Hivatalosak: Nikon Z 6 és Nikon Z 7 full-frame MILC-ek

0

A Nikon még 2011-ben mutatta be első tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgép vázait, amelyekbe 1″ méretű (APS-C-nél kisebb, de kompaktokénál nagyobb) szenzor került. Akkoriban úgy tűnt, hogy komoly jövő áll a kis méretű, de villámgyors gépek előtt. Ez már csak abból is derengett, hogy a japán gyártó rengeteg objektívet fejlesztett az új rendszeréhez. Évről évre jöttek ki az új modellek, majd egyszer csak belassult a modellfrissítés folyamata. 2015-től gyakorlatilag úgy tűnt, csak a kötelező frissítésekkel jelentkezik a Nikon, nagy előrelépések nem történtek, ráadásul az is kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy az 1″ típusú szenzorban nem nagyon van további potenciál a 20 Mpixeles felbontásnál (ami persze bőven elég a legtöbb esetben, de az APS-C szenzoroknál a 24 Mpixel felett is várható még valami, így számszerűen egyértelmű hátrányban van az 1″ típusú szenzor miatt a Nikon 1 rendszere) .

Időközben felröppentek olyan hírek is, miszerint a Nikon felhagy a Nikon 1 rendszerrel, ezt azonban többször is cáfolták. Jelenleg azonban már a Nikon japán weboldalán a kifutott (discontinued) termékek között szerepelnek a Nikon 1 vázak és az 1 Nikkor objektívek is.

Az eltelt hét év alatt sok-sok interjúban többször is arról faggatták a Nikon éppen mikrofon elé álló képviselőjét, hogy várható-e APS-C vagy full-frame szenzoros Nikon MILC, hiszen a konkurencia már sok APS-C szenzoros MILC-et kínál, ugyanakkor a profik részéről érezhető az igény a full-frame MILC-ekre is (amelyet egyébként a Sony remekül meg is lovagolt, sikerének egyik kulcsa pont a full-frame MILC-ei). A válasz mindig úgy hangzott, hogy nincs tervben full-frame MILC készítése, de lehetséges, hogy egy későbbi időpontban elgondolkozik a gyártó egy lehetséges bevezetésről. Mindenesetre az látszott, hogy a Nikon nem tekinti komoly feladatnak a felsőbb kategóriás MILC szegmensben való szereplést, mintha nem hitt volna a MILC-ek jövőjében.

Úgy tűnik azonban, hogy végül mégis időben léptek és kezdték el a full-frame szenzoros MILC-ük (sőt, most már tudjuk: MILC-eik) fejlesztését, hiszen hamarabb tudtak kijönni vele, mint a fő konkurens Canon. Bár kicsi rá az esély, hogy egy canonos profi majd pont Nikon full-frame MILC-re vált, hiszen a Canon EF bajonettes objektívek nem lesznek használhatók az új Nikon Z gépeken (míg a Sony Alpha MILC-eken gond nélkül fotózhatunk velük autofókusszal is), lélektanilag azért nem mellékes, hogy a Canon most ismét le van maradva (bár pletykák szerint ők sincsenek már messze a bejelentéstől, de ez előre láthatóan csak a Photokina után lesz).

A Nikon Z 6 és Z 7 MILC-ek nem csak felépítésükben és filozófiájukban szakítanak az eddigi módszerrel (DSLR-ekkel), hanem maga a bejelentés módja is forradalmi a Nikon részéről. Eddig ugyanis a DSLR-ek esetében még a komoly gépeknél is csak a gép fejlesztéséről esett szó a hivatalos megjelenés előtt, majd pár hónappal később következett a szokásos bejelentés. Most azonban a Nikon komoly médiakampányt és egyfajta agymosást tartott, hiszen folyamatosan tartotta fenn az érdeklődést és a figyelmet a full-frame MILC-ei iránt a pár naponta közzétett kedvcsináló videóival (arra persze vigyáztak, hogy semmi komoly ne derülhessen ki a kisfilmekből).

Ma azonban eljött végre a hivatalos bejelentés pillanata, amikor is minden részletre fény derült.
A bejelentést élő közvetítésben tudósították magyar idő szerint reggel 6 órától, amelyet természetesen mi is követtünk.

Nézzük hát, mit hozott nekünk a Nikon:

A japán gyártó két full-frame (36×24 mm méretű) hátsó megvilágítású (BSI) CMOS szenzorral szerelt MILC modellt jelentett be, a kisebb felbontású, de gyorsabb Z 6-ot, valamint a nagyobb felbontású Z 7-et. Előbbi 24,5 Mpixel felbontású, míg utóbbi 45,7 Mpixeles (mint a D850).

