Megérkezett a RAW videókimenet támogatása a Nikon Z 6 és Z 7 gépekbe

0

Elérhetővé tette a Nikon a Z 6 és Z 7 fényképezőgépeihez készült új firmware-eit.

Az új, C3.20-as verzióval az alábbi változások lépnek életbe:

  • A RAW videó kimenet egy díjköteles szolgáltatásként biztosított frissítés igénybe vétele esetén használható, * e szolgáltatáson keresztül a 3.20-as firmware-verzió támogatja a Blackmagic Design külső videofelvevőket (jelenleg a Video Assist 5″ 12G HDR és a Video Assist 7″ 12G HDR modellt). Amennyiben már megvásárolta fényképezőgépéhez a RAW videó kimenet frissítését, a Blackmagic Design külső videofelvevők támogatása automatikusan elérhetővé válik, miután a fényképezőgépen futó firmware-t frissítette a 3.20-as verzióra.
  •  Az Apple Final Cut Pro X (10.4.9-es vagy újabb verzióinak) felhasználói a díjköteles szolgáltatásként biztosított RAW videó kimenet frissítésének igénybe vétele esetén most már beállíthatják az ATOMOS NINJA V külső videofelvevőre továbbítani kívánt ProRes RAW felvételek ISO érzékenységét, kijelzését és színhőmérsékletét. *

    < RAW kimenettípus kiválasztása >
    RAW videó készítése előtt a csatlakoztatott felvevőkészülék típusa alapján válassza ki a megfelelő beállítást a BEÁLLÍTÁS MENÜ HDMI > Speciális > RAW output options > RAW output type menüpontjában: válassza a Type A beállítást NINJA V felvevőkhöz és a Type B lehetőséget Video Assist felvevőkhöz.

  •  Támogatottá vált a NIKKOR Z 50mm f/1.2 S objektívek használata.
  •  Az alábbi problémákat küszöböltük ki:
    •  NIKKOR Z objektív használata esetén néha előfordult, hogy az élességállító gyűrű vagy (ha az Élességállítás (M/A) beállítást rendelték hozzá a vezérlőgyűrűhöz) a vezérlőgyűrű elforgatása esetén sorozatkészítéskor nem aktiválódott a kézi élességállítás.
    •  Az expozíció jelző nem jelent meg M módban, amikor a felhasználó nem-CPU objektívet rögzített FTZ bajonett adapteren keresztül.
    •  A készülék nem választott ki bizonyos rekeszértékeket, amikor a felhasználó az alábbi objektívek vezérlőgyűrűjének elforgatásával videó módban rögzítette a rekeszt:
      •  NIKKOR Z 24-50mm f/4-6.3
      •  NIKKOR Z 24-200mm f/4-6.3 VR
      •  NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR
      •  NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR
  •  NIKKOR Z objektív használatakor esetenként sorozatkészítés során nem várt rekeszértékek jelentek meg M módban, ha a felhasználó olyan sorozatkészítési beállítást választott, amely módosította a rekeszt.
  •  A motoros rekesz vezérlői néha nem reagáltak, miután a készenléti időzítő hosszú ideig működött videó módban.

* A RAW videó kimenet frissítését díjköteles szolgáltatásként biztosítjuk. További tájékoztatásért forduljon egy hivatalos Nikon szervizhez.

A frissítések elérhetők a Nikon Letöltési központjában, közvetlen linkeket a hírünk alatt közlünk.

Sajtóközlemény:

KETTŐ ÚJ FIRMWARE FRISSÍTÉS A NIKON Z FÉNYKÉPEZŐGÉPEK FUNKCIÓINAK TOVÁBBI BŐVÍTÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

Amsterdam, Hollandia, 2020 december 17: a mai napon a Nikon örömmel jelenti be, hogy a Z 7 és Z 6 tükörnélküli fényképezőgépek RAW video kimenete*1, *2 immáron kompatibilisek a Blackmagic Design*3 által gyártott külső rögzítő rendszerekkel.

Az új firmware lehetővé teszi, hogy a professzionális minőségű videó rögzítés már nem csak ProRes RAW, hanem Blackmagic RAW minőségben is megvalósuljon. A Z 6 és Z 7 tükörnélküli fényképezőgépekkel 12-bit 4K UHD vagy full-HD RAW formátumú videók készíthetők külső rögzítő csatlakoztatásával HDMI-n keresztül, ezáltal kiterjesztődnek a felvételi lehetőségek a RAW video rögzítésben további magas szintű munkákat támogatva.

Továbbá, az Atomos Ninja V külső rögzítőre felvett ProRes RAW videók már szintén kompatibilisek az ISO valamint a szín hőmérsékleti beállításokkal, amelyek az Apple Final Cut Pro 10.4.9 vagy később verzióiban érhetőek el. Ezek a fejlesztések kibővítik video szerkesztési lehetőségeket Final Cut Pro használata esetén.

A Blackmagic Design külső rögzítőre felvett RAW video támogatás csak olyan fényképezőgépek esetében lehetséges, amelyek már frissítve lettek RAW video kimenettel. A 3.2-es firmware verzió frissítéséhez nem szükséges Nikon Szerviz szolgáltatás igénybevétele.

A firmware frissítést megelőzően a fényképezőgép belső beállításait módosítani kell egy hivatalos Nikon szervizpont segítségével, ahhoz, hogy a RAW video kimenete elérhetővé váljon. Az eljárás díjköteles, további részletekért forduljon a helyi Nikon Szolgáltatási központhoz.

*1 A RAW video kimenet funkciójának biztosítása egy díjköteles szolgáltatás a Nikon szervize által.
*2 A Z 7 esetében a RAW video kimenet csak full-HD video rögzítést biztosít FX alapú képformátummal és 4K UHD video rögzítést DX alapú képformátummal.
*3 Az Atomos Ninja V és immáron a Blackmagic Video Assist 5” 12G HDR és Black Magic Video Assist 7” 12G HDR is alkalmazható Nikon RAW video rögzítésre ProRes RAW és Blackmagic RAW formátumban (a felsorolt rögzítökön kívüli egységekre nem garantált a kompatibilitás – 2020. November 12).