Bielik István – Szabadságok

0

2019. június 3-án nyílik meg

Bielik István
Szabadságok

című fotókiállítása.

A kiállítást megnyitja: Filákovity Radojka újságíró, PR-menedzser

Kurátor: Szarka Klára

A megnyitó időpontja: 2019. június 3., hétfőn, 18.30 óra

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Capa 8F Galéria
Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 8.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2019. június 4. és 2019. július 22. között,
naponta 11 és és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.

Sajtóközlemény:

„Ha madarat szeretsz, égbolt legyél, ne kalitka” (Szabó T. Anna)

A magyar nyelv nem tesz különbséget a szabadság hétköznapi és magasztosabb értelmezései között. Bielik István képanyagában tetten érhető a béklyóktól, kötöttségektől, hétköznapi monotóniától és a megszokott életkeretektől mentes életérzés sokféle rétege: a munkaidőn túli „egyszerű” szabadságok, weekendek, üdülések, utazások, bulik atmoszférája ugyanúgy fölismerhető, ahogyan a magunkra figyelés, az érdek nélküli létezés, a kényszerektől mentes tevékenységek és a határok nélküli fantázia filozófiai és egzisztenciális tágassága.

Szabadságok sokfélesége és sokarcúsága fedezhető fel a fekete-fehér fotográfiákon.

Bielik István ezúttal új alkotói arcát mutatja meg – élve önnön szabadságával. Nem riporter, nem tudósító, nem megrendelésre dolgozott, nem szigorú koncepció szerint, projektekben gondolkodó fotográfusként tűnik föl. Megfelelési kényszer nélkül, szabadon fényképezte a szabadságot.

Képeiből elégia és valamiféle örökkévalóság árad. Örök nyarak, naplementék, éltető emlékek.

Bielik István fotográfus, a Hemző Károly-díj 2018-as nyertese

2007 nyarán került a Népszavához mint gyakornok, ott sajátította el a szakma fortélyait, 2008-tól a lap külsős, majd belső munkatársa volt. 2014-ben egy évig az Origo fotósaként dolgozott. 2017-től a 24.hu fotórovat-vezetője. Ugyanebben az évben a Nők Lapja külsős fotósaként kezdett dolgozni. 2018 nyarától szabadúszó, a 24.hu külsős munkatársa.

2014-ben ő nyerte a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját a szír polgárháborúban készített fotósorozatáért. 2015-ben tudósított a kelet-ukrajnai konfliktusról, valamint az Európán átívelő menekültválságról, ebben az évben beválogatták a World Press Photo Organization — Joop Swart mesterkurzusára. 2017-ben a Capa Központ ösztöndíjasaként részt vett a Magnum Photos workshopján. 2018-ban Hemző Károly-díjjal jutalmazták igényes formai nyelven megvalósított, komoly társadalmi érzékenységről árulkodó sorozataiért, valamint kiválasztották a Nikon-Noor Akadémia mesterkurzusára. 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjban részesült.