Igazán impozáns, hogy (a cserélhető objektíves gépeinél) eddig csak optikai stabilizációt alkalmazó Nikon végre beadta a derekát és 5 tengelyes szenzor stabilizálást is beépített az új MILC vázakba, ami persze egyben azt is jelenti, hogy a korábbi, nem stabilizátoros F bajonettes objektívek is használhatók lesznek stabilizálással (az F bajonettes objektívek a csomagban mellékelt FTZ adapter segítségével tekerhetők fel a Nikon Z gépekre). A stabilizátor hatékonysága 5 Fényérték.

A gépek természetesen új bajonettet kaptak, amelyek az F bajonettnél kicsivel nagyobbak, belső átmérőjük 55 mm-es, így lehetőség nyílik akár f/0,95 fényerejű objektív készítésére is.

A Z jelölést kapott bajonettel első körben három objektív jelenik meg, a 24-70mm f/4 S, az 50 mm f/1,8 S és a 35 mm f/1,8 S változatok, majd kicsit később érkezik az 58mm f/0,95 S is. Az előbb említett módon a mellékelt FTZ adapter segítségével az F bajonettes objektíveket is használhatjuk az új vázakon. A bajonett és szenzor közötti távolság (flange back) csupán 16 mm, így igazán tömzsi vázak létrehozására is mód nyílt.

Az időjárásálló szigeteléssel is ellátott új modellek videofelvétel terén is jól teljesíthetnek a Nikon full-frame MILC-ei, Ultra HD felbontást kínálnak majd, mikrofon, valamint fejhallgató csatlakozókkal támogatva. A maximális képfrissítés 30 kép/mp lesz, de elérhető lesz HDMI kimeneten N-Log mentési lehetőség is (4:2:2 10 bit), élkiemelés és zebra minta is. A hosszú idejű gondtalan filmezéshez kiegészítő akkumulátoros markolatot is kínál a gyártó.

Time-lapse 8k felbontásban is készíthető, de az egyes képek videóvá összeillesztéséhez külső szoftvert kell használnunk.

Tükör nélküli gépekről lévén szó, két fontos dolgot kell szem előtt tartanunk, ha DSLR-ről váltunk: egyrészt nem kapunk optikai keresőt, a helyét a szolgáltatásokban többet kínáló, de első körben nyilván szokatlan elektronikus kereső váltja fel (az elektronikus keresők előnyeiről, hátrányairól korábbi bejegyzésünkben már értekeztünk), ez 3,6 millió képpontból alkotja az élőképet, így kiváló részletgazdagság várható a megjelenített képtől, másrészt az élességállítás nem egy külön fókuszszenzoron, hanem magán a fő képérzékelőn történik, gyakorlatilag teljesen kiiktatva ezzel a front/backfocus hibákat. A két gép között fókuszrendszerben is találunk eltérést, legalábbis a fókuszpontok számában, hiszen míg a Z 6 273 fókuszpontot kínál, a Z 7-nél 493 áll rendelkezésünkre (a képmező 90%-át fedték le fókuszpontokkal). A számszerű adatoknál persze sokkal izgalmasabb az, hogy milyen lesz az automatikus élességállítás sebessége, hiszen az eddigi DSLR gépek LiveView módban történő AF-jei nem brillíroztak különösebben (a Canon Dual Pixel CMOS AF-e bizony sokkal gyorsabb, de még ezt is bőven lekörözi az Olympus hipergyors fókuszmeghajtása). Jó hír azonban, hogy az új gépek szenzorai hibrid fázis-különbség és kontraszt alapú autofókuszt kínálnak, így a gyors fókusznak nincs elvi akadálya. A mai napon a Nikon bemutatja az új gépeket a magyar fotósoknak és a sajtó munkatársainak is, ahová mi is hivatalosak vagyunk, így remélhetőleg testközelből is beszámolhatunk az új gépekről, többek között a fókuszsebességről is.

Sorozat sebesség tekintetében nincs szégyenkezni valójuk az új modelleknek, a nagy felbontású Z 7 9 kép/mp-et, a kisebb felbontású Z 6 12 kép/mp-et kínál.

