Hivatalosan megérkezett a Nikon D780

0

A Nikon bejelentette legújabb full-frame szenzoros tükörreflexes fényképezőgépét, a D780-at.

Az időjárásálló szigetelésekkel ellátott, magnézium vázas gépbe 24,5 Mpixeles BSI CMOS szenzor került, hasonló, mint ami a tükör nélküli Z 6-ban dolgozik. A szenzoron ezúttal is megtalálhatók a fázis-különbség érzékelő pixelek, amely egyben azt is jelenti, hogy remek fókuszsebességünk, arc és szemfelismerésünk is lesz, ha élőképes módban használjuk a gépet. Természetesen a tükörreflexesek fő használati módja esetében, azaz a TTL kereső használatakor is gyors fókuszunk lesz az 51 pontos autofókusz rendszernek köszönhetően.

Az elődmodellhez képest bővebb lett a záridőtartomány, így már 1/8000 mp-es záridő is használható, a hosszú záridős képek szerelmesei pedig akár 900 mp-re is beállíthatják az expozíciós időt. A sorozat sebessége TTL keresőt használva 7 kép/mp, míg LiveView módban akár 12 kép/mp is lehet.
A váz hátuljára 3,2″-os dönthető, érintésérzékeny LCD került, de megmaradt a felső státusz LCD is. Újdonság viszont az USB 3.1 Type-C csatlakozó, amely nem csak a gyors adatátvitelre, de a fényképezőgépben lévő akku töltésében is segít.
A videós képességek terén is fejlődött a gép az elődhöz képest, hiszen nem csak 30 kép/mp-es Ultra HD videót tudunk készíteni vele, de támogatja a 10 bites N-Log mentést és a HLG HDR kimenetet. A könnyebb munkát zebra minta és élkiemelés is könnyíti.

A fotókat és videókat dupla SD kártyafoglalatba helyezhető kártyákra menthetjük, a kártyafoglalatok az UHS-II adatátviteli szabványt is támogatják.

A Nikon D780 január 23-tól lesz kapható, a váz ára 880 ezer Forint lesz.

A Nikon D780 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 24,5 Mpixeles, full-frame méretű (35,9×23,9 mm) hátsó megvilágítású (BSI) CMOS
  • Érzékenység: ISO100-51200 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO50-ig és ISO102400-ig 1/3 Fé lépésekben, valamint ISO204800-ra
  • Objektív: F bajonett
  • 51 pontos autofókusz, ebből 15 keresztszenzoros, -4 Fé érzékenység
  • 273 pontos hibrid (fázis-különbség és kontraszt alapú) automatikus élességállítás LiveView módban, -5 Fé érzékenység
  • 0,7×-es nagyítású, 100% lefedettségű kereső
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • 12 és 14 bites RAW formátum támogatása, háromféle felbontásban, tömörítés nélkül vagy veszteségesen, illetve veszteség nélkül tömörítve
  • gépen belüli RAW szerkesztés
  • LCD: 3,2″ 2,36 millió szubpixel, érintésérzékeny, fel-le dönthető
  • elektronikus zár első redőny helyett, vagy teljes elektronikus zár
  • max. 7 kép/mp sorozat sebesség TTL kereső módban
  • max. 12 kép/mp sorozat sebesség felcsapott tükörrel LiveView módban (rögzített fókusszal, 12 bites RAW), max. 5,5 kép/mp folyamatos fókusszal
  • automatikus expozíció és fókusz sorozatok
  • HDR fotózás
  • optikai hibák javítása (vignettálás, torzítás)
  • 3840×2160 pixeles videórögzítés (30, 25, 34 kép/mp) vagy 1920×1080 pixel (24, 25, 30, 50, 60, 100, 120 kép/mp), max. 4 GB-ig, ill. fél óráig
  • 10 bites 4:2:2 HDMI kimenet N-Log mentési lehetőséggel
  • time-code (időkód) támogatás videofelvételnél
  • time-lapse és slow-motion videókészítés (utóbbi Full HD-ben)
  • magyar menü
  • SnapBridge támogatás: Bluetooth és Wi-Fi, képáttöltés és távkioldás
  • dupla SD kártyahely, UHS-II támogatás
  • EN-EL15b Li-ion akkumulátor (2260 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • USB3.1 Type-C (töltés is) és mini HDMI csatlakozás, mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet

Sajtóközlemény:

HOZZA KI MAGÁBÓL A LEGJOBBAT A VADONATÚJ NIKON D780 FÉNYKÉPEZŐGÉPPEL

2020. január 7.: Ma a Nikon bemutat egy olyan, nagy teljesítményű digitális tükörreflexes fényképezőgépet, amelyben teljesíti – sőt túl is szárnyalja – a teljes képes fényképezőgépekkel szemben támasztott összes elvárást. Megbízható partner a merész alkotók számára mindenhol – a D780 állóképekben és videókban is remekel.

