sorozat első DX-formátumú tükör nélküli fényképezőgépét és az első két NIKKOR Z DX-zoomobjektívet, a NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR és a NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR objektívet. A remek képminőségnek köszönhetően a vadonatúj Nikon Z 50 tökéletesen éles fényképeket és 4K-s videókat készít, amelyek részletgazdagok, ragyogó színűek, és amelyeknek valódi mélységük van. A Z 50 fényképezőgépet az új NIKKOR Z DX-objektívekkel kombinálva az új DX tükör nélküli rendszer lenyűgöző képeket készít a nagy látószögtől a telefotóig minden beállítás mellett.
Nagyméretű, 20,9 megapixeles DX-formátumú érzékelőjével a Z 50 a Nikon tükör nélküli rendszerének optikai előnyeit egy erős és kompakt DX-vázban egyesíti. Az elismert Nikon Z 7 és Z 6 fényképezőgépből örökölt funkciók közé tartozik a széles Nikon Z-bajonett és a gyors, széles lefedettségű hibrid AF- (automatikus élességállító) rendszer. A Z 50 éles képű elektronikus keresővel, dönthető érintőképernyővel, valamint Nikon tükör nélküli fényképezőgépeket oly kényelmessé tévő mély markolattal is el van látva. Az intelligens szemérzékelő AF-funkciónak köszönhetően a Z 50 nagyszerű a portréfotózáshoz, az akár 11 kép/mp sebességű sorozatfelvétel (AF-/AE-funkcióval) pedig a gyorsabb történések is megörökíthetők. A Z 50 teljes mértékben kompatibilis az FTZ bajonett-adapterrel, amelynek segítségével a NIKKOR DSLR-objektívek is használhatók a fényképezőgéppel.¹
Mindkét Z-bajonettes DX-objektív optimalizálva van a széles Nikon Z-bajonett kiváló fénygyűjtő képességéhez. Ezek a zoomobjektívek gyorsan, csendben és folyamatosan állítják az élességet, így kiválók mind a videókhoz, mind az állóképekhez. A rendkívül jól hordozható NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR „palacsinta” formátumú vékony zoomobjektív, amellyel a nagy látószögtől a portréfotózásig minden helyzetben gyönyörű képek készíthetők. A NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR egy kompakt zoomos telefotó-objektív: egyedi portrék komponálását éppúgy lehetővé teszi, mint a távoli történések megörökítését – ráadásul mindezt stabilan, simán és precízen végzi.
Jordi Brinkman, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „A Nikon új Z 50 tükör nélküli rendszerű fényképezőgépe a kreativitás és a teljesítmény izgalmas elegyét kínálja a fotózás és a videózás szerelmeseinek. Az új NIKKOR Z DX-objektívek mellett az új gép teljes mértékben kompatibilis az összes Z-bajonettes objektívvel is. Ha pedig valakinek már vannak F-bajonettes objektívjei és kiegészítői, azokat is használhatja az új rendszerrel. Legyen szó akár tapasztalt Nikon DSLR-tulajdonosokról, akár első alkalommal Nikon gépet használókról, a Nikon DX tükör nélküli rendszer rengeteg növekedési lehetőséget kínál.”
Nikon Z 50
Kiváló képminőség: széles Nikon Z-bajonett; nagyméretű, 20,9 MP-es, DX-formátumú (APS-C) CMOS-érzékelő, valamint gyors EXPEED 6 képfeldolgozó egység.
Mindvégig éles: Hibrid AF- (automatikus élességállító) rendszer. Az érzékelőn lévő 209 AF-pont a kép nagyjából 90%-át fedi le vízszintesen és függőlegesen, hogy a képélesség a kép teljes területén páratlan legyen.
Ragyogó teljesítmény gyenge fényben is: nagy, 100 és 51 200 közötti ISO-tartomány és -4 Fé értékig működő automatikus élességállítás kedvezőtlen fényviszonyok mellett is.
Az intelligens szemérzékelő AF automatikusan a fotóalany szemére állítja az élességet, akár egyedül van, akár tömegben.
Gyors sorozatfelvétel: akár 11 kép/mp automatikus élességállítással (AF) és automatikus expozícióval (AE).
Csendes működés: a Nikon Z 50 csendesen állítja az élességet, és rendelkezik néma fényképezési üzemmóddal is.