Bár a nagy szenzoros tükör nélküli cserélhető objektíves gépek nem azért készülnek, hogy kisebbek és könnyebbek legyenek (szemben a kisebb szenzoros MILC-ekkel, ahol ez sokszor komoly előny), a Z 6 és a Z 7 egyaránt nyújtanak előnyt e téren is a full-frame DSLR-ekhez képest. Míg a Nikon D850 915 grammot nyom objektív nélkül, a két új Nikon MILC csupán 675 grammosak. Igaz, ebben az is komoly szerepet játszik, hogy a D850 jóval magasabb gép és a markolata is méretesebb, a Z 6 és Z 7 méreteiben inkább egy középkategóriás APS-C DSLR-hez hasonlít, mint a D7500, ami 720 grammos.

A képfájlok gyors kimentéséhez XQD kártyát támogatnak az új gépek, amelyek akár 500 MB/s közeli írási sebességet is kínálhatnak. Viszont jelezve, hogy a Z 6-tal és Z 7-tel még nem a profi szegmenst célozta meg a Nikon, memóriakártyából csak egyet dughatunk a gépbe (így viszont egy kicsit fájó lehet haladó amatőr fotósoknak, hogy SD kártya támogatás nincs, csak a drága XQD használható).

A Nikon Z 7 szeptember végétől lesz kapható, a váz ára 1.150.000 Ft lesz, a Z 6-ra november végéig kell várnunk, ezt a modellt 700.000 Ft-ért vehetjük majd meg. A Nikkor Z 24-70mm f/4 S ára 350 ezer Ft, a Nikkor Z 35mm f/1,8 S ára 300 ezer Ft, a Nikkor Z 50mm f/1,8 S ára 210 ezer Ft lesz, előbbi kettő szeptember végétől, utóbbi október végétől lesz elérhető. Az FTZ Nikon F-Nikon Z objektív adapter szeptember végétől lesz kapható 94 ezer Ft-ért, de lesznek kitek is, amelyben objektív és adapter is megtalálható lesz.

A Nikon Z 6 és Z 7 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő:
    • Z 6: full-frame méretű (36×24 mm) 24,5 Mpixel felbontás
    • Z 7: full-frame méretű (36×24 mm) 45,7 Mpixel felbontás
  • Érzékenység:
    • Z 6: ISO100-51200 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO50 és ISO204800-ig 1 Fé lépésekben
    • Z 7: ISO64-25600 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO32 és ISO102400-ig 1 Fé lépésekben
  • Objektív: Z bajonett
  • 3,69 millió képpontos elektronikus kereső
  • DSLR-nél karcsúbb felépítés
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • RAW formátum támogatása
  • LCD: 3,2″ 2,1 millió szubpixel, érintésérzékeny, fel-le dönthető
  • 3840×2160 pixeles videórögzítés (30, 25, 34 kép/mp) vagy 1920×1080 pixel (24, 25, 30, 50, 60, 100, 120 kép/mp), max. 4 GB-ig, ill. fél óráig
  • 10 bites 4:2:2 HDMI kimenet N-Log mentési lehetőséggel
  • Automatikus élességállítás:
    • Z 6: 273 pontos hibrid (fázis-különbség és kontraszt alapú)
    • Z 7: 493 pontos hibrid (fázis-különbség és kontraszt alapú)
  • XQD kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (330 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • Micro USB3.1 és micro HDMI csatlakozás, mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:


A Nikon bemutatja az új Z-bajonettes rendszert, és két teljes képes tükör nélküli fényképezőgéppel jelentkezik: a Z 7 és Z 6 modellekkel

Amszterdam, Hollandia, 2018. augusztus 23.: A Nikon örömmel jelenti be új, FX-formátumú, teljes képes, tükör nélküli Z 7 és Z 6 fényképezőgépeinek, valamint új, nagyobb átmérőjű bajonettel rendelkező NIKKOR Z objektíveinek forgalomba hozatalát.

A NIKKOR Z objektívekkel kapcsolatos részletes információk itt találhatók.

A Nikon Z bajonett-rendszer forradalmasítja a tükör nélküli rendszert

A Nikon Z-bajonettes rendszere új, nagyobb átmérőjű bajonettel rendelkező tükör nélküli fényképezőgépekből, valamint kompatibilis NIKKOR Z objektívekből és tartozékokból áll. Ezt a rendszert az optikai teljesítmény új szintje iránti igény keltette életre. A Nikon digitális SLR fényképezőgépeinek hagyományosan kiváló minőségét, kiemelkedő képalkotó technológiáját, nagyszerű kezelhetőségét és magas szintű megbízhatóságát örökölte – innovatív formában.

