Jön: Fujifilm X-T200 és Fujinon XC 35mm f/2 (frissítve!)

0

Kezdhettük volna akár úgy is a hírünket, hogy jön a Fujifilm X-T200, kíváncsi vagy, hogy néz ki? De nem sok értelme lett volna, hiszen évről évre szinte mindig ugyanúgy néznek ki a Fujifilm egy-egy kategóriájában megjelenő gépek. Az X-Pro-k már a harmadik generációnál tartanak és szemből képtelenség megmondani bármelyikről is, hogy az 1-es, 2-es vagy 3-as modell-e – hacsak nem az új titán bevonatos változattal állunk szemben. De ugyanígy az X-T és az X-A szériánál is bevett gyakorlatokat követnek, sőt, az X-T és X-A, illetve X-E gépeket is jól kell ahhoz ismerni, hogy szemből meg tudjuk mondani, melyik modellről van szó (általában a markolat mérete, illetve az elülső tárcsa és gombok árulkodhatnak).

A közelgő X-T200 pontosan ezek miatt szinte kiköpött úgy néz ki szemből, mint az X-T100. S persze milyen képet kezdtek el kiszivárogtatni? Hát a szemből készültet, amiből aztán az ég egy adta világon semmi se derül ki! 😀 De biztos csak véletlen, hogy pont ez a kép került ki a netre 😉

Azért aki alaposan szemügyre veszi a fenti képet, észreveheti, hogy egész kellemes kis markolat kerül majd az X-T200-ra, amelynek híre-hamva se volt a T100-ason. Más eltérés azonban nem tűnik fel.

Ahogyan az X-T100, úgy várhatóan az X-T200 sem X-Trans szenzort használ, hanem a hagyományos Bayer-alapszín szűrős képérzékelővel dolgozik majd. Felbontásáról egyelőre nincs információ, de gyanítható, hogy nem ugrik fel az X-T3, X-T30 és X-Pro3 26 Mpixeles felbontására, esélyesebb, hogy marad 24 Mpixelen.

Frissítés:
Ma délutánra újabb képek, valamint a sajtóközlemény (részlete?) is kiszivárgott.
Ezek alapján most már biztosra mondható, hogy 24,2 Mpixeles APS-C CMOS szenzort kap az X-T200, amely réz vezetékezést kap a kisebb termikus zaj érdekében. A fázis-különbség érzékelő pixeleknek köszönhetően a fókuszsebesség drasztikusan nő (az X-T100-hoz képest), emellett a képkiolvasási sebességen is javítottak, amely a gördülő elektronikus zár által okozott jello-effektus mértékét csökkenti.
Az elektronikus keresővel is ellátott gép hátuljára nagy méretű, 3,5″-os LCD kerül, amelyet 180 fokban ki lehet hajtani és -90..+180 fokban elforgatni .

Az X-T200 elektronikusan stabilizált (nem lesz szenzorstabilizálás) 4k videók felvételét kínálja, akár HDR videóként.

A váz méretei: 121 x 83,7 x 55,1 mm (azaz szélességben és magasságban megegyezik az X-T100-zal), tömege 370 gramm (azt nem tudni, hogy ez akkuval, vagy anélkül).
Háromféle színben kerül forgalomba: ezüst, grafit és pezsgőarany.


Az új gép mellett egy új, kedvező árú, tehát XC kategóriás objektív is megjelenik, ez az XC 35mm f/2 lesz, amely az APS-C vázakon egy kisfilmes gépre feltekert 52 mm-es objektív látószögét adja majd (nyitott blendés mélységélessége f/3-nak feleltethető meg).

Természetes, hogy egy ilyen objektívtől azt várjuk, hogy kicsi és könnyű legyen. Nos, a méretével nem is lehet baj, hiszen 43 mm-es szűrő tekerhető rá, amely előre vetíti, hogy kicsi objektív érkezik. A tömege azonban még kérdéses.