Jön a Nikon Z 58mm f/0,95 Noct és itt az új útiterv is

0

A Nikon a hónap végén dobja piacra nagy fényerejű Nikon Z 58mm f/0,95 Noct objektívét, amelynek fejlesztését már a Nikon Z 6 és Z 7 fényképezőgépek bejelentésénél megemlített.

A 10 csoportban 17 lencsetagot tartalmazó, manuális élességállítású objektívbe három aszférikus és négy extra alacsony szórású (ED) lencsetag is került, a fejlesztés során pedig arra is ügyeltek, hogy az éjszakai fotózásnál fontos apró fénypontok (csillagok) a képmező egész felületén torzulás (kóma) nélkül jelenjenek meg.

A nem kevesebb, mint 2 kg-ot nyomó objektív felső részére OLED megjelenítőt építettek, ahol a rekeszt, a tárgytávolságot, valamint a mélységélesség-skálát is képes megjeleníteni. Az objektív hátulján lévő vezérlőgyűrű, illetve az oldalsó L-Fn gomb funkcióját a gépvázról programozhatjuk.

A Nikon Z 58mm f/0,95 Noct ára 8000 amerikai dollár lesz.

A Nikon frissítette a Z rendszerhez készülő objektívjeinek útitervét is, amelyen újdonságként megjelent egy 60 és 105 mm-es makró objektív, egy 24-105mm-es standard zoom, egy 100-400mm-es és egy 200-600mm-es telezoom, egy 18-140mm átfogású utazózoom a Z 50 APS-C MILC-hez, egy 24-200mm-es utazózoom (full-frame-hez), valamint két fix gyújtótávolságú objektív is, amelyek 28 és 40 mm gyújtótávolságúak lesznek.

Sajtóközlemény:

TÜKÖR NÉLKÜLI RENDSZEREK ZSENIALITÁSA KEDVEZŐTLEN FÉNYVISZONYOK KÖZÖTT: A NIKKOR Z 58MM f/0.95 S NOCT OBJEKTÍV

Hollandia, Amszterdam, 2019. október 10.: Ma a Nikon egy ikonikus objektívet mutat be tükör nélküli fényképezőgépeihez: a NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct objektívet. A Nikon legendás F-bajonett Noct klasszikus megjelenésével és forradalmi optikai kialakításával, rendkívül szélesre nyitott rekeszével és kivételes élességével páratlan új lehetőségeket kínál kedvezőtlen fényviszonyok mellett is.

A hibátlanul kialakított NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct egy vadonatúj kézi élességállítású objektív. A széles Z-bajonett és a nagy f/0,95 rekesz az új lehetőségek egész tárházát kínálja kedvezőtlen fényviszonyok mellett is. A portréktól kezdve, az éjszakai látképeken át a videózásig a hihetetlen mélységélesség az élességgel párosítva teszi lehetővé, hogy minden kép mozifilmbe illő stílusban készülhessen el.

Két tükröződésgátló bevonat – az ARNEO bevonat és a nanokristály bevonat – együttműködése hatékonyan csökkenti a szellemképek és tükröződések előfordulását, a színeltérés-korrekciót pedig a precíziós, nagy átmérőjű zúzott aszférikus objektívelemeknek és a magas törésmutatónak köszönhetően drámaian javítja. A kemény fluorbevonat taszítja a port, a szennyeződéseket és a nedvességet a képminőség feláldozása nélkül.

Az OLED információs panel segítségével az objektíven gyorsan és közvetlenül ellenőrizheti a rekeszértéket, a fókusztávolságot és a mélységélességet, az értelemszerű vezérlőgyűrűvel pedig zökkenőmentesen és csendesen vezérelheti a funkciókat, például rekeszértéket és az expozíciókompenzációt is. AE-rögzítés, fénymérés, sorozatkészítés: a kibővített Fn gomb segítségével akár 17 hozzárendelhető funkció feleltethető meg a fényképezőgép vázán lévő Fn gombnak. A feliraton lévő betűk rögzítik az objektív nevét és adatait a kifinomult megjelenésért és tartós olvashatóságért.

A portréfotósok témája éles lesz – még a legnagyobb, f/0,95 rekesszel készült fényképeken is – és kivételes esztétikai vezérlés lesz birtokukban, bármilyen fényben. A lenyűgöző háttérelmosás garantált, egyenletes átmenetekkel rendelkezik a kép szélei felé.

Az éjszaka megörökítése még sosem volt ennyire egyszerű. 10 csoportban 17 objektívelemmel rendelkező optikai kialakítás biztosítja, hogy a pontszerű fényforrások is gyönyörű részletességgel jeleníthetőek meg, még a legnagyobb rekesznyílás mellett is. Az éjszakai tájképektől kezdve a csillagokról készített fényképekig az eredmények lenyűgözőek.

A videósok élvezni fogják a NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct maximális rekeszének hatalmas szabályozási terjedelmét a mélységélességben, az erőteljes filmes felvételek készítése során, amely érzelmekkel, karakterrel és hangulatossággal teli.

Dirk Jasper, a Nikon Europe BV termékmarketing-igazgatója így mutatja be az objektívet, amely 58 mm es gyújtótávolságával a jól ismert F-bajonett Noct objektívek előtt tiszteleg: „A NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct nem csak az optikai tervezés csúcsa, hanem a Nikon Z-bajonettek fejlődése mögötti alapelvet is megtestesíti – létrehozni a legjobb optikai minőségű objektíveket. Ez az objektív tiszteletben tartja a múltat, miközben hatalmas előre mutató lépést reprezentál kedvezőtlen fényviszonyok mellett is. Izgalmas látni, ahogy a Z-bajonett rendszer ígéretei ilyen erőteljesen valóra válnak.”

Főbb jellemzők
ARNEO bevonat + nanokristály bevonat: A két tükröződésgátló bevonat hatékonyan csökkenti a szellemképeket és tükröződéseket. A Nikon ARNEO bevonata kiküszöböli a függőlegesen beeső fényt. A nanokristály bevonat az átlósan érkező beeső fényt szűri ki.
Zúzott aszferikus objektívelemek: A precíziós, nagy átmérőjű aszferikus objektívelem magas törésmutatóval drámaian javítja a színeltérés-korrekciót.
Fluor bevonat: A Nikon strapabíró lencsebevonata taszítja a vizet, a szennyeződéseket és a nedvességet a képminőség feláldozása nélkül.
Nagy pontosságú élességállító gyűrű: Állítsa be az élességet extrém pontossággal és természetes nyomatékkal. Állóképek és mozgóképek készítéséhez is ideális.
Felirat: A feliraton szerepel az objektív neve és adatai a kifinomult megjelenésért és tartós olvashatóságért.
OLED információs panel az objektíven: Gyorsan ellenőrizheti a rekeszértéket, a fókusztávolságot és a mélységélességet az objektíven.
Értelemszerű vezérlőgyűrű: Hozzárendelhet és vezérelhet funkciókat, például a rekeszértéket és az expozíciót.
Kibővített Fn gomb: A hozzárendelhető funkciók megfeleltethetők a fényképezőgép vázán lévő Fn gomboknak.