Az új Z-bajonettes rendszer lelke az új, nagy átmérőjű bajonett, amely további lehetőségeket nyit meg az objektívtervezés és ezáltal elérhető optikai tejlesítmény területén. A Z-bajonettes rendszer nagy teljesítményű objektívek széles választékát* fogja kínálni, köztük a Nikon történetének legnagyobb, f/0,95 fényerejű objektívét. Emellett, az F-bajonettes NIKKOR objektívekkel való kompatibilitásról gondoskodó új bajonettadapter még több lehetőséget biztosít a fotósok számára.

A „Z” sorozat új fejezetet nyit. A Nikon Z a Nikon tökéletes minőségre való törekvését testesíti meg. Újradefiniálja a lehetőségek körét, és biztosítja a fotósok számára a kreativitásuk kiteljesítéséhez szükséges eszközöket.

A Nikon tovább növeli a tükör nélküli fényképezőgépek használati értékét az optikai teljesítmény új dimenziója által. Termékeinek hagyományosan magas minőségét fenntartva együtt halad a képalkotási technológia fejlődésével. Fotósok számára készült, új, inspiráló termékeivel a Nikon továbbra is megőrzi vezető szerepét a fényképezés világában.

*A Nikon SLR fényképezőgépekhez készült cserélhető objektívek, valamint a fejlett, cserélhető objektíves fényképezőgépek körében.

A Z 7 és Z 6 termékjellemzőinek áttekintése

A Z 7 és a Z 6 új, hátsó megvilágítású, teljes képméretű, Nikon FX formátumú CMOS-érzékelővel van ellátva, amely beépített képsíkban lévő fázisérzékelő AF funkcióval és a legújabb, EXPEED 6 típusú képfeldolgozó rendszerrel rendelkezik.

A Z 7 45,7 millió tényleges pixellel rendelkezik, és ISO 64–25 600 közötti szabványos érzékenységtartományt támogat. A NIKKOR Z objektívekkel együtt a fényképezőgép kiemelkedő élességet és részletességet biztosít, egészen a képszélekig.

A Z 6 egy általános célú, FX formátumú fényképezőgép 24,5 millió tényleges pixellel, amely ISO 100–51 200 közötti szabványos érzékenységtartományt támogat. A Z 6 nagy ISO-érzékenység mellett is kitűnő teljesítményt nyújt, valamint teljes képes 4K UHD-videofelvételre és teljes képpontkiolvasásra is alkalmas, így a kedvezőtlen fényviszonyok melletti fényképezéstől a videofelvételek készítéséig több igényt is kielégít.

A Z 7 és a Z 6 fő funkciói

1. Új, beépített, képsíkban lévő fázisérzékelő AF funkcióval ellátott, hátsó megvilágítású, Nikon FX formátumú CMOS-érzékelővel rendelkezik

A beépített, képsíkban lévő fázisérzékelő AF-pontokkal rendelkező, hátsó megvilágítású CMOS-érzékelő a Z 7 és a Z 6 esetében is alkalmazásra került. A Z 7 típus 45,7 millió tényleges pixellel rendelkezik, és ISO 64–25 600 közötti szabványos érzékenységtartományt támogat (ISO 32 egyenértékre szűkítésre és ISO 102 400 egyenértékre kiterjesztésre is lehetőség van). A Z 6 típus 24,5 millió tényleges pixellel rendelkezik, és ISO 100–51 200 közötti szabványos érzékenységtartományt támogat (további ISO 50 egyenértékre szűkítésre és ISO 204 800 egyenértékre kiterjesztésre is lehetőség van).

2. Hibrid AF-rendszer a képalkotási terület 90%-át lefedő élességpontokkal

A Z 7 típus 493*, a Z 6 pedig 273 élességponttal rendelkezik, amely nagyjából 90%-os lefedettséget biztosít a képalkotási területen mind vízszintes, mind függőleges irányban. A hibrid AF-rendszer FX formátumú érzékelőkre optimalizált algoritmust használ a képsíkban lévő fázisérzékelő AF és a kontrasztérzékelő AF közötti váltáshoz az élességállítás során. A NIKKOR Z objektívek használata még pontosabb automatikus élességállítást biztosít az állóképek és a videók esetében egyaránt.

*FX (36×24) képterület és az egypontos AF engedélyezése esetén.

3. Éles és tiszta képeket biztosító, új EXPEED 6 képfeldolgozó rendszer innovatív funkciókkal a kreatív megoldásokhoz

A Z 7 és a Z 6 az EXPEED 6 képfeldolgozó rendszerrel van felszerelve. A NIKKOR Z- és NIKKOR F-bajonettes objektívek kiváló felbontásának köszönhetően a témák soha nem látott élességgel jelennek meg. A képek zajossága is jelentősen csökken.

