Erre figyelj, ha frissítetted a Lightroomot!

0

Az Adobe még november elején adta ki soron következő (9.0) Lightroom frissítését, amelyet én csak a napokban frissítettem.
A minimális szoftverkövetelménynek megadott Win10 1809-es verzió ijesztett meg, mivel egy korábbi Windows frissítésnél elvesztettem a gyorskiegészítés funkciót a fájlmegnyitás ablakban, ami miatt inkább visszaléptem a korábbi Win10 változatra. Emiatt aztán húztam, amíg lehetett, de végül mégis megpróbálkoztam az új Lightroom-ra frissítéssel. Gondoltam, majd kiírja hibaüzenetben, hogy régi az oprendszered kiskoma, frissíts.

De semmi ilyesmi, minden rendben lement a frissítés során és az indítás is sikeres volt. Nyilván az Adobe úgy értette, hogy a 1809-es Win10 verzió kell az összes funkció használatához (ahogy az Enhance Detail funkció is már a 2018. októberi Win10 frissítést igényli). Első körben azt gondoltam, hogy a panoráma készítés új, tartalom függő kitöltése lesz az a funkció, ami nem fog működni a régi oprendszer alatt, de az is megy rendesen.

Viszont a Nikon Z50 tesztképek konvertálása után derült fény arra, amiről egyébként az Adobe sem számolt be a frissítések/módosítások ismertetése során, jelesül a zajszűrés és az élesítés módosítását.
Az élesítésnél az alapértelmezett 1,0 rádiusz helyett most már géptől függően akár 2,0 rádiuszunk is lehet.
A zajszűrésnél a korábbi alapértékek (0 luminancia, 25 színzaj) helyett már más érvényes, ami okozhat meglepetést. Szintén gépfüggő, de alapvetően nem rossz ez a módosítás (vagy legalábbis nem lenne rossz). Egyrészt pozitívum, hogy a luminancia zajszűrés most már adaptív, azaz a Lightroom az alkalmazott érzékenység alapján állít be előre definiált értéket (tapasztalataink szerint 25-56 között) bizonyos fényképezőgépeknél, de a színzaj szűrés alapértéke is eltérhet a korábban megszokottól. Ez utóbbi főképp a nagy érzékenységű fotókon hozza vissza gyakorlatilag a korábban már elfelejtett színzajt. A Nikon Z50-nél 10-es színzaj szűrést állított be a friss Lightroom, az EOS 90D képeinél maradtak a korábbi élesítés és zajszűrés adatok.

Érdemes hát ügyelnünk arra, hogy új fényképezőgép használatakor figyeljünk a Lightroom csúszkáira, előfordulhat, hogy a nagy érzékenységű képeknél most nekünk kell visszaállítani a 25-ös, vagy esetenként 30-as értéket igénylő Color csúszkát!

A fényképezőgép tesztképeinknél mi továbbra is maradunk a 0 luminancia és 25-ös színzajszűrésnél.