Elindult a BigPicture!

0

Új online fotós magazinnal bővült a hazai, fotózással foglalkozó média.
A BigPicture nem csak egy fotós magazin, hiszen céljául a magyar művészi fotózás világszerte történő népszerűsítését tűzte ki, ehhez pedig két nyelvű weboldalt hoztak létre. Az alapító Kálló Péter és csapata, a Rockstar Photographers által menedzselt BigPicture-ön beszámolókkal fűszerezett képsorozatokat találhatsz, amellyel szélesítheted fotós látóköröd!

Szeretnénk kinyitni számodra egy kaput. A képi látás és történetmesélés kapuját. Egy varázslatos világba kalauzolunk el, melyet magadtól sosem ismernél meg. Olyan tudományos, művészi és ismeretterjesztő szempontból érdekes történeteket mesélünk el, melyek reflektálnak a világ eseményeire, mégis kimaradnak a napi hírversenyből. Mindezt inkább távolról szemlélődve, vizuálisan magas minőségben. Hiszen a fotográfia nem egy cél, hanem egy olyan eszköz, melyen keresztül megismerhetjük a világunkat, kalandokat élhetünk át és válaszokat kaphatunk kérdéseinkre.
A magyar fotográfia szinte egyidős a fényképezés keletkezésével. Olyan neveket adtunk a világnak, mint André Kertész, Ata Kandó, Brassai, és persze Robert Capa. A hazai alkotók méltán követik minőségben nagyjainkat, mégis a fotográfia megmaradt a szakma elzárt világának. A magyar közönség számára alig jelent többet facebook lájkoknál és képeslap jellegű tucat képeknél. Sokan temetik a fotózást, a közösségi oldalak térhódítása miatt. Legtöbbször az az érv hangzik el, hogy a fényképezés értéktelenné válik, hiszen ma már mindenki fotós. Azonban én pont az ellenkezőjét hallom meg ezekből az üzenetekből. Az Instagram hatására soha ennyien nem érdeklődtek a fotózás és mozgókép iránt. Órákat töltünk mások “történeteinek” megtekintésével, és már az átlag ember is próbál törekedni valamilyen szintű képi igényességre. A vizuális kultúra a hétköznapok részévé vált. A BigPicture munkatársaival azon a közös véleményen vagyunk, hogy a fotográfia újra a reneszánszát éli és talán jobb, mint valaha.
A BigPicture csapata azonkívül, hogy szeretné legyőzni a nyelvi akadályokat kétnyelvűségével és nemzetközi terjesztésével, azt a célt tűzte ki magának, hogy olvasói számára kinyitja a vizualitás kapuit. Célunk a magyar vizuális kultúrát bevezetni a nemzetközi vérkeringésbe, mindeközben olyan anyagokat bemutatni a nagyvilágból, melyeket állandó munkatársainkon kívül számos elismert nemzetközi alkotó készített. Tesszük mindezt azért, hogy teljesebb képet mutassunk a világról.

Kálló Péter
alapító főszerkesztő