Emellett a Picture Control élességi paraméterek egy közepes távú élesítési opcióval bővültek. Ez az opció a meglévő élesítési és tisztasági paraméterekkel együtt lehetővé teszi a felhasználók számára a képernyőn látható különféle textúrák élesítését vagy lágyítását az állóképek és a videók esetében egyaránt*. A fényképezőgépek a kreatív önkifejezés támogatásához 20 Creative Picture Control (Kreatív Picture Control) opciót is kínálnak. Az effekt szintje 0 és 100 között állítható.

*A közepes távú élességi beállítás csak a „High quality” (Kiváló minőség) videobeállítás esetén lehetséges.

4. A Nikon kiváló optikai és képalkotási technológiáit hasznosító elektronikus kereső tiszta és természetes képet biztosít

A Z 7 és Z 6 esetében alkalmazott elektronikus kereső az optikai keresőkhöz hasonlóan kényelmes és könnyen használható. Mindkét fényképezőgép elektronikus keresővel van felszerelve, amely egy kb. 3 690 000 képpontos OLED-panelt tartalmaz. Az elektronikus kereső kb. 100%-os képfedéssel, 0,8× nagyítással, valamint megközelítőleg 37,0°-os átlós látószöggel rendelkezik. A Nikon kiváló optikai és képalkotási technológiáin alapuló kereső az optikai keresőkhöz hasonlóan kényelmes és tiszta képet biztosít, alacsony torzítás és minimális szemfáradás mellett, még hosszabb használat esetén is. A szemlencse védőüvege emellett fluor bevonatot kapott, amely hatékonyan gátolja meg a szennyeződés megtapadását. Az elektronikus keresőben az i menü is megjeleníthető, amelyben a felhasználók gyorsan áttekinthetik és módosíthatják a különféle fényképezési beállításokat, többek között az ISO-érzékenységet, az AF mező módot és a Picture Control opcióit – mindezt a keresőbe tekintve.

5. Egyedi Nikon ergonomikus kialakítás, amely intuitív használatot tesz lehetővé

A Z 7 és a Z 6 megörökölte a Nikon által hosszú évek alatt kifejlesztett kiváló kezelhetőséget. A váz kompakt, a markolat mégis erős, a gombok, például az AF-ON, ISO és expozíciókompenzáció gombok elhelyezése pedig olyan, hogy gyorsan és könnyen használhatók legyenek. Ezenkívül egy kijelző került a fényképezőgép felső részére is, ahol a felső kategóriás digitális SLR-fényképezőgépekhez hasonlóan megjeleníthetők a beállítási információk.

6. A professzionális igényeknek is megfelelő videófunkciók, például széles dinamikatartomány használatát lehetővé tevő 10 bites N-Log és időkódolás

A Z 7 és a Z 6 nemcsak az FX-alapú videoformátumot alkalmazó teljes képes 4K UHD (3840 × 2160)/30p videók, hanem Full HD/120p videók rögzítését is támogatja. A teljes képpontkiolvasás segítségével élesebb 4K UHD videók készíthetők.*1 A 4K UHD és Full HD videofelvételek készítése során emellett Aktív D-Lighting, elektronikus rázkódáscsökkentés és kiemelés is alkalmazható. A Nikon eredeti N-Log funkciója 10 bites*2 HDMI-kimenettel is használható. A fényképezőgépek a nagy színmélység és a tizenkét lépésközzel állítható, 1300%-os dinamikatartomány segítségével a csúcsfényes és árnyékos részek tónusinformációinak tömegét rögzítik*3, amelyek hatékonyabb színgradációt tesznek lehetővé. Az időkódolás támogatása megkönnyíti a több eszközzel rögzített felvételek video- és hangsávjainak szinkronizálását. Emellett a NIKKOR Z objektívek beépített vezérlőgyűrűje segítségével csendesen és gördülékenyen módosíthatók a beállítások, például a rekesz és az expozíciókompenzáció.

*1 Kivéve a Z 7 FX-alapú videoformátuma.
*2 4K UHD videók egyidejű rögzítése 10 bites kimenettel a fényképezőgép memóriakártyájára nem lehetséges.
*3 Slow-motion videók rögzítése alatt nem elérhető.

