Közeleg a CES 2020, itt az első újdonság: jönnek a 8k videós okostelefonok!

0

Az idei CES állítólag a legtöbb újdonságot képalkotásban hozza majd – na persze valószínűleg nem a fényképezőgépek, inkább a tévék, vagy okostelefonok és azok részegységei terén.
Az egyik első újdonság az Omnivision képérzékelő szenzora, amely 8k videófelvételre is lehetőséget kínál.

Az OM48C egy 1/4,8″ típusú rétegelt CMOS szenzor, amely 1,2 mikronos pixelekből épül fel. A 48 Mpixeles felbontású képérzékelő szenzorra integrált fázis-különbség érzékelő pixeleket tartalmaz a gyors élességállításhoz, a jó színvisszaadás és kellően finom tónusátmenetek érdekében 10 bites A/D konvertert kínál, 4 cellás színszűrővel rendelkezik, ami 48 Mpixeles Bayer képek létrehozását teszi lehetővé. Can mód 14 bites HDR képek készítésére is. A chip valós időben kínál 8k videórögzítést, de gyenge fényben a közeli pixelek összevonásával 4×-es érzékenységgel videózhatunk 4k felbontásban, vagy fotózhatunk 12 Mpixeles felbontással.

A sorozatfelvételre, illetve 8k videóra 15 kép/mp-cel, 12 Mpixeles felbontással illetve 4k videónál 60 kép/mp-cel dolgozhatunk. Slow-motion felvételt FullHD-ben 240 kép/mp-cel, HD-ben 360 kép/mp-cel rögzíthetünk majd.