A strapabíró D780 gyors, külön erre a célra tervezett hibrid AF-rendszert kínál az élő nézetben történő fényképezéséhez, valamint egy gyors, nagy teljesítményű, 51 pontos fázisérzékelő AF-rendszert biztosít a kereső használatához. Élő nézetben a fotósok és a filmesek annak az AF-rendszernek az előnyeit élvezhetik, amely az elismert Nikon Z 6 tükör nélküli fényképezőgépben is megtalálható. A Szemérzékelő AF funkcióval az arcokra rögzíthető az élesség, a Kevés fényű AF funkcióval pedig akár –6 Fé értéknél is megbízhatóan bemérhető a téma. A keresőt használó fotósok élvezhetik a csúcskategóriás követési teljesítményt, és gyorsan válthatnak az AF-módok között.

A gyors sorozatfélveteli funkció igazán sokoldalúvá teszi a fényképezőgépet: a kereső használatakor akár 7 kép/mp sebesség is elérhető, az Élő nézet használatakor Néma fényképezés módban pedig akár 12 kép/mp sebességgel is készíthetők képek. Említésre méltó funkció még az igen rövid, akár 1/8000 másodperces záridő, amely elegendő rugalmasságot biztosít a Nikon-vakukkal való szinkronizáláshoz. Ez ráadásul akár 900 másodpercesre is kiterjeszthető, ami tökéletes a drámai fénycsíkok és éjszakai látképek készítéséhez.

A videósok pedig a D780-nal felvett videók képminőségét fogják nagy értékelni. A fényképezőgép 6K-s felbontású képérzékelőjével ultramagas felbontású 4K/UHD-videókat készíthet 30p/25p/24p sebességgel és kivágás nélkül. A videósok külső videórögzítőre is felvehetik a részletgazdag HLG HDR-felvételeket, amelyek közvetlenül megjeleníthetők a kompatibilis tévéken és monitorokon.

Jordi Brinkman, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „Sok fotós szereti a DSLR-gépeket, és várt egy olyan modellre, mint a D780. Ez a tökéletes megoldás azoknak, akik fotózáshoz és videózáshoz is DSLR-gépet szeretnének használni. Ha pedig valaki a tükör nélküli fényképezésbe szeretne belekóstolni, arra ott a Nikon Z rendszere! Bármelyik rendszer iránt érdeklődik egy alkotó, meg tudjuk adni számára azt a sokoldalúságot, amellyel korlátok nélkül kibontakoztathatja kreativitását.”
Főbb jellemzők
AF A KERESŐBEN. A 51 pontos, fázisérzékelő AF-rendszer érzékenysége –3 Fé értékig terjed. Csúcskategóriás követési képességek és gyors váltás a fejlett AF-módok között.

AF ÉLŐ NÉZETBEN. A 273 pontos hibrid AF-rendszer érzékenysége –4 Fé értékig – Kevés fényű AF módban –6 Fé-ig – terjed.¹ Állóképek készítésekor rendelkezésre áll a Szemérzékelő AF funkció is.

AKÁR 12 KÉP/MP-ES SOROZATFELVÉTELEK. AF/AE módban akár 7 kép/mp sebességgel, néma élő nézetes fotózási módban pedig akár 12 kép/mp sebességgel is készíthet sorozatfelvételt. Teljes felbontású képek készíthetők még RAW-formátumú fényképezéskor is.

OPTIKAI KERESŐ ÉS DÖNTHETŐ ÉRINTŐKÉPERNYŐ. A 0,70-szeres optikai kereső széles látómezőt és 100%-os lefedettséget biztosít. A dönthető, 2 359 000 képpontos LCD-monitort használva egy érintéssel fényképezhet, illetve használhatja az AF funkciót.

KIEMELKEDŐ KÉPMINŐSÉG. F-bajonettes objektívek 24,5 MP-es, teljes képméretű CMOS-érzékelő. EXPEED 6 képfeldolgozó rendszer. A D850 modellével megegyező, 180 000 képpontos RGB-érzékelő és Fejlett fényképezési helyzetfelismerő rendszer.

RENDKÍVÜL SZÉLES ISO-TARTOMÁNY. A D780 szélesebb ISO-tartománnyal büszkélkedhet, mint az elismert D850. Az ISO 100–51 200 tartomány felfelé ISO 204 800, lefelé pedig ISO 50 értékig terjeszthető ki.

TELJES KÉPMÉRETŰ DSLR-VIDEÓK. Készítsen rendkívül nagy felbontású 4K-/UHD-felvételeket 30p/25p/24p sebességgel és nulla kivágási tényezővel. Vegyen fel videókat N-Log vagy Hybrid Log Gamma (HLG) formátumban.

KREATÍV SZABADSÁG. Beépített time-lapse funkció. 2 MP-es állóképek készítése villámgyors, 120 kép/mp-es sebességgel. Beépített digitalizáló menü. És még sok más.

GYORS KÉPÁTVITEL. A fényképezőgép nagy sebességű adatátviteli képességei és vezeték nélküli csatlakoztatási lehetőségei megkönnyítik a képek továbbítását. A SnapBridge használatával pedig a JPEG- és RAW-képek megoszthatók az okoseszközökkel.