7. A Nikon első*1 fényképezőgépbe épített rázkódáscsökkentési funkciója kb. 5,0 lépésköznek megfelelő*2 hatékonysággal

A Z 7 és a Z 6 fényképezőgépbe épített rázkódáscsökkentés (VR) funkcióval van ellátva. A VR-egység öt tengely mentén biztosítja a bemozdulások ellensúlyozását. A rázkódáscsökkentés hatásai nagyjából 5,0 lépésközzel rövidebb záridő használatának felelnek meg*1. Ez a funkció hatékonyan használható a NIKKOR F objektívekkel, köztük a VR funkcióval nem rendelkezőkkel is, az FTZ bajonettadapter használata esetén (külön megvásárolható)*3.

*1 A cserélhető objektíves fényképezőgépek között.
*2 A CIPA szabványnak megfelelően mérve (a NIKKOR Z 24-70mm f/4 S használatával, zoomos telefotó pozícióban).
*3 Az ellensúlyozás NIKKOR F-bajonettes objektív használatakor nem olyan nagy mértékű, mint NIKKOR Z objektív használatakor
.

8. Egyéb jellemzők

  • A Nikon digitális SLR fényképezőgépektől örökölt kezelési rendszernek köszönhetően a gombok és a kapcsolók intuitívan működtethetők
  • A Nikon D850 szintjének megfelelő erő és tartósság, valamint por- és cseppállóság kompakt kivitelű vázban
  • 8,0 cm átmérőjű, kb 2 100 000 képpontos, érintésérzékeny LCD-monitor, dönthető mechanizmussal
  • A Néma fényképezés mód kiküszöböli a kioldógomb által okozott rázkódást és zajt. Az új fókuszsorozat-kiemelési kép funkcióval*1 a felhasználó megerősítheti a helyes beállítást a fókuszléptetéses fényképezés során. Egy fókuszkiemelési technológiát alkalmazó szimulált monokróm kép emulálja, hogy milyen lesz a mélységélesség, miután a felhasználó az összes képet egyetlen fókuszsorozattá kombinálja a szerkesztőszoftverben*2
  • Kb. 9 kép/mp (Z 7) és 12 kép/mp (Z 6) sebességű gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett)*3 a gyors mozgás rögzítéséhez
  • Időzített fényképezés, amellyel 8K (Z 7) minőségű időzített videó készíthető*2
  • A kiterjesztett gyenge fényviszonyok melletti fénymérési tartomány*4 segítségével a felhasználók az automatikus expozíció használatával olyan témákat örökíthetnek meg, mint az átmenet a naplementéből a csillagos éjszakába
  • Beépített Wi-Fi® és a SnapBridge használatával közvetlen kapcsolat létesíthető az okoseszközökkel
  • A beépített Wi-Fi® lehetővé teszi képek és videók átvitelét a számítógépre
  • Meglévő digitális SLR fényképezőgép-tartozékok támogatása, mint például a képek és videók vezetékes vagy vezeték nélküli, LAN-hálózaton keresztüli, nagy sebességű átvitelére szolgáló WT-7 vezeték nélküli jeladó (külön megvásárolható) és a rádióvezérelt fejlett vezeték nélküli megvilágítás, amely rugalmas, többvakus fényképezést tesz lehetővé

*1 Csak a fókuszeltolást végrehajtó fényképezőgéppel erősíthető meg.
*2 Külső gyártó szoftvere szükséges.
*3Sorozatfelvétel N (kiterjesztett) 12 bites RAW, JPEG vagy TIFF formátumban
*4Időzített felvételkészítés vagy időzített videofelvétel, valamint engedélyezett Néma fényképezés és expozíció-simítás mellett.

Az MB-N10 elemtartó markolat fejlesztése

A jelenleg fejlesztés alatt álló MB-N10 elemtartó markolat két EN-EL15b lítium-ion akkumulátorral működtethető, amely megközelítőleg 1,8-szorosára növeli az elkészíthető felvételek számát és/vagy a videofelvétel időtartamát. A Z 7 és a Z 6 szintjének megfelelő por- és cseppállóságot biztosít, és támogatja az USB-csatlakozón keresztüli töltést az EH-7P töltőadapter használatával.

A termék megjelenésével kapcsolatos információk egy későbbi időpontban lesznek elérhetők.

Sajtóközlemény:


A Nikon három S sorozatú NIKKOR Z objektívet ad ki az FTZ bajonettadapter mellett, és folytatódik az 58mm f/0.95 S Noct fejlesztése
Kifejezetten a Nikon Z-bajonettes rendszeréhez készült, nagyobb átmérőjű bajonett

Amszterdam, Hollandia, 2018. augusztus 23.: A Nikon örömmel jelenti be három új, a Z-bajonettes rendszer teljes képméretű (Nikon FX formátumú), tükör nélküli fényképezőgépeivel kompatibilis objektívjét, valamint az új FTZ bajonett adaptert. A NIKKOR Z 24-70mm f/4 S általános zoom objektív, a NIKKOR Z 35mm f/1.8 S nagy látószögű fix objektív és a NIKKOR Z 50mm f/1.8 S általános fix objektív a rendszer nagyobb méretű bajonettjével használható.