4K-s videók: a felhasználók rögzíthetnek 30p sebességű 4K-s/UHD-videókat rögzíthetnek, valamint Full HD felbontású videókat vehetnek fel a kivágási tényezővel kapcsolatos korlátozások nélkül. 4K-s felbontású time-lapse képsorozatok készíthetők közvetlenül a fényképezőgépen.
Simán működő elektronikus kereső: a rendkívül éles (2 360 000 képpontos) elektronikus kereső természetes, a DSLR-gépek optikai keresőjéhez hasonló képet ad. Emellett azt is megtekintheti, hogyan fognak festeni a képek a beállítások alkalmazása után.
Nagyméretű, dönthető érintőképernyő: a nagy felbontású (1 040 000 képpontos) LCD-monitor az okostelefonokhoz hasonló érintéses vezérlést kínál. Felfelé és lefelé dönthető a videózás és önarcképek készítése közbeni maximális rugalmasság érdekében.
Kreatív effektusok: 20 beépített effektus a fényképezőgépen fényképekhez és videókhoz. Az effektusok intenzitása az előnézetük megtekintése közben állítható.
DX tükör nélküli váz felnyíló vakuval: könnyen hordozható, erős magnéziumötvözetből készült felső és elülső rész.
A Nikontól megszokott ergonómia: mély markolat a kényelmes fogás érdekében, valamint gondosan elhelyezett gombok, tárcsák és érintőképernyős vezérlőelemek.
Egyszerű, DSLR-stílusú menürendszer: azonnal ismerős lesz a Nikon DSLR-gépek felhasználói számára, és a Nikon fényképezőgépekkel most ismerkedők is könnyen megtanulhatják.
Gyors csatlakozási lehetőségek: A Wi-Fi®- és Bluetooth®-kapcsolattal, valamint a Nikon SnapBridge alkalmazásával egyszerűen elküldheti a fényképeket és a videókat bármilyen eszközre megosztás vagy tárolás céljából.
Magával ragadó rendszer: kompatibilis az FTZ bajonettadapterrel és a Nikon DSLR-tartozékokkal, köztük a fényképezőgépek távvezérlőivel, a DSLR-vakukkal, a mikrofonokkal és egyebekkel.

NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR
Rendkívül jól hordozható, nagy látószögű zoomobjektív: gyors élességállítású objektív a nagy látószögtől a normálig terjedő 16–50 mm-es gyújtótávolság-tartománnyal (FX-formátum/35 mm-es formátumban kifejezve 24–75 mm).
0,2 méteres minimális fókusztávolság: így a felhasználók a közeli részleteket is élesre állíthatják.
Beépített rázkódáscsökkentés az objektívben: a szokásosnál akár 4,5 lépésközzel lassabb záridővel fényképezhet.² Élesebb képeket készíthet gyenge fényviszonyok esetén is, valamint stabil videókat vehet fel még menet közben is.
Hangtalanul működő vezérlőgyűrű: az olyan fontos beállítások vezérléséhez, mint a kézi élességállítás, a rekeszérték és az expozíciókompenzáció.
Objektív zsebben: mindössze 135 grammot nyom, és behúzva olyan lapos, akár egy palacsinta.

NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR
Kompakt zoomos telefotóobjektív: gyors élességállítású objektív a normáltól a telefotóig terjedő 50–250 mm-es gyújtótávolság-tartománnyal (FX-formátum/35 mm-es formátumban kifejezve 75–375 mm).
0,5 méteres minimális fókusztávolság: így éles képeket készíthet a közelebbi témákról.
Objektíven belüli rázkódáscsökkentés: a szokásosnál akár 5 lépésközzel lassabb záridővel fényképezhet. ²
Hangtalanul működő vezérlőgyűrű: az olyan fontos beállítások vezérléséhez, mint a kézi élességállítás, a rekeszérték és az expozíciókompenzáció.
Könnyű útitárs: Behúzott állapotban szuperkompakt objektív, amely 405 grammot nyom.
¹ Az Ön Nikon Z fényképezőgépével nagyjából 360 F-bajonettes NIKKOR objektív használható. A NIKKOR objektívrendszerrel kapcsolatos további információért keresse fel a Nikon webhelyét.
² A CIPA-szabványok alapján.