A NIKKOR Z objektívek az optikai teljesítmény új szintjének eléréséhez kiválóan hasznosítják a nagyobb, 55 mm-es belső átmérővel rendelkező Z-bajonett és a rövid, 16 mm-es peremtől számított gyújtótávolság kombinációja által biztosított rugalmas tervezési lehetőségeket. Az objektívek éles felbontást nyújtanak az állóképek és videofelvételek esetén egyaránt, és többek között az alábbi funkciókkal rendelkeznek: a gyújtótávolság esetleges változtatásának ellensúlyozása (a látószög változása az élesség állításakor), halk működés, sima expozícióvezérlés, vezérlőgyűrű, valamint a videofelvételek készítéséhez kiválóan alkalmas teljesítményt nyújtanak.

A NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, a NIKKOR Z 35mm f/1.8 S és a NIKKOR Z 50mm f/1.8 S az S sorozatba tartozó cserélhető objektívek. Az S sorozat a NIKKOR Z objektívek új osztálya, amely amellett, hogy az optikai teljesítmény új alapkövetelményeinek felel meg, új kategóriát teremt a minőség és kialakítás tekintetében. Az objektívek által nyújtott képalkotási teljesítmény meghaladja a hagyományos f/4 és f/1,8 értékű objektívekét.

Az erre a célra tervezett FTZ bajonett-adapter emellett lehetővé teszi a Nikon SLR fényképezőgépek felhasználói számára, hogy a Z-bajonettes rendszerrel használják meglévő NIKKOR F-bajonettes objektíveiket, így élvezhetik az objektívek tulajdonságainak széles köre által biztosított előnyöket is.

A NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct fejlesztése

A Nikon jelenleg a NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct általános, manuális élességállítású fix objektív fejlesztésén dolgozik. Készítése során a legjobb optikai teljesítmény elérésére törekszenek, és elkészültekor az S sorozat élen foglalja el helyét.

A Nikon emellett több új objektívet tervez kiadni. Tovább bővíti vonzó, nagy teljesítményű NIKKOR Z objektíveinek termékcsaládját, amellyel újabb lehetőséget biztosít a fotósok kreatív elképzeléseinek megvalósításához.

A NIKKOR Z 24-70mm f/4 S fő funkciói

  • Az általános, 24 mm-es nagy látószög és 70 mm-es közepes telefotó közötti gyújtótávolság-tartomány hatékonyan alkalmazható helyzetek és témák széles köre esetében, képalkotó teljesítménye pedig megváltoztatja az f/4 maximális rekeszértékű zoom objektívek megítélését
  • A közelképtől a végtelenig terjedő fényképezési távolságokból származó különböző torzításokat csökkentő optikai kialakítás, amely éles felbontást biztosít még a kép szélén is, a maximális rekesztől kezdve, jól teljesít a pontszerű fények reprodukciója terén is
  • Minimális fókusztávolság mindössze 0,3 m a teljes zoomtartományon
  • ED üvegelem és aszférikus ED lencsetag, valamint három aszférikus lencsetag
  • Nanokristály bevonat a szellemképek és tükröződések csökkentése érdekében
  • Rendelkezik a kiemelkedően magas szintű optikai teljesítmény biztosításához szükséges mérettel, mégis kiválóan hordozható; gombnyomás nélkül be-/kikapcsolható visszahúzó-mechanizmussal rendelkezik, amely a teljes hossz csökkentésével biztosítja, hogy az objektívet a felhasználó mindenhová könnyedén magával vihesse
  • A por- és cseppállóság érdekében a teljes lencserendszer, beleértve a mozgó alkatrészeket is, tömítéssel rendelkezik
  • Az elülső objektívelem fluor bevonatot kapott

A NIKKOR Z 35mm f/1.8 S fő funkciói

  • Képalkotási teljesítmény, amely merőben megváltoztatja az f/1,8-as objektívek megítélését
  • Éles felbontás még a kép szélein is, a maximális rekesztől kezdve. A pontszerű fényforrások körül jelentkező becsillogás hatékony csökkentésének köszönhetően élethűbben örökíthetők meg az ilyen fényforrások az éjszakai tájképek esetén, emellett biztosítja a nagy fényerejű objektívektől elvárható lágy és természetes elmosódást
  • Az új többszörös élességállító rendszer használata halk, gyors és pontos AF-vezérlést tesz lehetővé, valamint kiváló képalkotási teljesítményt eredményez bármely fókusztávolság esetén
  • Két ED üvegelemmel és három aszferikus lencsetaggal van felszerelve
  • Nanokristály bevonat a szellemképek és tükröződések csökkentése érdekében
  • A por- és cseppállóság érdekében a teljes objektív – a mozgó részeket is beleértve – szigetelést kapott

A NIKKOR Z 50mm f/1.8 S fő funkciói

  • Elsőrangú képalkotási teljesítmény, amely gyökeresen megváltoztatja az 50 mm-es, f/1,8-as fényerejű objektívek képességeinek megítélését
  • A tengelyes színeltérés csökkentésével kiváló felbontást biztosít, és élethűen adja vissza a téma finom textúráit a maximális rekesztől kezdve
  • A fényképezés távolságától függetlenül éles és tiszta részletek a kép közepétől egészen a legszéléig
  • A kizárólag nagy fényerejű objektívekre jellemző, lágy és tetszetős elmosási jellemzők
  • Két ED üvegelemmel és két aszférikus lencsetaggal van felszerelve
  • Nanokristály bevonat a szellemképek és tükröződések csökkentése érdekében
  • Az új, nagy teljesítményű léptetőmotor (STM) halk és pontos AF-vezérlést tesz lehetővé az állóképek és videók készítéskor egyaránt
  • A por- és cseppállóság érdekében a teljes objektív – a mozgó részeket is beleértve – szigetelést kapott

A bajonettadapter FTZ fő funkciói

  • Az AE vagy AF/AE használatával való fényképezés az AI típustól kezdődően nagyjából 360 NIKKOR F objektív esetében áll rendelkezésre*
  • A NIKKOR F-bajonettes objektívek egyedi jellemzői kombinálhatók a Z-bajonettes rendszer képminőségével
  • A fényképezőgépbe épített VR (rázkódáscsökkentés) rendelkezésre áll, amikor beépített VR nélküli NIKKOR F objektív van csatlakoztatva; a fényképezőgépbe épített VR a videofelvételek készítésekor is kiváló teljesítményt nyújt
  • Amikor beépített VR funkcióval rendelkező NIKKOR F objektív van csatlakoztatva, az objektív VR funkciója és a fényképezőgépbe épített VR együttműködése által lehetővé tett háromtengelyes VR ellensúlyozza a fényképezőgép rázkódását
  • A különféle részek hatékony szigetelést kaptak, amely megfelel a NIKKOR F objektívek por- és cseppállósági szintjének
  • Könnyű és strapabíró kivitelű, és kiemelkedő kezelhetőséget nyújt egy teljes rendszer részeként
  • *Az AF/AE funkciókkal való fényképezés bizonyos objektívek esetében nem lehetséges

    Az optikai teljesítmény új szintjeit célzó NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct objektív fejlesztése

    A Nikon jelenleg fejlesztés alatt álló NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct objektíve nagy rekeszű, általános, 58 mm-es fix fókusztávolságú, manuális élességállítású objektív, egyben az S sorozat zászlóshajója lesz. A Nikon Z-bajonettes rendszerének magasabb szintű optikai teljesítményét fogja szimbolizálni.

    A tervezési alapelveit az eredeti, 1977-ben megjelent AI Noct-Nikkor 58mm f/1.2 általános fix objektívtől örökölte, amely a „nocturne” (az éjszaka által ihletett vagy azt idéző zenei kompozíció) nevet kapta. Ez az objektív a pontszerű fényforrások pontszerű leképezésének köszönhetően vált népszerűvé. A jelenleg fejlesztés alatt álló Noct objektív a Z-bajonett által biztosított speciálisan rugalmas kialakítási lehetőségek előnyeit kihasználva a legjobb optikai teljesítmény elérésére törekszik. A fejlesztés célja a kivételesen nagy, f/0,95-ös maximális rekesz elérése, amely a NIKKOR lehető legjobb képalkotási teljesítményét nyújtja, kiváló felbontás és élesség mellett. Az elérendő célok közé tartoznak emellett a vonzó elmosási jellemzők (vagy bokeh) és a folytonosság, valamint a kiváló pontképalkotási képességek biztosítása a még lenyűgözőbb 3D-képalkotás érdekében.
    *A termék megjelenésével kapcsolatos információk egy későbbi időpontban lesznek elérhetők.